【首試年宵嚐教訓,現向巴絲求教、求救】

690 回覆
83 Like 579 Dislike
原本想買
你用內地 唔買lu
唔好俾錢毒撚賺

唔係啊嘛
弱雞同小學雞幾QQ嘅
雖然自家設計係好事,但講真,又未靚到愛不釋手嘅地步
同埋貴左d

真心鍾意,可telegram 傾下價:stillhill
再分覆NN年前年宵技巧
你之前講的原因係我個年代完全唔成死因,你應該get錯方向。

貨先係靈魂,年宵貨要有三大技巧,一係新鮮新奇,二係食字過引同好意頭,三係要夠大要人人都見到你買左。sorry呢3個賣點你件貨身上搵唔到先,所以先輸

我地果期賣輕汽球,成本好貴因為氣貴,不過我地入左一款香港人比較少見的,就係入半氣的寵物貓貓狗狗氣球,佢唔升唔跌咁,有幾隻腳仔係下面。

一開舖反應一般,但比隔離舖位算好好多,個FD覺得唔係幾對路,因為去貨速度唔夠快,之後忽發奇想,賣 1 蚊比小朋友,然後派左成千蚊貨出街後,成個場的小朋友都拿住我地個波,新入黎行花巿的小朋友見到又搶住要買,雪球效應就黎料,即刻加價都搶住買。

之後果幾晚都係咁,接近多人時間前一兩個鐘蝕賣做promo,然後人潮黎料加價大回本。埋單大執,我地無靚女或乜鬼二創,主要真係比心機搵貨,原創唔係唔夠,最緊要件貨有 point 令到人想要

巴打你真係好夠guts
炒撚左個designer你地就會成功
老實講你地賣乜撚野唔重要,風車又好,紙袋又好,明信片又好
靚就大把人要,係垃圾都唔緊要,最大問題係你地啲野唔靚仲要係柒
我好希望你可以正視設計柒呢個問題
因為我見你好似係咁迴避呢一點……

我自己覺得唔係設計問題既
因為都有唔少女仔鍾意
反而係入貨太多,同埋成本太高累事
當然人手都唔係好夠
求咩救,根本就係揾人老襯
講一大堆point話會點改善,根本呢到好多巴打都叫你止蝕賣你地又唔聽
賣得600但入左1200隻既貪心仲未學識教訓?
家陣黎散貨止蝕又要貪心
你當我好小人咁諗,見你地咁既態度,我好懷疑清唔晒捐俾慈善機構係咪吹水博人同情

本身原創係好事,係值得支持值得幫,呢到我覺得係抵讚
但唔係咁樣利用人地食晒你d風險,要散貨仲驚死人地係揾你著數咁
愈追post愈覺得唔抵幫

唔係啊,如果做到20 30蚊,交收都蝕埋時間車費,順豐又貴,所以一定做唔到呢個價
個風車有意念 但美觀度係零

果時搵左幾間得一間肯做
其實隻雞好得意
但你年宵對住咁多低成本老翻公仔真係等死

但又唔想賣老翻
比人屌足廿頁叫你減價止蝕,樓主都可以完全無視
仲要正係覆D支持你既留言.一D悔意都無
本來見你咁慘諗住幫下你 而家咁既態度就算你肯減到1蚊我都唔會幫你
希望你話會捐俾慈善機構係真唔係博同情
代老人家同孤兒多謝你先

Telegram 我既都知冇做呢個價啦
求咩救,根本就係揾人老襯
講一大堆point話會點改善,根本呢到好多巴打都叫你止蝕賣你地又唔聽
賣得600但入左1200隻既貪心仲未學識教訓?
家陣黎散貨止蝕又要貪心
你當我好小人咁諗,見你地咁既態度,我好懷疑清唔晒捐俾慈善機構係咪吹水博人同情

本身原創係好事,係值得支持值得幫,呢到我覺得係抵讚
但唔係咁樣利用人地食晒你d風險,要散貨仲驚死人地係揾你著數咁
愈追post愈覺得唔抵幫

唔係啊,如果做到20 30蚊,交收都蝕埋時間車費,順豐又貴,所以一定做唔到呢個價

咁你都係攬撚住果600隻公仔訓啦 話可以再傾價錢,但標價已經標到個價咁高,一睇就知冇咩誠意
呢件野成本70蚊
你唔好同我講計左人工入去
人地淘寶隨時成本幾蚊

我哋搵香港代理,之後打辦果啲
唔係淘寶雞,所以冇可能低成本
呢件野成本70蚊
你唔好同我講計左人工入去
人地淘寶隨時成本幾蚊

我哋搵香港代理,之後打辦果啲
唔係淘寶雞,所以冇可能低成本

成本咁高就預左會蝕
你地個product其實唔錯 好過之前另一個post隻香港母雞帶
不過年宵已經過左 你仲諗住賣高過成本價 我勸你起碼再賣平一半 如果唔係就收收皮先
先唔講你D產品靚唔靚
你講到每隻公仔ge成本要成70蚊咁高
再計埋你租檔口成本
我諗要平手走都已經冇咩可能
到底要幾有自信先會決定生產?
公仔依味野,本身就同垃圾冇分別
係場入面果一刻想要先會想買
出左場係網上同你買ge機會會更低
而家同你買ge人,真係好好心
難聽D講,同俾錢乞兒冇咩分別
派大街捐左佢把啦
無謂搵地方放
祝你下年賺返啦
今年當交學費

冇可能平手啊
公仔始終太大舊,唔係個個會買
樓主
你細個果陣與我有一面之緣
記得我嗎?

我都喺你附近賣自家設計嘅 cushion
雖然造咗過千個
但每個成本價唔足三十

初初開售 markup 幾十
銷情尚算理想
所以之後有減價空間
最後更可以低過成本價散晒 d 貨

你要學嘅係
1. 咪俾錢中介。要直接同大陸廠傾。
2. 見勢色唔對就要減價,收得一蚊得一蚊。
3. 有創意得嚟都要跟吓傳統。過年點會有人買弱雞、小學雞?
4. 揀個好 d 攤位。171 喺第二行尾段。人一早洗咗錢買嘢,仲點會花多幾廿蚊買你隻雞?

同意,如有下次要直接搵大陸廠(預足時間)

弱雞係最多人講喊住唔好
而小學雞就幾受歡迎,可能最有特色:風紀帶
171真係太後,好多人買哂野,準備走
已檢舉呢個不知所謂既post

咁比面
睇左頭4頁,唔追POST啦

公仔要有故仔先容易吸引人

正如日本仔出戰隊系列玩具都會有一輯特攝片出一樣

你應該畫下4格漫畫之類嘅野POST上FB同LIHKG

謬謬然出隻公仔,POKEMON都死啦

係,有一班fans易好多
唔明過年買弱智買弱黎做乜鳩 屌你叫唔弱雞都好啲丫

真係名出事
送都唔會要
仲想賣高過成本價
on99
你可能覺得設計幾得意 係會有人買
呢點就見仁見智
但成本咁高呢個係你嘅問題 唔應該由客人咩
你都係$50一隻叫人上嚟攞算啦
利申:蝕過
見有人po淘寶賣家叫你改設計張相
忍唔住上番你地個fb page望下

唔想鬧你地個設計同定價,
但我真係想講你地揾咩kol promote 報紙雜誌狂推係不乜作用,
冇人會喺行年宵之前做research睇下年宵有咩賣, 因為自己都心中有數來來去去都係嗰啲嘢
就算啲報紙雜誌真係做咩年宵專輯, 最多咪睇完就算, 真係會有人因為篇報導就衝去年宵買咩

你地個設計係hea係on 9, 但係鍾意啲奇怪嘢/柒嘢/on 9嘢/搞笑嘢嘅人都唔少
個人認為年宵氣氛同驚喜都好緊要, 行過見到啲uh特別嘢驚喜嘢新年流流好多人都好肯洗錢買嗰下嘅開心

其實冇計好數搞到責住晒啲貨, 揾香港代理搞到成本高左都算
最大鑊係你地一開始就洗左好多錢係marketing度:紙媒/網媒同班so call kol上面
認真齋睇你個page貼出黎啲文, new monday, umagazine, metrodaily, rthk, 仲揾埋啲實況主出post, 我諗你地都洗好多錢落去, 唔知真係以為你地開實體舖多過似搞年宵

如果你地一開始冇將啲錢嘥落呢啲唔等洗嘅地方, 就算你成本高左, 訂貨多左, 你條數都唔會好似而家咁大, 因為條大數細左, 你嗌價嘅走棧位同減價嘅餘地都多左, 靠減價策略唔賺都和到

至於隻雞……
暖手枕本身就係好唔知點嘅設計, 我會想直接買公仔

我都覺放錯focus
似係做長期商店多過年宵⋯
其實年宵真係睇現場,早出名都冇咩用

留名想要弱雞

雖千萬人巴打往矣,好多人話弱雞喊哂口唔吉利

喂,自己page打下飛機都唔比
炒撚左個designer你地就會成功
老實講你地賣乜撚野唔重要,風車又好,紙袋又好,明信片又好
靚就大把人要,係垃圾都唔緊要,最大問題係你地啲野唔靚仲要係柒
我好希望你可以正視設計柒呢個問題
因為我見你好似係咁迴避呢一點……

我自己覺得唔係設計問題既
因為都有唔少女仔鍾意
反而係入貨太多,同埋成本太高累事
當然人手都唔係好夠

笑左
你可能覺得設計幾得意 係會有人買
呢點就見仁見智
但成本咁高呢個係你嘅問題 唔應該由客人咩
你都係$50一隻叫人上嚟攞算啦
利申:蝕過

有冇得諗,我都唔使交收到2046
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞