[耳機撚] 討論下各大耳機店 (78)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我唔知我又推咗AK 咩?

簡單講 我係唔認同 ZX300 > 自然平衡過啲咩AK380 SE100 SR15好多
and that's all

咁好難討論架喎
你聽到既野同普通人唔同

你覺得佢踐踏人 "聽覺退化聾撚先會接受到"
係討論咩?

咁你的確係呀嘛 唔信嘅去睇醫生囉 講咁撚多做乜柒?自己弱智+聾仲要大大聲同人講
我咪講咗麻麻哋囉,谷精上眼睇唔到?
係,人人聽感唔同,但起碼我有攞好多唔同嘅equitments嚟做參考,例如講音準我會參考ER4S&ER3SE, 人聲有aya,音埸有Ex800st,要出動埋耳牛我都有SR404, yamaha HP2, T60rp, koss porta pro
dac都有錄音用嘅yamaha ag06,娛樂嘅da-150 groove ds-dac-100m
Player有dp100, 山靈m5&m0, sony RH1同埋兩部遠古panasonic discman

唔係話曬自己有幾多gears,單純係證明俾你睇我係有聽好多唔同組合,有參考比對比下先得出AK = 垃圾呢個結論

其實見到你話Sony出名多味精已經費撚事理你,你講到我先係聽覺退化我先忍唔住打咁多字

你覺得AK = 垃圾 無問題

我唯一想知係
你話你用好多組合試 係點比較?
你用dp100 2.5 同 ak 2.5 比?
你用 zx300 4.4 同 SE100 2.5比?
淨聽3.5?

我記得以前有個巴打講過,AK 2.5 既分離度簡直就好似摩西分開紅海咁犀利,完全係神蹟,我非常認同,因為一般凡人應該唔識欣賞

好地地一隊band,俾佢分到獅子山大帽山馬鞍山幾個山頭咁撚開,越聽越sad
屌你老味sony多味精都講得出 人死咗都吹得返生
我琴日去試仙女座
各方面都唔錯但唯獨聽幾首我鍾意既歌d齒音好勁
令我有d卻步1516緊

我唔敢試呀隻仙女.
本身個樣我覺得幾MK 方方地咁
直到上星期見人做Gym 帶.
又少少覺得型.

同埋呢隻好似話人聲好好聽.
好驚試左就會買.
破左身為Sony fansboy 的金身 (講笑)

試左可能就會對佢死心

中高頻尖聲低頻虛好刮耳

我就係覺得齒音好尖
低頻我覺得ok,可能因為我用開425
唔個鋼版仙女會唔會無咁尖
我唔敢試呀隻仙女.
本身個樣我覺得幾MK 方方地咁
直到上星期見人做Gym 帶.
又少少覺得型.

同埋呢隻好似話人聲好好聽.
好驚試左就會買.
破左身為Sony fansboy 的金身 (講笑)

試左可能就會對佢死心

中高頻尖聲低頻虛好刮耳

我就係覺得齒音好尖
低頻我覺得ok,可能因為我用開425
唔個鋼版仙女會唔會無咁尖

Both shit
我唔知我又推咗AK 咩?

簡單講 我係唔認同 ZX300 > 自然平衡過啲咩AK380 SE100 SR15好多
and that's all

咁好難討論架喎
你聽到既野同普通人唔同

你覺得佢踐踏人 "聽覺退化聾撚先會接受到"
係討論咩?

你係咪讀寫障礙?
我係講緊SR15/SE100 + Ex800st呢個case
點解你會聯想到「用AK = 聽覺退化」?
屌不如呢個post執柒咗佢啦....全部人都癲癲地完全唔覺有討論內容
只試不買有幾難
百花齊放各有千秋,真係咁多隻啱自己喜好咩
仲要近年啲新product件件都一係不外如是,一係定價離地根本買唔起

香港試嘢真心算易,外國的話好多時都係要買返嚟試
你覺得AK = 垃圾 無問題

我唯一想知係
你話你用好多組合試 係點比較?
你用dp100 2.5 同 ak 2.5 比?
你用 zx300 4.4 同 SE100 2.5比?
淨聽3.5?

我記得以前有個巴打講過,AK 2.5 既分離度簡直就好似摩西分開紅海咁犀利,完全係神蹟,我非常認同,因為一般凡人應該唔識欣賞

好地地一隊band,俾佢分到獅子山大帽山馬鞍山幾個山頭咁撚開,越聽越sad

人哋呢啲叫碎聲技術 sony十世都追唔到
只試不買有幾難
百花齊放各有千秋,真係咁多隻啱自己喜好咩
仲要近年啲新product件件都一係不外如是,一係定價離地根本買唔起

香港試嘢真心算易,外國的話好多時都係要買返嚟試

外國唔好講試,有時你想買既野都未必買到
上啦, 食度好多專家卑意見

我就想上既 但依兩款暫時比較少人講 1516緊 ue又好似幾正

出去試下先 買錯cm冇得後悔
Budget幾多

做得cm 我都預15000果頭
我就想上既 但依兩款暫時比較少人講 1516緊 ue又好似幾正

Budget幾多

不如加多少少上just ear
本來CD ROM,見到AK撚同SONY撚大戰,留個名先。
利申:SPK SS用家,聽開古典 OST ,Sor for SONY fan boys眼中嘅耳殘人士
冇Streaming 嘛...
好多朋友仔都問我點解會買ZX300 冇Streaming.

我答因為我係Sony Fans boy.

Streaming有乜好
直接入落去聽咪得

咁我之前都係用Apple Music 的...
依家的返起心肝買返D 碟來RIP...

代我老母問
apple聽歌係咪冇得下載落來聽?
仲搞笑既係spotify仲係得320k
使大舊錢買dap買iem仲要俾錢sub聽320k
不如正正經經上hdtrack買碟

咁講真串流係方便既,尤其聽好多歌手/樂隊既人黎講...

方便,咪犧牲質素囉
我自己都有用stream但最多咪bluetooth d濕鳩耳機但求有聲打發時間,再唔係dlna落埋去speaker等間屋有d聲有d生氣

講真我喺屋企都係喇叭播youtube
方便
音質都唔係話好差
player都費事
圈好夾啲就憑AK個垃圾級phone driver
陰聲怪氣死唔斷氣咁就有份
就算ZX300夾圈麻麻哋,聽落都自然平衡過啲咩AK380 SE100 SR15好多,尤其係EX800st插AK機好似電腦底板buzzer咁
得啲聽覺退化聾撚先會接受到

利申:用EX800ST, Rockets, Earpods試

你覺得細黑推圈會夠力咩?
唔好玩啦...

本來 聽感人人唔同 我都無打算駁你

但 Sony 都出名多味精
你竟然話自然過AK 我真係無辦法認同你
我覺得聽覺退化先會聽到 ZX300 自然平衡過 SE100

ZX300 對比 SR15 都已經比下去啦
你聽過AK 2.5未嫁?

我zx300推IE800S冇問題喎你聽過sony 4.4未嫁

講力水大法至少帳面上已經輸咗
ie800冇試過
但推air air2都唔太理想。
而ak702我覺得淡咗啲。
我係鍾情大法的味精
而sr15我覺得綜合來睇同300不過五五開
點解我要比貴啲(至少我聽唔好好大分別)
我用緊ak都忍唔住出聲
zx300 梗係比下去啦,連價錢都係
你都仲攞黎講真係抵屌

sony同ak各有味精係事實,但係取向唔同
zx300同sr15 都試過,sony係取向treble同vocal, 女聲真心少聽講唔到,但男聲真心ok, 樂器唔係爆炸性但結他彈既回彈力都表現得清楚

sr 15 係舊機增加推力,令你覺得所有聲都飽滿,有力同沉實。 但唔等於係自然
除非係聽演唱會/live. 咁就的確還原番

利申仲係用緊ak100 ii

之前我同我另ㄧ位朋友都係SR15同ZX300之間做選擇
我地結果都選擇左ZX300
講樂器我自己都覺得ZX300平均少少,至少我聽感,鼓係咁
可能我地都係聽覺退化,但唔理了,我自己聽得爽就ok

其實我唔明除左打手同力証自己唔係水魚既人,仲有咩動機可以為自己揀既品牌護航

鍾意ak咪ak, 鍾意sony咪sony
斷估食緊牛角既人唔會咁撚得閒走去笑鳩食緊韓燒既人鳩,大家咪又係鍾意食燒肉
和氣d啦屌

我覺得幾精彩
長了見識
暫時都算和氣
起碼未見到老母
咁講真串流係方便既,尤其聽好多歌手/樂隊既人黎講...

方便,咪犧牲質素囉
我自己都有用stream但最多咪bluetooth d濕鳩耳機但求有聲打發時間,再唔係dlna落埋去speaker等間屋有d聲有d生氣

方便
音質都唔係話好差
player都費事

係囉
有時咪放鬆下鳩下
就算整埋ciem/大耳牛帶半日都攰啦
完全發揮

咁係咪要落到檯機先叫完全發揮 響呢個位只要用家對於個組合接受聽出黎嘅聲就已經叫冇問題

台機推應該會反而衰聲
Streaming有乜好
直接入落去聽咪得

咁我之前都係用Apple Music 的...
依家的返起心肝買返D 碟來RIP...

代我老母問
apple聽歌係咪冇得下載落來聽?

下載意思係唔洗下下都Stream?
可以呀.
但都係要開個apple music 來聽囉.
方便,咪犧牲質素囉

方便
音質都唔係話好差
player都費事

係囉
有時咪放鬆下鳩下
就算整埋ciem/大耳牛帶半日都攰啦

認同呀.
下下塞住隻耳係幾攰的.
cowon用家食花生
忙忙地未爬晒文,不過開定新post先

[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(79)
https://lih.kg/1071089
Budget幾多

咁既話對我黎講係咪試monitor係首選?
但想問下佢既味精重唔重 因為sony都

咁既話對我黎講係咪試monitor係首選?
但想問下佢既味精重唔重 因為sony都

Sony出名重味精喎,你話呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞