[耳機撚] 討論下各大耳機店 (78)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
好似係易推既細over ear 耳機?
大細類似QC35 1000XM3?
我呢邊唔熱,應該出得街
好驚唔啱聽 同埋好似得le版先賣呢個價 唔知啲聲有冇唔同 呢對野真係由初中聽人講到而家都仲存在
二手x7ii仲平過佢
如果用你既講法其實分分鐘可以諗d咩ak240 tim
試左先
k我覺得係依家出左咁多新野都取代唔到k3003
講起ak240
之前睇過某篇評測話ak70mk2同ak240有得比
有冇用過呢兩部dap嘅巴打可以分享下兩部機嘅分別
依家部86GT 都係Yamaha 引擎
佢好似係鋼琴調音起家
跟住反正都搞琴不如整埋琴
反正用木造琴不如做埋家具
船舵都係木喎。造埋先。唔差在飛機螺旋槳
後來搞琴搞埋電子琴順手造埋雷達
(中略十萬字)
最後乜撚都做
m11 硬件個邊 早起碼 會保證你有順暢 操作先,大拿拿比成 3gb ram 你 run apps。
另外佢deep sleep 1200hr 先吸引。
早排問過幾間都冇demo
2部都唔啱聽
睇硬件當聽左就算啦
ANC係香港環境好唔好用?
其實巴打你有冇用過呢隻耳機,呢隻耳機本身音場極細,中低頻多,高頻偏暗,基本上首歌複雜少少已經會亂,定位開始模糊,單元反應唔切,係還原唔到而唔係越還原
5000 蚊左右 清聲bass重質>量 下潛深
樂器有層次感既耳機有咩推介?
之前用um martian 覺得聲幾好,不過想轉下口味
啲唔係買貴定平嘅講真
當年我真係覺得海王星好過orion同黑雀
se100同zx300我都係揀300
可否講下用咩推
可能它會是現實上的umberlla公司
ak70mkii#
cayin n8 好似聽日有新version
有試過,無買

如果覺得係單元反應唔切嘅話,咁就算"細節"唔多,只要個場面多野要回放或者複雜,咁一樣會亂。重點唔係個細節度吧?

而為咗佢反應唔切而想減少應有嘅訊息量/細節…總感覺有啲本末倒置(同埋個重點係只能回放純人聲/簡單樂器呢啲,同細節無太直接關係)

應該做嘅係試吓搵啲控制得到佢單元嘅amp
或者淨係聽簡單野
如果唔得,或者直接放棄佢用第二隻耳機(佢設計唔適合你聽嘅野/gear咁)

諗住換線去救吓,好似係治標唔治本咁?
今個星期五/六/日《個人音響文化節2019》,Vision Ears會將多款準備喺5月正式發佈嘅全新耳機帶嚟香港,等各位入場朋友率先試聽,係咩型號我地先賣個關子,總之一定有驚喜畀大家!
本身佢單元個能力都唔算話好差,雖然賣600蚊左右,但係佢個表現同n3 fw01口果d分別唔大,係調音上差別。與其比多2千換個調音,倒不如換線,將來有大升級都可以用到。同埋佢本身音場窄,樂器分離度低,換條音場大d嘅線會舒服少少,至少係聽到樂器個定位同距離感,而唔係似原線咁湧入隻耳度。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞