【首試年宵嚐教訓,現向巴絲求教、求救】

690 回覆
83 Like 579 Dislike
口水雞幾好,年宵賣$50會諗下
個場人人都賣雞,個design一般般
個袋就真心柒,成本要$77好難賺喎

你地做咩唔聽淘寶條友講
雖然佢隻雞柒柒地
是咁的,相信好多人都知今年維園年宵自家設計產品銷情唔理想,而小弟一檔亦唔例外
係衰咗,預咗比巴絲插架啦,但都要面對!諗咗好耐,得出以下總結,現拋拋豬,希望日後有心搞年宵嘅巴絲可以參考,勿重蹈覆徹(講得唔好,請隨便賜教,真心想學嘢 ):

1. 錯判市場:行維園嘅人消費力唔係我哋當初想像咁高,好多時候價格係主要考量因素(自家設計公仔成本高,定價難有下調空間,而好多行維園年宵嘅人就覺得貴,完全冇諗過要買)
*反省:淨生產成本最好控制喺$20以內,咁樣件貨賣$50都有一倍有多嘅利潤(之前有連登巴打話行年宵,50$或以下可以買返去玩吓;$70或以上就要諗清楚;$100或以上就唔洗諗…都幾有道理!)

2. 錯選貨品種類:Cushion呢啲嘢雖然輕,但太脹太大件啦,一大箱可能先得廿個,存貨成本大增;加上檔位放唔晒啲貨又要補,咁樣運輸成本又高咗…運一轉三、四百走唔甩,要搬咁大貨入場行到自己檔位都需時同人迫…
*反省:意念嘅載體最好係夠輕、夠細、夠扁平,咁樣對生產成本、存貨成本同運貨成本嘅控制上都較有利。

3. 過份原創:意念愈原創,愈需要俾時間消費者去注意到你、認識,同埋理解,而行年宵好多時候快行快過,唔係成日有機會、時間同空間同個客互動,佢第一眼見到冇興趣就會望其他嘢。
*反省:淘寶抄襲侵權我就100%唔支持!建議二次創作,將原創性建基於一啲已經出名嘅嘢上面(二次創作作品一定要同原創作品有夠大分別先有價值同賣點)。

4. 低估人手需求:維園年宵真係要好多人幫手,每晚都真係要差唔多至少八、九個人,仲一定要有Active嘅人去幫你叫賣(最好係女,靚女更好)而我哋呢啲唔active嘅毒撚最好都係幫返舖內admin嘢,企出去真係未必有用,甚至有反效果。仲有!記住每晚叫多兩至三個backup黎,因為你預會有人放你飛機/臨時唔得閒…
*反省:人手安排要比充足更充足,分工要做好,記住搵active囡囡出去叫賣,其他人可幫手執貨、收銀、行site…仲有,你身邊隨時臥虎藏龍,如果搞年宵,記住同身邊朋友講,問佢哋有咩幫到手(好似我今次咁,搞年宵先知原來有朋友讀architecture,好多嘢都識整,但當我知道嗰陣已經年廿八,太遲了…)

5. 即場檔位宣傳同佈置失當:我哋太重視Facebook Page同埋其他媒體宣傳,但忽略咗最重要嘅即場檔位宣傳同佈置。首先,我哋冇呢方面人才,亦都冇詳細諗過呢方面嘅細節,尤其喺執行層面上。
*反省:叫賣嘅人嘅企位、補位等等好重要,同埋產品/攤檔嘅賣點一定要好明顯咁show出嚟俾人睇到,人哋真係冇時間埋嚟慢慢聽你講;另外唔好忽略即場檔位宣傳同佈置呢一環,一早要諗定同埋最好搵埋相關人才幫手。

6. 入貨太進取:我哋一開頭都估啱數,只打算入600隻公仔,但當見到入600隻同入1,200隻嘅單價差好遠,再加上當時想進取啲,想搵大錢,就搏一搏,決定入1,200隻公仔…最後,我哋剩返差唔多一半公仔存貨;另外,我哋仲有賣風車,由於好多廠商嘅MOQ(最少訂購量)都要3,000,所以最後我哋就只好入3,000個…唉,最後,剩返差唔多三份二風車…
*反省:保守啲好,反正年宵搵唔到咩大錢;同埋唔好揀MOQ咁高嘅產品種類做載體。

巴打下年預我得唔得?
是咁的,相信好多人都知今年維園年宵自家設計產品銷情唔理想,而小弟一檔亦唔例外
係衰咗,預咗比巴絲插架啦,但都要面對!諗咗好耐,得出以下總結,現拋拋豬,希望日後有心搞年宵嘅巴絲可以參考,勿重蹈覆徹(講得唔好,請隨便賜教,真心想學嘢 ):

1. 錯判市場:行維園嘅人消費力唔係我哋當初想像咁高,好多時候價格係主要考量因素(自家設計公仔成本高,定價難有下調空間,而好多行維園年宵嘅人就覺得貴,完全冇諗過要買)
*反省:淨生產成本最好控制喺$20以內,咁樣件貨賣$50都有一倍有多嘅利潤(之前有連登巴打話行年宵,50$或以下可以買返去玩吓;$70或以上就要諗清楚;$100或以上就唔洗諗…都幾有道理!)

2. 錯選貨品種類:Cushion呢啲嘢雖然輕,但太脹太大件啦,一大箱可能先得廿個,存貨成本大增;加上檔位放唔晒啲貨又要補,咁樣運輸成本又高咗…運一轉三、四百走唔甩,要搬咁大貨入場行到自己檔位都需時同人迫…
*反省:意念嘅載體最好係夠輕、夠細、夠扁平,咁樣對生產成本、存貨成本同運貨成本嘅控制上都較有利。

3. 過份原創:意念愈原創,愈需要俾時間消費者去注意到你、認識,同埋理解,而行年宵好多時候快行快過,唔係成日有機會、時間同空間同個客互動,佢第一眼見到冇興趣就會望其他嘢。
*反省:淘寶抄襲侵權我就100%唔支持!建議二次創作,將原創性建基於一啲已經出名嘅嘢上面(二次創作作品一定要同原創作品有夠大分別先有價值同賣點)。

4. 低估人手需求:維園年宵真係要好多人幫手,每晚都真係要差唔多至少八、九個人,仲一定要有Active嘅人去幫你叫賣(最好係女,靚女更好)而我哋呢啲唔active嘅毒撚最好都係幫返舖內admin嘢,企出去真係未必有用,甚至有反效果。仲有!記住每晚叫多兩至三個backup黎,因為你預會有人放你飛機/臨時唔得閒…
*反省:人手安排要比充足更充足,分工要做好,記住搵active囡囡出去叫賣,其他人可幫手執貨、收銀、行site…仲有,你身邊隨時臥虎藏龍,如果搞年宵,記住同身邊朋友講,問佢哋有咩幫到手(好似我今次咁,搞年宵先知原來有朋友讀architecture,好多嘢都識整,但當我知道嗰陣已經年廿八,太遲了…)

5. 即場檔位宣傳同佈置失當:我哋太重視Facebook Page同埋其他媒體宣傳,但忽略咗最重要嘅即場檔位宣傳同佈置。首先,我哋冇呢方面人才,亦都冇詳細諗過呢方面嘅細節,尤其喺執行層面上。
*反省:叫賣嘅人嘅企位、補位等等好重要,同埋產品/攤檔嘅賣點一定要好明顯咁show出嚟俾人睇到,人哋真係冇時間埋嚟慢慢聽你講;另外唔好忽略即場檔位宣傳同佈置呢一環,一早要諗定同埋最好搵埋相關人才幫手。

6. 入貨太進取:我哋一開頭都估啱數,只打算入600隻公仔,但當見到入600隻同入1,200隻嘅單價差好遠,再加上當時想進取啲,想搵大錢,就搏一搏,決定入1,200隻公仔…最後,我哋剩返差唔多一半公仔存貨;另外,我哋仲有賣風車,由於好多廠商嘅MOQ(最少訂購量)都要3,000,所以最後我哋就只好入3,000個…唉,最後,剩返差唔多三份二風車…
*反省:保守啲好,反正年宵搵唔到咩大錢;同埋唔好揀MOQ咁高嘅產品種類做載體。

巴打下年預我得唔得?

預埋我😉
當日38蚊個風車,我覺得ok
已經買左一個俾個仔玩
加油吧

你地做咩唔聽淘寶條友講
雖然佢隻雞柒柒地

笑左
我會想買呢隻多過樓主隻原創雞

你地做咩唔聽淘寶條友講
雖然佢隻雞柒柒地

笑左

笑死
公平啲咁講 你地啲料睇相都覺得靚既
但年宵唔係追夢既地方

同埋我想問你地designer係咪男仔黎?

上兩年有間係賣原創雪糕攬枕 勁好賣(張圖係佢今年唔知做乜拎埋去影
但佢地本身有係ig做開其他設計生意
比你參考下

呢隻公仔幾靚
一般女仔鍾意既公仔都係啲對眼又圓又大既多
你地隻雞對眼得粒黃豆咁大
唔係常見既可愛得意型
所以先問你係咪仔設計 因為唔係女會鍾意既風格

我逐隻雞同你講下
口水雞啲口水太大忽 流到似痴漢咁 又似生鬍
小學雞唔知做乜要整風紀帶同眼鏡 共鳴感不足 你整佢揹住個書包仔同戴小學帽會岩主題啲
弱雞呢個名改得唔太好 你改做BB雞會好啲 四隻來講呢隻算有特色 得佢有蛋殻 加返個奶咀比佢會可愛啲
最唔知做乜係隻大眼雞
你話佢大眼 明明就係白眼 同埋眼珠太細啦

你幾隻雞可能會有仔覺得幾頂癮趣緻
但絕對唔係可愛得意

啲公仔好彩無乜新年味
不如慢慢養大佢
當本土吉祥物

遲啲特首選舉/辯論/多人講
話唔定推返出嚟會好賣

啲風車就
留返下年或者廢紙回收算啦
成本價$11都唔知仲有無人買
仲要成2000把

你地做咩唔聽淘寶條友講
雖然佢隻雞柒柒地

笑左

巴打,呢個真係恕難苟同
君不見淘寶雞泛濫維園
有陣內地味
嗰design真心唔吸引

巴打下年預我得唔得?

有冇玩過
當日38蚊個風車,我覺得ok
已經買左一個俾個仔玩
加油吧

多謝支持
設計埋啲垃圾

你地做咩唔聽淘寶條友講
雖然佢隻雞柒柒地

笑左

笑死

你的圖片設計太醜了
每年都最果日朝早六七點臨清場, 檔檔公仔都係賣十蚊廿蚊, 我今年都買左兩隻,
你呢家仲要人出嚟面交, 又要pm 你講價仲想收人幾十你真係捐左去做吓善事好過啦

我係你最多都係收人速遞錢送晒d貨唔好督眼督鼻當買個教訓
想買弱雞同大眼雞 但係有啲貴
葵興附近番工 送上黎得唔得
本土還本土 柒還柒
得罪講句 個設計其實好撚hea好撚核突
個設計咁柒 quality幾好都無用啦
想問問點解紙製風車成本會咁高
老老實實 整雞一開始就係錯
正常人唔買盜版 都唔會買依隻野 明未
唔係所謂自家設計就大晒
邊個接貨邊個就係傻仔
唔係原創就一定得
隻雞真心柒,點買得落手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞