[耳機撚] 討論下各大耳機店 (78)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我覺得唔係好夠毒
唔係我覺得佢唔好~
而係喺呢個價位之下我覺得有更好咁啫
不過我諗個人口味相當影響
我對VE4係影音展即埸造耳模,當時係開口整,fit既,唔易漏風.
但傷風感冒既時候聽會比較腫脹同埋"銀". 之前有對係Dr. Au 造模既大陸CM,合口整,我覺得舒服D,但比較易漏風
我都諗緊下次再整CM, 應該開定合好..

fiio新瀨尿牛丸機
YAMAHA?
圈?鐵?
m9其實夠唔夠做?
本身用緊iphone直推嘅話m9分別大唔大
無試過答你唔到
但就咁iphone聽唔一定差,只係睇你會唔會要求多步咁解
我有排咪又係拎幾千蚊cm插電話聽電台
其實想知個分別係咪真係咁大咋
未試過用dap 成日覺得升級耳機嘅聽感會大過升級player
仲要我就算買m9應該都係用moov 姐係source一樣
而家又用緊tfz secret garden 3 3鐵都叫比較易推 iphone都推得郁
不過推得到又唔代表推得好
與其話推得好唔好倒不如話調音夾唔夾
推得好唔好我諗要調音既人先答到你
btw
無損我唔知,因為我唔會聽無損,唔知用dap好左定差左
落舖頭試啦,唔使怕醜
EPH-200 6mm單動圈
啱啱今朝開
其實如果用DAP
同用iPhone 最大的分別又睇得到的應該係個Balanced 輸出.
當你想試埋ZX300 + M9 VS iPhone + M9 的分別.
你最好就係iPhone 用自己聽開的歌.
之後就帶張micro SD 放同一首歌上Sony 度試下.
但, 記得問店員拎埋條4.4/ 3.5 黎俾你插ZX300 同iPhone
先試用iPhone + 3.5線+ M9
再試用ZX300 + 4.4線 +M9 (開High Gain)
同一首歌
我相信你會幾明顯Feel 到個分別.

至於你話音源無唔無損. 係咁嘈的地方我覺得分別未係最大.
sor 我諗巴打誤會咗
我係想試fiio m9果部dap
不過多謝你咁認真覆我
只係其實最大分別係用到2.5頭?
因為我想試個部fiio m9有2.5不過無4.4頭
不過應該都好過3.5好多?
冇試過fiio m9
但攞zx300個3.5同iphone條jer比 音場會大左 細節多左
攞zx300個4.4比就會係再實淨d imaging同separation都會好左
一路以嚟都聽人講得多 但一直冇試過 之前想試問咗幾間都冇demo 有冇巴打可以講下係咩聲底
MMCX同IPX
係唔係唔可以一路充電一路聽?
線材店佢話啲濕電會搞到咁
我係用嗰啲充電USB hub 一路充部DAP聽
會有靜電電到嘅感覺

2 pin 冇呢個問題
MMCX個接地設計係一個外殼嗰度
所以好容易有靜電
大家點睇Earsonic隻S-EM6 V2?聽講話同V1好唔同。
換線有咩介紹 原裝好雞
求其一條線者都提升好大 呢個耳機好睇線個質素 有錢可以上rosenkranz rainbow
之前用開Fw01,但最近左邊壞壞地好細聲
想買過對4千內,鍾意bass多,手機推得到,最重要戴得舒服,巴打有無推介?
Sorry
尷...
on9 緊係Head-Fi界嘅主流Crystal cable啦
以前試過叉住電用隻金屬殼mmcx耳機真係會電一電
VE覆email表示4月第一個星期會出貨
其實要夾返耳機 hde10本身聲場細密度高 配線考慮一定係拉大聲場 而crystal cable個細節量太多 配hde10反而唔太夾
隻耳機個腔體構成本身係焗聲,你搵條所謂拉闊音場嘅散聲線夾落去,咪又朦又散又焗囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞