[耳機撚] 討論下各大耳機店 (78)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
其實我唔明除左打手同力証自己唔係水魚既人,仲有咩動機可以為自己揀既品牌護航

鍾意ak咪ak, 鍾意sony咪sony
斷估食緊牛角既人唔會咁撚得閒走去笑鳩食緊韓燒既人鳩,大家咪又係鍾意食燒肉
和氣d啦屌
你肯定你完全發揮到隻IE800S?

唔係聽到有聲就叫無問題
咁應該推到咩聲先係正常???

留名學野
我同意無需要為個別品牌護航
唔同牌子亦各有好壞

但如果做比較
例如 你用 Zx300 同 SR15 比
黑磚 同 SE100 比
會合理同實際啲 俾到其他人參考

但如果吹到 ZX300 都好過SE100
然後刻意去踐踏 用某牌子的人就係聽覺退化
我覺得係吹大咗
你又知AK肯定係完全發揮到隻IE800S
點樣叫推得好
點樣叫完全發揮
有冇得量化黎講冇既話咁就姐係你個人意見黎架啦喎
完全發揮

咁係咪要落到檯機先叫完全發揮 響呢個位只要用家對於個組合接受聽出黎嘅聲就已經叫冇問題
首先 我無講過AK 可以發揮到
你可以爬文

第二
我係話細黑唔夠力 推圈

第三
係我個人意見
完全發揮

咁係咪要落到檯機先叫完全發揮 響呢個位只要用家對於個組合接受聽出黎嘅聲就已經叫冇問題
問題係sr 15 同zx300 都比唔到
係就係品牌入門hi res
但價錢都爭太遠
$36xx對$59xx點叫人擺落同一個segment度比,咪玩啦

同埋你講到"如果zx300 吹到好過se100"
如果即係未發生啦,咁又點黎刻意踐踏
你會唔會有少少被害妄想症
買得幾千蚊 耳機
又買dap
我諗你都係對音質有要求的人

你擁有一隻好耳機
我估你都會諗下 點樣响有限資源
可以盡量發揮到隻耳機
俾你聽到多啲嘢

如果下下討論 就一句話 我覺得無問題
其實有咩意思?
OK you win

聽感係好個人化 我從來無意去反駁
但如果係硬件上的討論
我覺得有進步空間
你自己爬上文啦

樓上有師兄咁講我先出聲
唔係我幻想囉
打錯字

"爬文"
‘硬件’上 巴打好pro
首先要搞清楚一樣野

聽歌呢樣係一樣好主觀嘅野
你覺得果樣野啱唔代表呢樣野係適合俾其他人
盡量聽到多d野並唔代表一定係好
太多亦都可以導致聽得唔舒服

有人可以覺得上面個組合夠聽
你就直頭問唔係有聲就代表ok
係咪意味住你judge緊果個人嘅聽感?

你可以講ie800s有更好嘅發揮空間
但係唔代表佢用緊zx300響你角度睇冇發揮得盡就叫有問題
唔該你地睇清楚先
下面呢段嘢唔係我打

或許係我之前夾圈既關係
聽落會覺得AK個聲好夾啲
另一樣令我揀AK既原因係人聲

圈好夾啲就憑AK個垃圾級phone driver
陰聲怪氣死唔斷氣咁就有份
就算ZX300夾圈麻麻哋,聽落都自然平衡過啲咩AK380 SE100 SR15好多,尤其係EX800st插AK機好似電腦底板buzzer咁
得啲聽覺退化聾撚先會接受到

利申:用EX800ST, Rockets, Earpods試
佢盲推sony同你盲推ak其實冇乜分別
你插佢既原因同我地插你既原因都冇乜分別
你明咩事未
我唔係話sony好過ak 但係其實你回覆得好虛無飄渺
新買左隻耳機,開聲時冇齒音
用左差唔多一個月(大約聽左50粒鐘左右)
呢兩日突然聽到有d齒音,係咪正常的?
咁你直頭文盲加語癌
因為有人係屌到ak 後期既調音取向=/=sony , 就連zx300 既分析佢個人覺得都好d, 其後都已經有人修正番如果再好d分析力不如大黑磚/金磚

我都係用番ak100ii>sr15 既聽感,其實音質就無變,只係覺得推力勁左同味精味更加重treble同bass. se100 既取向真係唔知,但ak既路向就似係響依方面出發。如果zx300 真係玩分析力既唔俾佢響還原原音贏se100 咩

但當然唔同價錢根本無得比,咁你講到實牙實齒就唔撚好講"如果"啦屌
明白

我响呢度同嗰位師兄 講聲 sorry
你有權認同
但我亦有權唔認同
就係咁簡單

留意返 我無話AK 一定好過sony
absolutely no

我係唔認同 zx300 好過 SE100
包括 分析力 同 還原原音
嗚呀...
其實乜野叫齒音?
係歌手D 換氣 "HEHE" 聲?
定係歌詞尾音D "SISI" 聲?
我唔知我又推咗AK 咩?

簡單講 我係唔認同 ZX300 > 自然平衡過啲咩AK380 SE100 SR15好多
and that's all
Sisisusu
咁好難討論架喎
你聽到既野同普通人唔同
咁依個係你權利
但都扼殺唔到人地聽感既權利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞