[耳機撚] 討論下各大耳機店 (78)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
細節量過多呢個形容詞真係好神奇
越多細節應該係越還原
如果太多會辛苦,咁位巴打係現實一定日日都好痛苦

btw呢個價位換線黎微調調音,我自己硬係覺得有啲浪費錢,留返黎遲吓換耳機好過
ckr100 印象中bass都算偏多啲,不過唔知同fw01比係點呢
恭喜,等咗幾耐?
聽講k3003 而家賣3k
empire ears淨係試過啲舊model, 當時試幾隻啲印象都幾差吓
搵機會去試吓啲新野先
等左3個星期了
我自己就鍾意黑磚多啲,所以結果都係要自己試真啲
一係就買晒佢
我自己喜好黎講,sp1000就係0考慮空間嘅
試清楚自己鍾意點樣嘅表達方式比較好
無論邊間改都會唔同咗聲
恆源就更加唔穩陣添
唔太建議改模,除非真係爆殼而你又好鍾意隻野

tg334同mh333 本身就係唔同聲的,更加唔使諗
因為tg334有個鈦金屬導管,而mh334(cm) 係無的
我尋日都係試左幾首歌.
用Sony 本身d 歌.
試聽宇多田光的First Love
(我用IER-M7, 插4.4)

金磚俾到個感覺係有大D 迴音, 有D 空間感.
少少 (真係少少) 似係個小型音樂廳果度聽佢唱歌.
所有野都分得好開.
其實聽完Hikaru 係度 "丫丫丫丫~" 果幾聲已Feel 到同我用開的ZX300 聽有分別. 覺得個空間感係有分別. 幾明顯果隻.
去到入Intro, "最後の...キスは~" 果幾下木結他聲個伸廷都明顯 (可能就係你地講的下沉)
再去到 "You are always be my love" 前果幾下Bassline.
每一下都大力, 紮實過我用ZX300.

主要係咁.

聽完即插黑磚聽同一首歌.Bassline 都有力, 但感覺硬D 冇咁暖.
空間感明顯低過金磚.

之後就因為Sales 係咁企係我身邊都冇再試了.
問左Sony 金磚20XXX (即係official price -$4000), 送多年保養... 冇其他了.
好似都係百記平D.

(小弟新手講得衰唔好怪我)
學到野
中国定價人仔3000
你又扮咩
無啦啦改模嘅話,間間都稱唔上穩陣架啦
我係新手
黎緊諗住搵條唔使一千既平衡線夾bravado
講得幾好呀
我一google search就搵到係哺乳內衣,加埋平衡線,著落去個體感一定好平衡
是否通利買的?
有時通利的會很有驚喜
話說YAMAHA的業務真廣
其實我都唔明
player根本唔會憑空捏造聲音出來
音樂檔本來有的東西全部出到
耳機/player 反而係過量 細節太多

同男人淹割佢做公公冇分別
通利我見到賣$1999我係日服亞馬遜買21000円左右+運費
耳機yamaha 一直有造不過以低價產品為主依對已經算係貴少少
聽落d 聲都算通透音場夠闊冇話樂器人聲鼓聲炒埋一碟未試過插手機唔知易唔易推不過用d-100扭到第二格就夠聲同普通iem 差唔多
飛機螺旋槳 車 樂器 音響 都有yamaha份
係咪講緊個中高頻拉得太多隻耳機聽落吉耳啊
學到野
你又扮咩
我係新手
黎緊諗住搵條唔使一千既平衡線夾bravado
我一google search就搵到係哺乳內衣,加埋平衡線,著落去個體感一定好平衡

j左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞