【首試年宵嚐教訓,現向巴絲求教、求救】

690 回覆
83 Like 579 Dislike
其實隻雞好得意
但你年宵對住咁多低成本老翻公仔真係等死
比人屌足廿頁叫你減價止蝕,樓主都可以完全無視
仲要正係覆D支持你既留言.一D悔意都無
本來見你咁慘諗住幫下你 而家咁既態度就算你肯減到1蚊我都唔會幫你
希望你話會捐俾慈善機構係真唔係博同情
代老人家同孤兒多謝你先
今年行花墟有一檔賣風車
賣138蚊
係貴但真係好快就決定想買

其實你話下次要賣細件野係錯架
要大件先比人見到 維園咁大 遠少少都見唔到你件貨
再者 第一次搞就唔好喺維園啦 租貴到仆街
呢件野成本70蚊
你唔好同我講計左人工入去
人地淘寶隨時成本幾蚊
問心 如果我行年宵都真係唔會買你隻野
宜家聽曬你sell,我覺得最盡值$50
屌你啦你當呢度係散貨場?
咁貴
係年宵都未必買啦
而家仲要出嚟交收/順豐先拎到
唔係打住原創本土創作就大撚哂架 都要設計得靚都值哩個價先得架 料又唔值,款更加唔值,憑咩要人幫你買?
先唔講你D產品靚唔靚
你講到每隻公仔ge成本要成70蚊咁高
再計埋你租檔口成本
我諗要平手走都已經冇咩可能
到底要幾有自信先會決定生產?
公仔依味野,本身就同垃圾冇分別
係場入面果一刻想要先會想買
出左場係網上同你買ge機會會更低
而家同你買ge人,真係好好心
難聽D講,同俾錢乞兒冇咩分別
派大街捐左佢把啦
無謂搵地方放
祝你下年賺返啦
今年當交學費
屌你老味咩咁撚柒仲要諗住喺到散貨賺錢
弱智都知要set個散貨價盡散哂d貨架啦
仲要諗住咁撚貴去賺錢
真係人唔笑狗都吠啦慒撚
樓主
你細個果陣與我有一面之緣
記得我嗎?

我都喺你附近賣自家設計嘅 cushion
雖然造咗過千個
但每個成本價唔足三十

初初開售 markup 幾十
銷情尚算理想
所以之後有減價空間
最後更可以低過成本價散晒 d 貨

你要學嘅係
1. 咪俾錢中介。要直接同大陸廠傾。
2. 見勢色唔對就要減價,收得一蚊得一蚊。
3. 有創意得嚟都要跟吓傳統。過年點會有人買弱雞、小學雞?
4. 揀個好 d 攤位。171 喺第二行尾段。人一早洗咗錢買嘢,仲點會花多幾廿蚊買你隻雞?
70蚊一隻公仔成本? 咪呃9人啦 當年我都有做年宵又係自制公仔,洗撚70咩
求人買,同乞衣有咩分別?
自由市場係客觀既,你自家設計放好多心機就主觀左覺得你啲貨好值錢,其實無人對你d貨有需求,
就好似畫家畫完幅畫,有價無市,你中意既話隻雞值100蚊都得,任你up
已檢舉呢個不知所謂既post
睇左頭4頁,唔追POST啦

公仔要有故仔先容易吸引人

正如日本仔出戰隊系列玩具都會有一輯特攝片出一樣

你應該畫下4格漫畫之類嘅野POST上FB同LIHKG

謬謬然出隻公仔,POKEMON都死啦
成本70幾?蝕硬啦,三十或者有人

唔明過年買弱智買弱黎做乜鳩 屌你叫唔弱雞都好啲丫
見有人po淘寶賣家叫你改設計張相
忍唔住上番你地個fb page望下

唔想鬧你地個設計同定價,
但我真係想講你地揾咩kol promote 報紙雜誌狂推係不乜作用,
冇人會喺行年宵之前做research睇下年宵有咩賣, 因為自己都心中有數來來去去都係嗰啲嘢
就算啲報紙雜誌真係做咩年宵專輯, 最多咪睇完就算, 真係會有人因為篇報導就衝去年宵買咩

你地個設計係hea係on 9, 但係鍾意啲奇怪嘢/柒嘢/on 9嘢/搞笑嘢嘅人都唔少
個人認為年宵氣氛同驚喜都好緊要, 行過見到啲uh特別嘢驚喜嘢新年流流好多人都好肯洗錢買嗰下嘅開心

其實冇計好數搞到責住晒啲貨, 揾香港代理搞到成本高左都算
最大鑊係你地一開始就洗左好多錢係marketing度:紙媒/網媒同班so call kol上面
認真齋睇你個page貼出黎啲文, new monday, umagazine, metrodaily, rthk, 仲揾埋啲實況主出post, 我諗你地都洗好多錢落去, 唔知真係以為你地開實體舖多過似搞年宵

如果你地一開始冇將啲錢嘥落呢啲唔等洗嘅地方, 就算你成本高左, 訂貨多左, 你條數都唔會好似而家咁大, 因為條大數細左, 你嗌價嘅走棧位同減價嘅餘地都多左, 靠減價策略唔賺都和到

至於隻雞……
暖手枕本身就係好唔知點嘅設計, 我會想直接買公仔
留名想要弱雞
9up幾句
我諗特登去支持本土創作既人真係唔多,仲要賣得貴就更加唔支持,好多人都係求其買隻公仔哄下細路仔/條女開心就算,所以唔好有咁高期望(即係你好多貨都冇用)
設計靚唔靚就…見人見智啦,不過又唔係便宜,又唔係有咩特別
其實個成本真係會咁高咩?成本真係咁高有咩可能唔蝕錢?真心就算成本價賣都未必有人買啦
同埋呢,止蝕都要高過成本價,樓主真係搞撚笑 不過連個成本價係$70都唔係幾可信咁,其實都係任樓主up
多謝樓主提供潮文 每年新年都可以再post過賀年

新年為巴打提供笑話
D野太撚柒喇
不過介紹女仔俾我識就幫襯你

Hehe得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞