[耳機撚] 討論下各大耳機店 (78)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
一講ak好 啲正皮多到 打手都唔好咁明顯啦
我想問下個耳機集中討論
係咪你初開?
開呢個集中區原意係乜?
beyerdynamic 都係用AK380
唔係我初開的
初開個啲好多都神隱咗了

不過都講吓我自己想法(真係單純自己嘅想法,同其他任何野無關的)

我一開始玩耳機有接觸高登個耳機post, 學咗唔少野,咁當然都係其他forum/地方都學咗唔少野。
我會希望個post盡量俾到啲正面資訊各巴打,除咗每個人分享吓自己嘅聽感(罵戰)之外,最好可以有啲幫到新手嘅野。
例如基本知識

唔同價位嘅推薦

玩耳機嘅建議(?)
例如電聲轉換係對聲音影響最大,dac/dap/amp相對都係其次,線材通常都唔會係最大嘅短板(特別係入耳式耳機嘅系統),所以最後先換。唔好好啲某啲店咁,一買第一隻耳機就推薦你換咗條線先,而應該將你嘅資金合埋地投放,應洗得洗。
咁當然錄音影響都可以話係最大,不過因為你成個耳機/音響系統嘅目的都係去盡佢地能力去回放返個錄音,所以係呢度我就唔當佢係一個要素先吧。

又例如想玩落去最緊要聽多啲,試多啲,順便搵吓自己嘅喜好同取向。

唔好聽晒店員講,更加唔好聽晒巴絲們講,做多啲自己嘅思考,做多啲功課。
咁當然你話我有舊錢,總之買到野聽就得,咁當然無問題,每人嘅做法唔同,睇吓你嘅目標係乜野。

如果鍾意睇review/分享嘅,學吓點樣睇人地啲review,唔係人地話一句呢隻耳機毒!就心中已經中咗毒。
理解吓平時啲人寫聽感會有咩形容詞,而如果想知啲形容詞實際係咩意思,就要試聽吓佢地聽過嘅耳機/系統,去對比吓你聽到嘅聲,同佢地所用嘅形容詞有咩相似之處。
咁當然寫個個人都唔一定係知道自己聽咗啲乜,寫咗啲乜。所以要睇多啲唔同人寫嘅野。聽音經驗都會好影響。

如果想知一個人寫嘅評測/聽感適唔適合你去參考/可唔可靠(因為每人聽到嘅野可能唔同,喜好又唔同,形容嘅標準/尺度又唔同),最好就係睇吓佢過往寫過嘅評測/聽感(最好係你有聽過/可以試到嘅),對比吓你所聽到嘅聲音嘅差別之處同相似之處。如果差太遠,咁根本就無可參考嘅價值。
亦可以睇吓個個人讚/喜歡嘅器材同你喜歡嘅相唔相近,如果佢明顯係喜歡50歲嘅熟女,咁即使讚到佢係熟女入面嘅頂級都好,如果你係鍾意年輕學生妹嘅話,咁都好難參考佢講嘅野。

好多人嘅喜好會隨住聽音經驗而改變,我自己嘅理念係取向比"質素/等級"重要。
所以會建議先選好自己想要嘅取向,之後再選擇要咩等級/質素嘅耳機/器材。
例如你鍾意重bass啲嘅,咁就算俾隻出名中高頻嘅頂級耳機俾你,你都好可能唔會覺得啱聽。

我會希望巴打們可以善用自己嘅資金,買到喜愛嘅器材,唔好太心急,有機會聽多啲唔同嘅配搭咁。

咁當然,有時候罵戰/大家唔同意對方就實會有,不過我嘅"原意"(可能罵戰到一半變質都唔奇嘅)係想新手巴絲們嘅知識唔好同現實有太大嘅落差咁。
例如固意提高咗中高音嘅器材會令你一耳覺得啲細節好出,但唔代表佢實際嘅訊息量/分析力真係高咁。而因為推出中高,推啲細節去你眼前呢一種方法會好搶耳,所以好容易留意少咗其他地方咁。

暫時諗到嘅係咁多,我自己嘅諗法大約係咁?(不等於呢個post要咁走,個post係屬於大家嘅,不過都希望大家可以尊重前人所留落黎嘅良好(罵戰)風氣/環境咁)

單純自己嘅想法,不代表其他人
感謝你睇完咁長嘅廢話
高登後期大量新會然入侵已經搞到污煙瘴氣

過檔嚟連登之後仲大鑊,啲行家猖狂到直接改post template改title
成日有啲人忽然間活躍,鳩up當秘笈,玄學當科學
一討論到科學嘢就一係潛水一係遊花園
屌兩句又話咩搞人老母
過一排又唔見咗人
早兩日買左, 係幾唔錯, 本身有ie800
依度不嬲大量sales
成日有啲人忽然間活躍,鳩up當秘笈,玄學當科學

sorry囉
好似le先係3000?
呢度主流係只買不試,等收負皮啦你
le 係差版本?
le係另一隻色版
最近用咗5年嘅535紅壞咗,打算換過對,想請教下有咩around 5k 嘅選擇推篤我去試下?唔該晒各位 (雜食撚 9成都聽POP 鐘意bass同人聲)
做到呢樣野的話好勁...
只試不買有幾難
百花齊放各有千秋,真係咁多隻啱自己喜好咩
仲要近年啲新product件件都一係不外如是,一係定價離地根本買唔起
臉皮夠厚嘅話就冇難度

利申:試左成年野 淨係買過2對耳機 同一部DAC AMP
唔係我名句黎架
我都有買野嘅,係少啲姐
不過乜野狗屎垃圾(形容詞姐,唔一定係差嘅)都會想盡量去試吓
quote到好長添
百老匯係咪一定要用恒生卡?
同埋佢哋有冇demo
一定要恆生, 冇demo, 評測大把, 我comment係同ie800 se846同級, 睇你鐘意聽咩, 其實依家好多耳機賣到成皮, 入面好多水份, 近幾年d 耳機技術其實都冇咩大突破, 依d 老flapship平左落黎變左相對值d
現金無優惠
諗緊好無入對
其實都好難避免, 因為買得 hi-end 耳機 / 追新機, 用黎挑機係其中一個好大既誘因. 但挑機都要揾對象, 唔好下下自己出隻 K, 用黎大人地隻 8仔, 尤其係你隻 K 貴人地 $10K 咁多 就算挑機都要唸下新意, 唔好下下 Soxy 就係得 "背景黑, 唔夠力" 先得架, 我淨係係 DxA 都聽過d sales 咁樣洗d客腦都幾次 跟手就推 AK, 話夠力好多, 去得盡D. 最後攪到個個客都 ME#TOO 咁出番黎又何必呢 !?
掂 去買隻玩下
點解唔行ANDROID唔好?
我反而覺得行ANDROID唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞