[耳機撚] 討論下各大耳機店 (78)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike

有冇師兄用緊Acoustune HS1551 Cu有食評

個人感覺: 易推, D聲好闊, 低音幾彈同埋算反應快, 但係中高音唔算十分清底
跌左個um30 pro有無3千樓下推介
聽開男聲,band

個人感覺: 易推, D聲好闊, 低音幾彈同埋算反應快, 但係中高音唔算十分清底

正喎幾啱我心水 得閒去試吓先

正喎幾啱我心水 得閒去試吓先

鐘意聽bass嘅話係唔差,但係人聲略微靠後,不過都係試清楚先好買
on9 緊係Head-Fi界嘅主流Crystal cable啦

其實要夾返耳機 hde10本身聲場細密度高 配線考慮一定係拉大聲場 而crystal cable個細節量太多 配hde10反而唔太夾

隻耳機個腔體構成本身係焗聲,你搵條所謂拉闊音場嘅散聲線夾落去,咪又朦又散又焗囉

腔體唔係焗聲個主因 塊濾網先係 換左會清好多 同埋本身耳機個細節量已經過多 配crystal cable隻耳咪仲辛苦
legend x 出se version, 內接線轉用銀線
今日用自己earphone 上左Sony 試金磚同黑磚
不得不承認金磚係暖d 同冇空間感d
細節就差唔多

諗緊買金定黑好...
細節就差唔多

諗緊買金定黑好...

自膠
*同埋有空間感d
細節就差唔多

諗緊買金定黑好...

自膠
*同埋有空間感d

我投金磚一票

金磚處理聲音有種從容不迫嘅感覺
係其他dap搵唔到嘅

有錢我都想買部
Acoustic research m200 做緊$800 點睇?入唔入得過
細節就差唔多

諗緊買金定黑好...

如果SP1000呢?
Acoustic research m200 做緊$800 點睇?入唔入得過

800仲有4.4,邊有可能有對手

想問下有冇巴打拎過去恆源改模
334 535 846 呢d公摸改私模
會唔會出事?
見佢收幾貴 想問下
334後悔冇買私摸 冇得加錢拎番去比日本仔

800仲有4.4,邊有可能有對手

無得直接播tidal要用藍牙連手機or入歌
會唔會出事?
見佢收幾貴 想問下

legend x 出se version, 內接線轉用銀線

邊到有得睇
會唔會出事?
見佢收幾貴 想問下

係唔係叫ice lab? 唔太熟
巴打最後去左邊整耳模?

btw, 大家整耳模會開口定合埋口? 見兩種都有人試過,但專家又話一定要開口做

我係熊仔。
佢會叫你開口合口
總之活動一下成組上下顎肌肉
因為你戴住都會郁
而家我戴住食嘢都冇唔舒服

我對VE4係影音展即埸造耳模,當時係開口整,fit既,唔易漏風.
但傷風感冒既時候聽會比較腫脹同埋"銀". 之前有對係Dr. Au 造模既大陸CM,合口整,我覺得舒服D,但比較易漏風
我都諗緊下次再整CM, 應該開定合好..

同間廠點打磨都有關嘅,有啲廠會磨細啲等人覺得舒服啲,有啲就fit啲隔音啲

fiio新瀨尿牛丸機

m9其實夠唔夠做?
本身用緊iphone直推嘅話m9分別大唔大

其實咩叫夠唔夠做,大把人電話直推耳機,其實好多時電話都夠做…
其實如果用DAP
同用iPhone 最大的分別又睇得到的應該係個Balanced 輸出.
當你想試埋ZX300 + M9 VS iPhone + M9 的分別.
你最好就係iPhone 用自己聽開的歌.
之後就帶張micro SD 放同一首歌上Sony 度試下.
但, 記得問店員拎埋條4.4/ 3.5 黎俾你插ZX300 同iPhone
先試用iPhone + 3.5線+ M9
再試用ZX300 + 4.4線 +M9 (開High Gain)
同一首歌
我相信你會幾明顯Feel 到個分別.

至於你話音源無唔無損. 係咁嘈的地方我覺得分別未係最大.

sor 我諗巴打誤會咗
我係想試fiio m9果部dap
不過多謝你咁認真覆我

只係其實最大分別係用到2.5頭?
因為我想試個部fiio m9有2.5不過無4.4頭
不過應該都好過3.5好多?

其實一直以黎,最大分別嘅應該係個調音同線路設計,而唔係個小洞洞。
有啲台機萬幾至幾萬都係得單端,唔通又會差過啲機仔嘅平衡頭咩
k3003 百老做緊$3000, 有冇人買

一路以嚟都聽人講得多 但一直冇試過 之前想試問咗幾間都冇demo 有冇巴打可以講下係咩聲底

一代經典,直接買黎試
利申戴唔好,好頂耳

fiio新瀨尿牛丸機

幾錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞