[耳機撚] 討論下各大耳機店 (78)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
對上一隻耳機已經係tf10,有無咩推介
Westone um 30 如何?

30好嘢嚟 如果你唔嫌佢3頻都無咩特別出色 係勝在襟聽

都係再去試清楚先話時話3k呢個價位有無咩推介?

灰雀

UM30我覺得好蒙~但係應該係佢系列特色
新手想問幾個問題
前排攞到隻aya用左一排想出返部水貨zx300玩4.4平衡
攞貨個時問個staff 佢建議我改線頭好過出條新線
話如果出條新4.4頭嘅線平嘅好難好過而家條006
佢仲話4.4頭都有唔同款揀有平有貴
又咩產地 又咩銅 又鍍金
個時未諗住入zx300 所以都無詳細問
想問下唔同頭有咩分別
同埋我上網攞資料個時又有d人話非平衡線係轉唔到平衡
但係staff又同我講可以幫我改
咁即係點先轉得?

要睇條線入面係幾芯
要行平衡最起碼要4條channel, Non balanced 3條就ok
所以如果你條線係4芯以上就可以改平衡

上fitear官網好似無寫
利申 唔識日文 上官網靠估

006係可以改
但老實講~話換頭好過換線就呃9你
睇下你換咩線啫
不過你都可以試咗先
咪問佢借條006平衡試下囉
然後你再搵條007平衡試下就知道 (毒下你先)
要睇條線入面係幾芯
要行平衡最起碼要4條channel, Non balanced 3條就ok
所以如果你條線係4芯以上就可以改平衡

006係可以改
睇下你換咩線啫
不過你都可以試咗先

我諗佢意思係
換線不如換頭
因為如果換線要換條好過006嘅價錢都唔平
ckr100 印象中bass都算偏多啲,不過唔知同fw01比係點呢

唔該巴打,不過今日去左試忍唔住入左1650

好多人都鍾意試少少甚至有得試都唔試就買
無問題的,啲錢你地自己的想點使得你自己管到

只係可惜我唔係做耳機廠

屌...賣耳機真係爽皮
果日去問熊仔隻TITAN重有冇得試
點知已經清咗
十幾日就清咗...果度賺到...
新手 海王星條線壞左 想換線
有冇啲平啲抵玩既選擇?

買過隻啦...條線貴過部機

P.S. 阿杜去咗勇士啦
巴打你唔係話你前幾個月先入部ZX300咩
咁快換機

俾你認得添...
係呀.
一個月前咋.
情人節之後果日去買...ZX300 + IER-M7

到今日.
已經買多左條金寶線, 一隻Z7M2... 訂左隻Just-ear (Monitor)...

咁激

有錢嘅嘢我地唔明
你呢部機三圍出街真係好輕考喎, 重重過你部 SE100, 仲未計佢勁多 bugs 你話推 DX120 都話啫...其實你有冇認真試過煲開既 ZX300 4.4 音質 !? 同埋而家有人話入手價 36xx 買到.

ZX300我點會冇試過
冇試過既嘢我唔會隨便講
佢背景係黑 味道係有 但係佢既高頻同分析力我真係不了
我只能夠話佢滿足唔到我 你鍾意既你咪去馬
反正我唔會阻止你 亦冇能力阻止你
我唔係要黑Sony 黑磚我自己都覺得唔錯
但係細黑呢 起碼我自己唔會課金

DX150對我對耳而言就係好啲
講下都有問題?
Bug呢家嘢確實係影響User experience既其中一大因素
但係比呢個價錢我會接受到有comprises
Sony個系統係寫得穩定
但係同時間都閹割左唔少嘢 例如串流

可能對ching黎講se100 對比zx300 只係添多少少系列,但如果你用追求分晰力既原因話zx300 麻麻地,但果頭話dx150 係好選擇我真係接受唔到然後串流方面又係搵黎講,雖然我習慣買cd 自己rip 黎聽,但真係想玩串流其實zx300 一樣可以做到,又何來閹割呢?ui問題你話洗幾千蚊買bug 都冇問題所以我唔討論依一點。我唔係話ibasso垃圾,我自己都有鐘意既ibasso機種,但dx 150 如果用ching既取向黎評定部機值唔值我覺得直頭倒轉曬,部機d調音矇到呢 。得罪講句其實我覺得se100 d分晰力都係麻麻地,咁既價咁追求分晰力我真係買黑磚算
利申窮L想hea既時候用a55,真係d想聽既時候都係用a55

A55都算係性價比好高的機
佢個3.5閪窿重正過ZX300我覺得(頭盔)

006係可以改
睇下你換咩線啫
不過你都可以試咗先

我諗佢意思係
換線不如換頭
因為如果換線要換條好過006嘅價錢都唔平

咁都啱
講平一定係換頭
4.4線起碼都2000起跳(如果要改頭都未計)
不過咁...CHING買AYA...都冇好多線得揀
我原先都係諗住等埋呢部
不過zx300有口碑
所以都係唔等
今日直接買左zx300

zx300 令好多人卻步的原因係唔行Android.
其實ZX300 對新入坑的人來講真的好夠用.

點解唔行ANDROID唔好?
我反而覺得行ANDROID唔好

冇Streaming 嘛...
好多朋友仔都問我點解會買ZX300 冇Streaming.

我答因為我係Sony Fans boy.
新手 海王星條線壞左 想換線
有冇啲平啲抵玩既選擇?

買過隻啦...條線貴過部機

P.S. 阿杜去咗勇士啦

最後決定左買ea 源線 有得trade in
400 試一試
俾你認得添...
係呀.
一個月前咋.
情人節之後果日去買...ZX300 + IER-M7

到今日.
已經買多左條金寶線, 一隻Z7M2... 訂左隻Just-ear (Monitor)...

咁激

有錢嘅嘢我地唔明

分期付款害死人!

Streaming有乜好
直接入落去聽咪得

直接入落去聽咪得

我自己都係cd rip再入落sd卡聽
Moov好似都幾食部機既硬件
如果部Player硬件唔太好既話 會唔會好易hand機

直接入落去聽咪得

仲搞笑既係spotify仲係得320k
使大舊錢買dap買iem仲要俾錢sub聽320k
不如正正經經上hdtrack買碟

俾我既直接講有追求既就唔會Streaming

直接入落去聽咪得

咁講真串流係方便既,尤其聽好多歌手/樂隊既人黎講...
直接入落去聽咪得

方便,咪犧牲質素囉
我自己都有用stream但最多咪bluetooth d濕鳩耳機但求有聲打發時間,再唔係dlna落埋去speaker等間屋有d聲有d生氣

方便,咪犧牲質素囉
我自己都有用stream但最多咪bluetooth d濕鳩耳機但求有聲打發時間,再唔係dlna落埋去speaker等間屋有d聲有d生氣

你要明白唔係人人都識架嗎

直接入落去聽咪得

咁我之前都係用Apple Music 的...
依家的返起心肝買返D 碟來RIP...
想問下各位意見
本身自己用緊fxa7加 zx300
依家想直接上Cm 咁自己就本身鐘意聽bass重既
我想問會唔有d 係可以做到ear monitor既 自己有玩開樂器
就想可以做到兩用
我自己就睇過ten3/5 都覺得幾好 定係會唔會有其他會更好 唔該巴打們
想問下各位意見
本身自己用緊fxa7加 zx300
依家想直接上Cm 咁自己就本身鐘意聽bass重既
我想問會唔有d 係可以做到ear monitor既 自己有玩開樂器
就想可以做到兩用
我自己就睇過ten3/5 都覺得幾好 定係會唔會有其他會更好 唔該巴打們

上啦, 食度好多專家卑意見
如果係se100, sr15, zx300 幾部機俾我揀,我自己都係會揀zx300

好多時真係取向重要過"分析力"個啲野
更何況ak主要係以令啲聲線條感出啲,收得幼細啲,收放快啲,推出啲中高,去令人覺得佢"分析力"高吧。

呢啲取向無乜問題,而家都好多人鍾意,不過就唔好話到佢分析力好人好多咁吧

ak堆新機我覺得重有個問題令我覺得麻麻嘅係佢個bass, 無論聽咩樂器,個打擊感同結像都係收細到一個點咁。無錯聽落係好乾淨,回彈感幾好,唔會混濁唔會影響其他頻段咁。但係個質感就變到好奇怪,連想分清係咩樂器都難咗,修飾到過份咗少少,有啲扭曲咁。

純個人意見

或許係我之前夾圈既關係
聽落會覺得AK個聲好夾啲
另一樣令我揀AK既原因係人聲

圈好夾啲就憑AK個垃圾級phone driver
陰聲怪氣死唔斷氣咁就有份
就算ZX300夾圈麻麻哋,聽落都自然平衡過啲咩AK380 SE100 SR15好多,尤其係EX800st插AK機好似電腦底板buzzer咁
得啲聽覺退化聾撚先會接受到

利申:用EX800ST, Rockets, Earpods試

你覺得細黑推圈會夠力咩?
唔好玩啦...

本來 聽感人人唔同 我都無打算駁你

但 Sony 都出名多味精
你竟然話自然過AK 我真係無辦法認同你
我覺得聽覺退化先會聽到 ZX300 自然平衡過 SE100

ZX300 對比 SR15 都已經比下去啦
你聽過AK 2.5未嫁?
或許係我之前夾圈既關係

就算ZX300夾圈麻麻哋,聽落都自然平衡過啲咩AK380 SE100 SR15好多,尤其係EX800st插AK機好似電腦底板buzzer咁

利申:用EX800ST, Rockets, Earpods試

唔好玩啦...

我用緊ak都忍唔住出聲
zx300 梗係比下去啦,連價錢都係
你都仲攞黎講真係抵屌

sony同ak各有味精係事實,但係取向唔同
zx300同sr15 都試過,sony係取向treble同vocal, 女聲真心少聽講唔到,但男聲真心ok, 樂器唔係爆炸性但結他彈既回彈力都表現得清楚

sr 15 係舊機增加推力,令你覺得所有聲都飽滿,有力同沉實。 但唔等於係自然
除非係聽演唱會/live. 咁就的確還原番

利申仲係用緊ak100 ii

唔好玩啦...

我用緊ak都忍唔住出聲
zx300 梗係比下去啦,連價錢都係
你都仲攞黎講真係抵屌

sony同ak各有味精係事實,但係取向唔同
zx300同sr15 都試過,sony係取向treble同vocal, 女聲真心少聽講唔到,但男聲真心ok, 樂器唔係爆炸性但結他彈既回彈力都表現得清楚

sr 15 係舊機增加推力,令你覺得所有聲都飽滿,有力同沉實。 但唔等於係自然
除非係聽演唱會/live. 咁就的確還原番

利申仲係用緊ak100 ii

之前我同我另ㄧ位朋友都係SR15同ZX300之間做選擇
我地結果都選擇左ZX300
講樂器我自己都覺得ZX300平均少少,至少我聽感,鼓係咁
可能我地都係聽覺退化,但唔理了,我自己聽得爽就ok
或許係我之前夾圈既關係

唔好玩啦...

我zx300推IE800S冇問題喎你聽過sony 4.4未嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞