[耳機撚] 討論下各大耳機店 (78)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
星際唔知一樓定二樓有得試
間鋪好似係維修整機嘅擺咗出嚟比人試
耳機為實 自己試完鍾意邊隻咪買邊隻
拎條線去整番又配埋綿即刻開心曬
條線點整?利申早幾日買左綠仙
去星際搵咗間拗番細個MMCX頭
我嗰條好撚奇怪 條線插落仙女就左耳入到右耳入唔到 但其他線插仙女/條線插其他耳機又正常喎
有少少唔關事想搵地方呻下...
自上個月見到Sony $7999 果set 野
買完之後
就心思思睇headfi 野
興幸自己係Sony Fansboy
以為買埋隻Z7M2 屋企聽已經會好夠皮

點知
都幾大獲係上左去試隻Z1R... 覺得好好聽
以前試耳機唔會覺得咁明顯分別... 覺得好大衝擊
係皮幾野的衝擊
好Q 貴但會想分期付款都想入左佢果隻

之後因爲冇貨
又睇下WM1A/ WM1Z
睇睇下又會諗不如到埋頂咁換埋黑磚甚至金磚
其實試過就唔覺得同部ZX300有明顯分別...
(6萬果部太癲真係冇諗)

最衰係
因為隻Z1R 冇貨
又睇下其他... 依家想試下成日有人提的仙女... 甚至Solaris...

其實係咪好病態?
成日想買野
仲要分期買...
求各位資深巴打屌醒
係。

我早2日都用 ZX300 試咗 Z1R,係幾正。不過醒起隻 1AM2 連 50hr 都未到,ZX300 連 200hr 都未有,都係放返低。

唔可以無止境唔追求
聽巴打你咁講只係因為新鮮感吧
Z1R唔係求其一部機推得好,至於其他耳機各有長處

既然入左Z7,ZX300, 不如搵條好d既4.4線玩一排先

仲有你d source file都好緊要,自己知道想要咩聲先再諗
老實個個都話自己買既好好聲,你跟到幾多
用緊 Jabra elite sport 2
左耳前幾日突然冇左聲
但仲control 到 volume
放返入盒再拎出黎同重新同手機reconnect 都試過
另外個盒 代表耳機電量個兩粒燈有一邊唔着
唔知關唔關事
係咪冇得救了
巴打你初燒都幾勁下

BTW 我覺得起碼聽夠半年先好諗買其他耳機
起碼聽得出自己有咩唔滿意先再買其他耳機
萬元左右既iem/ciem有咁多,慢慢試岩哂先
如果唔係買左z1r之後又會睇岩其他野
呢個range起碼有2/30款選擇

初燒應該正路係中平價款試岩自己既取向再去upgrade
player就唔駛要咁多部
iem/ciem就兩三對聽唔同既歌做配答都ok

最緊要係記得貴唔一定代表岩聽
宜家1萬到萬5個range真係有太多選擇

我又唔覺得初燒正路係買中平價
但未試得夠多好難會知自己真正鍾意咩聲

病態就唔係嘅
似係未知自己自己想聽咩多啲
其實有陣時連自己聽緊嘅歌都會有轉變
所以根本就冇一步到頂既可能
買多幾對平啲嘅摸索下先
想問點解聽MQS檔會慳電過聽DSS DSF檔
用SP 1000聽2個鐘MSQ 檔先用 10% 電機身唔熱
聽 1個鐘 DSF 檔就無左10%有多,仲要少熱
尋日第40日終於到咗
等我稍為煲煲佢先
我就係覺得果個 "無止境" 令到人好想再試落去...
係呀就係聽過人講Z1R 要金磚先推到... 所以都諗過如果買Z1R 就會想換埋部機...
自己又SONY FANSBOY
可能真係會可以 "一步到位"
但有朋友話過.
Sony d 野一年就換一次.
你追到幾多...

冇錯呀... 真係追到幾多呢.
已經有少少分唔到為買而買定真係喜歡果個聲音...
試完z1r 更加想買just ear
有冇入門級 可以用到串流音樂
好似MOOV Spotify之類嘅DAP推介下
Sony 算一年換一次咩
Dap黎講
金磚 黑磚 同細黑個定位都幾明確

Ak就真係
hiby r6/r6pro
耳機算係啦...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞