[耳機撚] 討論下各大耳機店 (78)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
咁你又要考慮埋佢機仔細細係俾你攞出街用

唔通下下金磚墨菊出街咩

有啲位我覺得就幾矛盾既
出街帶DAP都係想好聲啲
但係又投訴部機大部 就揀細機

但係啲細機既音質又唔係真係咁好
如果想輕便直接隊手機算啦

利申 日日返學都聽歌
想Hea果日就手機直推
真係想聽嘢果日就帶埋SE100

如果係se100, sr15, zx300 幾部機俾我揀,我自己都係會揀zx300

好多時真係取向重要過"分析力"個啲野
更何況ak主要係以令啲聲線條感出啲,收得幼細啲,收放快啲,推出啲中高,去令人覺得佢"分析力"高吧。

呢啲取向無乜問題,而家都好多人鍾意,不過就唔好話到佢分析力好人好多咁吧

ak堆新機我覺得重有個問題令我覺得麻麻嘅係佢個bass, 無論聽咩樂器,個打擊感同結像都係收細到一個點咁。無錯聽落係好乾淨,回彈感幾好,唔會混濁唔會影響其他頻段咁。但係個質感就變到好奇怪,連想分清係咩樂器都難咗,修飾到過份咗少少,有啲扭曲咁。

純個人意見

AK 近期d機明明係強化左中高音,就話到聲音夠自然,還原度好高,我都覺得幾攪笑。聽樂器要粒粒清,要解析高而氣氛變次要,用黎試清楚d頂級 cm 都可以理解。但你話接受到 AK d高頻(個人覺得有d過火),而接受唔到罪大d高頻感覺就比較奇怪。
巴打你唔係話你前幾個月先入部ZX300咩
咁快換機

俾你認得添...
係呀.
一個月前咋.
情人節之後果日去買...ZX300 + IER-M7

到今日.
已經買多左條金寶線, 一隻Z7M2... 訂左隻Just-ear (Monitor)...

Sony fans boy

堅係Sony fans boy!
知道佢有儲分制...
知道金磚比百記貴d 都想去Sony 買...
(想咋...應該唔會咁做)
請問除咗vannuys 之外仲有冇其他靚袋推介? 用緊ZX300
有啲位我覺得就幾矛盾既

利申 日日返學都聽歌
想Hea果日就手機直推

如果係se100, sr15, zx300 幾部機俾我揀,我自己都係會揀zx300

更何況ak主要係以令啲聲線條感出啲,收得幼細啲,收放快啲,推出啲中高,去令人覺得佢"分析力"高吧。

呢啲取向無乜問題,而家都好多人鍾意,不過就唔好話到佢分析力好人好多咁吧

ak堆新機我覺得重有個問題令我覺得麻麻嘅係佢個bass, 無論聽咩樂器,個打擊感同結像都係收細到一個點咁。無錯聽落係好乾淨,回彈感幾好,唔會混濁唔會影響其他頻段咁。但係個質感就變到好奇怪,連想分清係咩樂器都難咗,修飾到過份咗少少,有啲扭曲咁。

純個人意見

AK 近期d機明明係強化左中高音,就話到聲音夠自然,還原度好高,我都覺得幾攪笑。聽樂器要粒粒清,要解析高而氣氛變次要,用黎試清楚d頂級 cm 都可以理解。但你話接受到 AK d高頻(個人覺得有d過火),而接受唔到罪大d高頻感覺就比較奇怪。

佢聽慣左個啲曲折離奇既聲
你突然比番啲正常野佢聽 點會接受到
俾你認得添...
係呀.
一個月前咋.
情人節之後果日去買...ZX300 + IER-M7

到今日.
已經買多左條金寶線, 一隻Z7M2... 訂左隻Just-ear (Monitor)...

知道佢有儲分制...

之前用wm1a有得續保已經贏哂
請問除咗vannuys 之外仲有冇其他靚袋推介? 用緊ZX300

我都想知,想搵個掛袋

知道佢有儲分制...

依家好似去百記同Sony 都係送多一年保同一條金寶線.
知道佢有儲分制...

黑磚去百記都有多一年保養同埋個皮套
有啲位我覺得就幾矛盾既

利申 日日返學都聽歌
想Hea果日就手機直推

純個人意見

或許係我之前夾圈既關係
聽落會覺得AK個聲好夾啲
另一樣令我揀AK既原因係人聲

圈好夾啲就憑AK個垃圾級phone driver
陰聲怪氣死唔斷氣咁就有份
就算ZX300夾圈麻麻哋,聽落都自然平衡過啲咩AK380 SE100 SR15好多,尤其係EX800st插AK機好似電腦底板buzzer咁
得啲聽覺退化聾撚先會接受到

利申:用EX800ST, Rockets, Earpods試
見到k3003 $3000好有衝勁想買
zx300都夠係要求低喎

就算唔係新入坑喎,即係入坑好耐既人都覺得好夠用點解會係要求高同埋zx300 好差咩

ZX300個分析力真係唔多掂wor巴打
單純係平+4.4+大牌子嘢+核電+正常UI
起碼呢個budget我唔會揀佢

可能對我黎講dap會注重佢調音比較多,真係咁追求分晰力可能我會係技iem到著手
新手一問 請問條線會唔會影響音質

唔會,最多叫調下味
明顯影響「音質」嘅首先係隻耳機,然後係啲聲音嘅紀錄方式/格式(CD/FLAC file/wma/黑膠/磁帶,再之後係CDP/DAP/AMP,最後先係線

當然啦首歌本身爛聲唱到走曬音,你用咩聽應該都係會覺得難聽

純個人意見

或許係我之前夾圈既關係

就算ZX300夾圈麻麻哋,聽落都自然平衡過啲咩AK380 SE100 SR15好多,尤其係EX800st插AK機好似電腦底板buzzer咁

利申:用EX800ST, Rockets, Earpods試

其實揾部 AK100/AK120, 再對比下部 AK380 / SE100,etc, AB 完就知 AK 後期D機既高音調到有幾浮誇, 聽完我唸佢自己都會接受唔到.
知道佢有儲分制...

其實我指既係可以自己上網揀續唔續保喱樣都無得輸
其他代理都好似無得續保
或許係我之前夾圈既關係

其實揾部 AK100/AK120, 再對比下部 AK380 / SE100,etc, AB 完就知 AK 後期D機既高音調到有幾浮誇, 聽完我唸佢自己都會接受唔到.

佢會同你講
以前啲機調得閪
新舊咁大分別咁就見到AK嘅進步

AK da best, AK FTW

純個人意見

或許係我之前夾圈既關係

咁點解Sennheiser擺親展
IEM果邊全部都用AK DAP?
求解

同價位我會揀返DX150
功能齊 聲又唔差 仲有AMP玩
SR15爆太多筆直就唔講啦

你呢部機三圍出街真係好輕考喎, 重重過你部 SE100, 仲未計佢勁多 bugs 你話推 DX120 都話啫...其實你有冇認真試過煲開既 ZX300 4.4 音質 !? 同埋而家有人話入手價 36xx 買到.

ZX300我點會冇試過
冇試過既嘢我唔會隨便講
佢背景係黑 味道係有 但係佢既高頻同分析力我真係不了
我只能夠話佢滿足唔到我 你鍾意既你咪去馬
反正我唔會阻止你 亦冇能力阻止你
我唔係要黑Sony 黑磚我自己都覺得唔錯
但係細黑呢 起碼我自己唔會課金

DX150對我對耳而言就係好啲
講下都有問題?
Bug呢家嘢確實係影響User experience既其中一大因素
但係比呢個價錢我會接受到有comprises
Sony個系統係寫得穩定
但係同時間都閹割左唔少嘢 例如串流

可能對ching黎講se100 對比zx300 只係添多少少系列,但如果你用追求分晰力既原因話zx300 麻麻地,但果頭話dx150 係好選擇我真係接受唔到然後串流方面又係搵黎講,雖然我習慣買cd 自己rip 黎聽,但真係想玩串流其實zx300 一樣可以做到,又何來閹割呢?ui問題你話洗幾千蚊買bug 都冇問題所以我唔討論依一點。我唔係話ibasso垃圾,我自己都有鐘意既ibasso機種,但dx 150 如果用ching既取向黎評定部機值唔值我覺得直頭倒轉曬,部機d調音矇到呢 。得罪講句其實我覺得se100 d分晰力都係麻麻地,咁既價咁追求分晰力我真係買黑磚算
利申窮L想hea既時候用a55,真係d想聽既時候都係用a55
或許係我之前夾圈既關係

求解

AK受班有錢聽障廢中廢老歡迎嘛
商家佬做生意係咁㗎啦
或許係我之前夾圈既關係

求解

有時其實耳機展既demo player會係大會借出黎既(好似係) ,上年灣仔我見到仙女demo駁kann比人試添心諗間野係有心倒米定有心玩野
兩年前自己買$399
聽咗一陣 仲衰過原裝earpods
朦到仆街
今日見到竟然有人用$280去整⋯⋯
但全新$250

其他代理都好似無得續保

續保貴唔貴?

其他代理都好似無得續保

續保貴唔貴?

1年前好似有優惠500幾
原價好似700幾
嘩啲負皮多到

唔會,最多叫調下味
明顯影響「音質」嘅首先係隻耳機,然後係啲聲音嘅紀錄方式/格式(CD/FLAC file/wma/黑膠/磁帶,再之後係CDP/DAP/AMP,最後先係線

當然啦首歌本身爛聲唱到走曬音,你用咩聽應該都係會覺得難聽

thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞