【首試年宵嚐教訓,現向巴絲求教、求救】

690 回覆
83 Like 579 Dislike
是咁的,相信好多人都知今年維園年宵自家設計產品銷情唔理想,而小弟一檔亦唔例外
係衰咗,預咗比巴絲插架啦,但都要面對!諗咗好耐,得出以下總結,現拋拋豬,希望日後有心搞年宵嘅巴絲可以參考,勿重蹈覆徹(講得唔好,請隨便賜教,真心想學嘢 ):

1. 錯判市場:行維園嘅人消費力唔係我哋當初想像咁高,好多時候價格係主要考量因素(自家設計公仔成本高,定價難有下調空間,而好多行維園年宵嘅人就覺得貴,完全冇諗過要買)
*反省:淨生產成本最好控制喺$20以內,咁樣件貨賣$50都有一倍有多嘅利潤(之前有連登巴打話行年宵,50$或以下可以買返去玩吓;$70或以上就要諗清楚;$100或以上就唔洗諗…都幾有道理!)

2. 錯選貨品種類:Cushion呢啲嘢雖然輕,但太脹太大件啦,一大箱可能先得廿個,存貨成本大增;加上檔位放唔晒啲貨又要補,咁樣運輸成本又高咗…運一轉三、四百走唔甩,要搬咁大貨入場行到自己檔位都需時同人迫…
*反省:意念嘅載體最好係夠輕、夠細、夠扁平,咁樣對生產成本、存貨成本同運貨成本嘅控制上都較有利。

3. 過份原創:意念愈原創,愈需要俾時間消費者去注意到你、認識,同埋理解,而行年宵好多時候快行快過,唔係成日有機會、時間同空間同個客互動,佢第一眼見到冇興趣就會望其他嘢。
*反省:淘寶抄襲侵權我就100%唔支持!建議二次創作,將原創性建基於一啲已經出名嘅嘢上面(二次創作作品一定要同原創作品有夠大分別先有價值同賣點)。

4. 低估人手需求:維園年宵真係要好多人幫手,每晚都真係要差唔多至少八、九個人,仲一定要有Active嘅人去幫你叫賣(最好係女,靚女更好)而我哋呢啲唔active嘅毒撚最好都係幫返舖內admin嘢,企出去真係未必有用,甚至有反效果。仲有!記住每晚叫多兩至三個backup黎,因為你預會有人放你飛機/臨時唔得閒…
*反省:人手安排要比充足更充足,分工要做好,記住搵active囡囡出去叫賣,其他人可幫手執貨、收銀、行site…仲有,你身邊隨時臥虎藏龍,如果搞年宵,記住同身邊朋友講,問佢哋有咩幫到手(好似我今次咁,搞年宵先知原來有朋友讀architecture,好多嘢都識整,但當我知道嗰陣已經年廿八,太遲了…)

5. 即場檔位宣傳同佈置失當:我哋太重視Facebook Page同埋其他媒體宣傳,但忽略咗最重要嘅即場檔位宣傳同佈置。首先,我哋冇呢方面人才,亦都冇詳細諗過呢方面嘅細節,尤其喺執行層面上。
*反省:叫賣嘅人嘅企位、補位等等好重要,同埋產品/攤檔嘅賣點一定要好明顯咁show出嚟俾人睇到,人哋真係冇時間埋嚟慢慢聽你講;另外唔好忽略即場檔位宣傳同佈置呢一環,一早要諗定同埋最好搵埋相關人才幫手。

6. 入貨太進取:我哋一開頭都估啱數,只打算入600隻公仔,但當見到入600隻同入1,200隻嘅單價差好遠,再加上當時想進取啲,想搵大錢,就搏一搏,決定入1,200隻公仔…最後,我哋剩返差唔多一半公仔存貨;另外,我哋仲有賣風車,由於好多廠商嘅MOQ(最少訂購量)都要3,000,所以最後我哋就只好入3,000個…唉,最後,剩返差唔多三份二風車…
*反省:保守啲好,反正年宵搵唔到咩大錢;同埋唔好揀MOQ咁高嘅產品種類做載體。
講咗咁多,其實呢個PO有個重點,就係想咁多位連登巴絲幫幫手…
如上所述,我哋仲有好多存貨在手,希望鍾意我哋產品嘅巴絲們可以帶佢哋返屋企(最後清唔晒嘅應該會捐俾慈善機構)
我哋真係好用心做好自己嘅產品,希望將我哋覺得好嘅嘢帶俾大家,打低淘寶同抄襲貨(雖然失敗咗)!

我哋Facebook Page:https://www.facebook.com/2017SCCME/ 

以下係我哋產品嘅介紹:
1. 股巨雞(多用途)暖手抱枕[四款:口水雞、弱雞、小學雞、大眼雞]

口水雞

弱雞

小學雞

大眼雞

紙袋

用途嚟講呢,首先佢可以用嚟暖手,只要插隻手入去,好快就暖晒;第二,可以當枕頭,用家可以將頭放喺佢屁股上面訓覺,好軟好舒服。第三,佢可以俾你發洩,因為佢用高度彈性綿打造,打極都唔會變形。隨雞附送一個自家設計紙袋,同埋一張卡片。
*備註:佢成隻都係用環保物料做,同埋面料都係防塵料。

雞裝入紙袋

四張卡片正面

2. 六合彩風車[四款:口水雞、弱雞、小學雞、大眼雞]

設計概念係想為傳統風車注入香港本土特色。傳統風車轉運,加上六合彩,寓意轉財運。隨風車附送一張1至49號嘅號碼貼紙,用家可以自己揀六個心水號碼/Lucky Number貼上去。六合彩風車風葉係六合彩波,轉動時就好似攪珠機攪動緊咁,停低嗰陣就好似攪出咗用家揀嗰六個號碼咁,好好意頭。

價錢方面:
一隻股巨雞暖手抱枕HK$88(抱枕成本HK$70;紙袋成本HK$7;買雞會送埋風車)
兩隻$168
一套(四款)$288;

一個六合彩風車係HK$28(成本HK$11,連1-49號碼貼紙)
兩個$38
一套(四款)$48

有學生會出1蚊1隻價錢想買70隻;亦有顧客拎住蛋黃哥同我哋講:「呢隻45蚊咋,你哋憑咩賣咁貴?」令到我哋寒都心埋:雖然唔係話超好,但全部由我哋一手一腳設計,再實體化出嚟,真係咁冇價值咩?請巴絲指教!

有興趣嘅巴絲可以telegram我: stillhill,傾傾詳情;儘量紅線交收(倉係葵涌)OR順豐(運費自付)都得。
救救我哋,救救本土創作。希望得到連登巴絲欣賞同支持啦!
唔打開嘴都流到口水果下我笑左
呢檔啲貨好過上次上黎連登哭訴條友嘅
但好心買就幫人比埋運費啦
成本70蚊一隻
個硬卡紙風車,極易爛,存放得唔耐,你依到都賣$28蚊,一定蟹貨,賣15~20蚊都諗下既
非落井下石
年宵都回唔到本呢啲真心要檢討下
唔係話原創就大曬 話人打壓你咁
跟本個市埸係咁 同埋可以講個成本真係高到嚇死人
點可能賺到
大佬,蟹貨過埋年都仲用呢個價賣,買黎都係趁墟者,真係有實用價值咩。
而且咩公仔訂造成本都唔應該咁貴啦,仲要訂千二個都要70成本?
你付出左嘅成本已經過去左,你呢刻定價應該係睇營收,收得一蚊就一蚊,好心就年三十晚三,四點個時廿蚊個又好,十蚊個又好放晒佢啦,我怕你連朝早車走嘅錢都收唔番
仲有,做生意每個人力都係錢,亂咁搭膊頭搵人幫手出到黎社會就唔work啦
我岩岩睇到巴打你打咁大篇嘢都想幫襯下你,但我見到個價我唔明點解你可以咁高cost, 仲賣得咁貴,你自己都話70以上要諗過,咁你憑咩喺年宵之後都仲賣咁貴,明明係想散貨
哩舊野成本70
紙袋7蚊
一係就報大數
一係就戇大火

係咁既
我地本身直接搵內地廠,但做出黎效果好差
都要55人仔未包運費

年宵日近,唔可以再慢慢搵,咁就搵左間香港代理
佢做得又真係好好多⋯料果啲都好啲
70係包運埋黎香港

年宵問過幾間其他自家設計cushion檔,標準形狀都要60蚊到
70蚊成本搵條撚信咩
求其淘寶search做都係20蚊到
連登幫你延續搵大錢下話
睇完都有少少中意 但係真係太貴
成本有冇咁高
就算係 而家唔係應該賣得就賣 蝕都賣 要錢唔要貨嫁咩
留名
利申 今年第一次搞年宵 回到本😂
年三十行過樓主個檔口見到難得有新鮮野(風車)就留意下
但人流實在太多,我又唔係人流既兩側…………想行埋黎都唔得
d 雞真心柒
問心你design 完, 自己都唔會想買
個硬卡紙風車,極易爛,存放得唔耐,你依到都賣$28蚊,一定蟹貨,賣15~20蚊都諗下既

風車係防水膠片 PVC
數字貼紙 同 中間雞貼紙都係另外整
雞貼紙我地貼哂3000個風車
咁嘅質素50蚊可能會買 。但同人地自家創作雞公雞女攬枕差太遠 。
上年都有類似既猴仔攬枕,兩年都有買一男一女公仔 。
168一隻我都會買 。問十個女仔 八個想買你隻公仔 就成功。
睇完都有少少中意 但係真係太貴
成本有冇咁高
就算係 而家唔係應該賣得就賣 蝕都賣 要錢唔要貨嫁咩

如果你鍾意,價錢telegram 另議啦
想有人欣賞我哋原創
呢個價都係蝕架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞