[耳機撚] 討論下各大耳機店 (78)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我就想上既 但依兩款暫時比較少人講 1516緊 ue又好似幾正
係咪尖到吉耳果d?
應該係呢D 了.
其實呢D 係錄音的問題定真係歌手的問題?
同真人傾計好似唔覺有人講野會講到咁SISISUSU...
後期製作tune eq tune到爆聲嘅機會都幾高下
你覺得佢踐踏人 "聽覺退化聾撚先會接受到"
係討論咩?
有機會係啦
但我隻耳機本身係唔多覺有呢d聲
但突然間就變得幾明顯下,唔知係咪壞壞地
出去試下先 買錯cm冇得後悔
Budget幾多
https://www.youtube.com/watch?v=EKDMTYwPNoA

呢首真係好多SISISUSU 聲...
是不是?
我睇D 人D Review 好似覺得聽到齒音係好勁的事咁架喎...
雖然我都唔多鍾意聽到果D SISISUSU 聲.
我咪講咗麻麻哋囉,谷精上眼睇唔到?
係,人人聽感唔同,但起碼我有攞好多唔同嘅equitments嚟做參考,例如講音準我會參考ER4S&ER3SE, 人聲有aya,音埸有Ex800st,要出動埋耳牛我都有SR404, yamaha HP2, T60rp, koss porta pro
dac都有錄音用嘅yamaha ag06,娛樂嘅da-150 groove ds-dac-100m
Player有dp100, 山靈m5&m0, sony RH1同埋兩部遠古panasonic discman

唔係話曬自己有幾多gears,單純係證明俾你睇我係有聽好多唔同組合,有參考比對比下先得出AK = 垃圾呢個結論

其實見到你話Sony出名多味精已經費撚事理你,你講到我先係聽覺退化我先忍唔住打咁多字
新手鳩估
應該係開始runin d聲無咁濛所以聽到齒音?
我琴日去試仙女座
各方面都唔錯但唯獨聽幾首我鍾意既歌d齒音好勁
令我有d卻步1516緊
但如果吹到 ZX300 都好過SE100
然後刻意去踐踏 用某牌子的人就係聽覺退化
我覺得係吹大咗

好明顯係倒果為因,樓上條友係話 SE100 好 ZX300 太多,出街情願聽手機,都唔會科水買 ZX300 ( 雖則佢 highlight 左部機有好多優點) 但就無睇自己部機賣貴人地幾多。之後又出埋 AK 粉慣常不屑 Sony 口吻:"背景黑,唔夠力"。

AK 粉就黎用 SE100 推 earpods 都要落 amp 推 多得d ak sub9 sale屎,攪到個個 mini me 咁款,推到d聲過晒籠,d聲沖到死,仲好意思話咁既聲先夠能量同爆發力
你覺得AK = 垃圾 無問題

我唯一想知係
你話你用好多組合試 係點比較?
你用dp100 2.5 同 ak 2.5 比?
你用 zx300 4.4 同 SE100 2.5比?
淨聽3.5?
留名學嘢原來用sony嘅都係聾閪 AK用家先識聽歌
你要質疑我自己手持嘅機都冇試清楚比較過,仲有咩好討論?收皮啦好嗎?
我唔敢試呀隻仙女.
本身個樣我覺得幾MK 方方地咁
直到上星期見人做Gym 帶.
又少少覺得型.

同埋呢隻好似話人聲好好聽.
好驚試左就會買.
破左身為Sony fansboy 的金身 (講笑)
咪討論緊你依類人
唔好意思 我覺得iphone都好過任何一部ak 但至少唔會用兩用就壞 仲要對住個弱智system 至少部機唔會三尖八角放褲袋傷害陰莖 唔講聲都輸人幾條街 sorry 狗都唔撚用
你都有句"我覺得聽覺退化先會聽到 ZX300 自然平衡過 SE100"
言則係咪我覺得ZX300好d就係我唔識聽?
咁同你之前講既你覺得聽感好個人好似有d出入
你有攻擊ZX300用家既意圖而非只係針上面條友
喂你睇清楚先,我唔係盲推sony
上文下理係講緊ZX300 vs SR15(and vs SE100?)推圈聽人聲,我先攞ZX300嚟做例
試左可能就會對佢死心

中高頻尖聲低頻虛好刮耳
係幾多 不過有d耳機就算聽落去係多齒音 但都唔會覺得太刺耳
至少唔會聽幾句就尖到想放低

https://youtu.be/gD2mhJ3ByGQ
btw我覺得呢首都好勁下
之前試過有幾隻耳機聽呢首 尖到我即刻放低

不過首歌我自己買cd rip出黎
唔知關唔關我rip得差or部國磚廢既事
其實圈又唔一定好難推既,鐵亦都唔代表一定易推過所有圈。更何況其實以前我初初玩耳機既時候都係冇乜耳機唔係用圈做單元,而且當時既cd, md, mp3 player大部份都唔會有現今求其一部你地話冇力既dap咁大力啦,咪好係推得好地地。有時推力越大唔等如越好,太專業既用詞我唔識講,我當佢叫做推過龍啦就係推力大咗反而隻耳機會冇咁好聽,所以我覺得要睇你對野點夾多d 。

第二樣野,sony出名味精多,但我聽過咁多代sony既dap都係唔同調音,再近d睇,現有機款由a55到金磚大家聽既方向都唔同,其實點先為知味精?
我記得以前有個巴打講過,AK 2.5 既分離度簡直就好似摩西分開紅海咁犀利,完全係神蹟,我非常認同,因為一般凡人應該唔識欣賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞