【首試年宵嚐教訓,現向巴絲求教、求救】

690 回覆
83 Like 579 Dislike
年宵係你度買左隻公仔 覺得好得意
做生意真係好難 下年再努力
加油呀~~~~~ 幫推幫推!

多謝你!有人欣賞好重要,我哋會繼續努力(如果仲有下次)。
哩舊野成本70
紙袋7蚊
一係就報大數
一係就戇大火

成本包唔包埋運費?
唔包運費真係冇可能,
充棉+絨布公仔,20-30cm高
東莞一定20內有交易,MOQ500-1000
4色粉卡180gsm紙袋1000個頂多咪$1人仔

一係你俾廠厄,正路sell pirce會係出廠價既7倍左右
賣$70既野,出廠價正路要控制係$10樓下

多謝巴打賜教
控制唔到成本咁低係我哋問題

講返因由:上面講過

我地本身直接搵內地廠,但做出黎效果好差
都要55人仔未包運費

年宵日近,唔可以再慢慢搵,咁就搵左間香港代理
佢做得又真係好好多⋯料果啲都好啲
70係包運埋黎香港

年宵問過幾間其他自家設計cushion檔,標準形狀都要60蚊到

唔駛返內地架啦,1688 或alibaba搵,
做sample通常一兩舊人仔,
真係做貨嗰時唔放心先上一上去驗貨,
但做1000個未必有人會招呼你

同埋啲料唔駛咁靚,用中下價錢就得,
諗辦法賮量降低成本,正常人點會分得出,
買個公仔返屋企擺應節姐

最後,量少既單代理都係食水深既,
分分鐘可能仲會有多一個代理
細單直接搵廠係最好,只有大單先會搵代理,
因為會煩少好多野
見你打咁多字都有心幫你買個,但奈何啲公仔真係太柒
50蚊我都會買既,唔洗紙袋同風車啦不過
阿仔,你嗰幾點乜錯判市場真係關班連登仔撚事咩,阿媽我一句都唔明
與其咁長篇大論又講埋啲乜乜柒柒成本價,不如話比我聽點解我要買仲好啦。啲野係有用嘅阿媽幫你掃返幾隻又點話姐
留意左樓主你好耐

你呢個時候仲想平手離場 即係明搵連登同仝笨啫
散貨都仲想賣高過成本價咁撚貪心係咪ON9
所謂原創就係係舊黃色橢圓形上面加幾筆表情
20-30蚊隻會同你買既
個4隻雞如果每隻40我都仲話會買嘅
但係88真係太貴
經過見到有fd話你地設計其實幾好幾得意
以為你地回到本
加油啦

不過下次早d訂貨 愈遲訂愈貴
無人買最主要既原因係你個design 差 用$88買 我寧願拎個$88做其他野 好討厭d人成日話無人支持本土 話人唔支持之前諗下你值唔值得人支持
樓主知唔知咩叫要錢唔要貨 你收返成本價即係想留返啲貨係屋企姐
個紙袋簡直係災難
哩舊野成本70
紙袋7蚊
一係就報大數
一係就戇大火

成本包唔包埋運費?
唔包運費真係冇可能,
充棉+絨布公仔,20-30cm高
東莞一定20內有交易,MOQ500-1000
4色粉卡180gsm紙袋1000個頂多咪$1人仔

一係你俾廠厄,正路sell pirce會係出廠價既7倍左右
賣$70既野,出廠價正路要控制係$10樓下

多謝巴打賜教
控制唔到成本咁低係我哋問題

講返因由:上面講過

我地本身直接搵內地廠,但做出黎效果好差
都要55人仔未包運費

年宵日近,唔可以再慢慢搵,咁就搵左間香港代理
佢做得又真係好好多⋯料果啲都好啲
70係包運埋黎香港

年宵問過幾間其他自家設計cushion檔,標準形狀都要60蚊到

唔駛返內地架啦,1688 或alibaba搵,
做sample通常一兩舊人仔,
真係做貨嗰時唔放心先上一上去驗貨,
但做1000個未必有人會招呼你

同埋啲料唔駛咁靚,用中下價錢就得,
諗辦法賮量降低成本,正常人點會分得出,
買個公仔返屋企擺應節姐

最後,量少既單代理都係食水深既,
分分鐘可能仲會有多一個代理
細單直接搵廠係最好,只有大單先會搵代理,
因為會煩少好多野

明白,學到野
如果有下次,都唔搵代理啦,成本真係太高
你賣唔出平過成本價賣都要賣架啦
一係放係屋企十二年後再賣囉
仲有公仔成本價係好低
D人賣唔出廿蚊大大隻有d直頭丟出去比路人都好過keep住唔放
你成手死貨仲要賣88蚊
加多少少買到正版pkm公仔啦
經過見到有fd話你地設計其實幾好幾得意
以為你地回到本
加油啦

不過下次早d訂貨 愈遲訂愈貴

多謝多謝,奈何好多野做得唔好,回唔到本
寶貴經驗
無人講我講,根本係設計敗筆,隻雞都還可以
但其他真係小學雞勞作咁款
可以搵人做吓廣告,出娛樂媒體先
打造麥兜,史諾比呢類嘅角色卡通,之前tvb有播xo仔先十幾分鐘一集,講吓日常無聊話題,例如講大話唔好,要道歉,再落可以教育向出幼兒教育動畫
依家呢個年代,你搵個識畫畫嘅人,po上youtube就得,主要r喺考慮點宣傳俾大家認識
到時呢批蟹貨你x2 price賣都仲得

前提喺你仲有錢搞咁多嘢
Archi人十個有九個都十八般武藝
仲有公仔成本價係好低
D人賣唔出廿蚊大大隻有d直頭丟出去比路人都好過keep住唔放
你成手死貨仲要賣88蚊
加多少少買到正版pkm公仔啦

樓主到而家都無回應過呢樣野,呢刻重想平手價放尾貨 如果真係有lesson learned 而家應該係諗點蝕最少而唔係點賺最多
個紙袋簡直係災難

反而覺得個紙袋係入面咁多件最靚
樓主呢一刻竟然唔係打算要錢唔要貨
仲諗住可以回到本
你話我mean都好
不如你比個理由我點解要88同你買,同你接蟹貨
樓主真心講句,你20-40向巴打賣都可能散到D貨
如過仲諗住打平手,你可以book到下個雞年既年宵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞