【首試年宵嚐教訓,現向巴絲求教、求救】

690 回覆
83 Like 579 Dislike
仲想靠連登仔幫你回本 無撚野阿

賺又唔見你話分
其實唔差 樓主加油

多謝支持
其實無人理你係咪以成本價賣出去
個價唔合心水就唔合心水
盡快以低價散貨啦
到時風潮一過,20$隻你都會照賣
反而想個樓主係大學讀咩科
正正常常條team有bba人就唔會發生呢樣野
搞年宵呢d seasonal野
搞咩本土 自家設計?
以上兩點好明顯係呃客用
除非你有一個好掌握市狀況既人係條team入去
一個星期既時間
去賣成千件product
Product attributes
Positioning
Pricing
Promotion
4個p搞好 做好test marketing
唔覺年宵有幾難做⋯

咪on9啦
三大bba都仲有得傾
咩city bu果啲bba
啲人讀完出到黎好似冇讀過咁
有幾多個讀bba就=識做生意

三大bba 唔見得好好多
打住原創旗號就想連登仔埋單
今次當買個教訓啦 年宵過埋仲賣咁嘅價錢唔合理 $70已經係止蝕價 真心唔係想賺盡搏打和咩
賣年宵d貨成本盡量壓縮得越低越好
當年中學搞年宵
淘左堆幾毫子一扎嘅光纖花返來
賣十蚊束都已經幾和味
行年宵嘅好多都係成家人有老有嫩
所以d貨老套幼稚都唔緊要

diy嘢你件產品真係要確保夠吸睛
嗰時其他淘寶垃圾年三十晚都清曬
唯獨個diy product都積左頗多蟹貨

嗰年學校第一次搞年宵
其實都洗左唔少冤枉錢
最後都袋左兩三萬
樓主真係自己反省吓發生乜事搞成咁

絕對要反省,DIY要突圍唔易
hold 12年再賣

原創根本死路 高成本高風險 加上太理想化
講䁠 年宵食檔基本一定䁠

原創未必死硬,睇下設計+宣傳做成點,我friend中學有做,賣下啲濕鳩雞仔咁,成本控制得幾好,最尾有賺

不過最好賺都應該係食店,垃圾100毛間魚蛋檔應該賺幾十萬

識某大檔老闆 賺40都有

講起做年宵
班100毛撚就食腦啦
本身d濕鳩丸同d汁邊度值錢
一大批買返黎已經平過你平時買
當佢大大粒用靚料,個紙碗又細,邊會裝到多
凍飲餐又貴10蚊,明明賣既係2蚊紙包飲品
熱飲餐賣貴20蚊得支爛鬼維他奶...7蚊都買到啦

人地既對象係老中青,只要有口既都賣
改d爛鬼汁名做gimmick ,想試第二種汁就買兩碗

冷熱飲品黎個大包圍,根本就唔會輸,最壞情況都係和

無錯原創係好,但都要量力而為
怪就怪無預早準備無周長既考慮

產品應該要多target群做目標
如果做唔到既就應該做多一兩個種類既產品去cover risk
例如一個大眾化既產品,志在收返檔租同人力成本(相對較平)
再配搭一兩個利潤較高或者對象專一既產品

不過令你地最傷既其實係你地唔識搵廠,無plan b引致高成本

你地蝕既錢其實比香港代理賺左
初初應該要諗定如果咁貴既斬唔斬,轉賣其他
Plan b完都仲要諗埋如果賣唔哂應該點算
例如尾二果兩日大平賣,或者4隻一套咁賣
再賣唔哂就要plan c諗下點係年宵外散走尾貨

切忌
1.沒有後備計劃
2.高估貨品價值
3.為賺大錢而忽視風險
4.心存僥倖

宜家一人蝕千幾二千蚊咪算囉
自己出去打返幾日工好過咁樣賣啦
咁樣賣法要賣幾多隻每人先分到幾百蚊?
不過尾貨品好dum,捐比救世軍派比有需要既人啦

多謝巴打認真回應,基本上我都同意
根本樓主仲諗住靠連登回本,搏多人討論攞人氣,等多啲人睇到會幫佢清批蟹貨
屌你老味
樓上定前幾日有個巴打真係講得岩
剩係覆d支持你既reply係度圍爐取暖
人地叫你減價止蝕又唔撚聽

好心你啦,學人講反省但根本唔承認失敗
睇你打咁大篇野懶係野逐個point係度分析,但根本心底裡仲係覺得自己件貨係好得,只係大眾唔識欣賞

仲好意思賣80蚊隻搵人接貨平手離場
用下你個死人腦啦
送俾人人地都嫌阻掟呀
又幾撚好笑,屌佢個d又唔覆
話支持佢個d就扮晒野覆話受教

不如你條柒皮直接開個post話年宵失敗要圍爐取暖啦
自我中心到一個極限,到呢一刻唔覺得自己有問題
抵撚死

講開又好似係
又幾撚好笑,屌佢個d又唔覆
話支持佢個d就扮晒野覆話受教

不如你條柒皮直接開個post話年宵失敗要圍爐取暖啦
自我中心到一個極限,到呢一刻唔覺得自己有問題
抵撚死

講開又好似係

樓豬一上水就現型
屌你老味

睇你打咁大篇野懶係野逐個point係度分析,但根本心底裡仲係覺得自己件貨係好得,只係大眾唔識欣賞

用下你個死人腦啦
送俾人人地都嫌阻掟呀

好撚識揀黎覆
典型濕鳩大學生心態
屌既當睇唔到
蝕左幾錢?
公道咁講 睇得出真係好擺心機去設計
都贏大雞樂幾條街既
設計美感我諗你唔方便回應架啦
我估你啲生意拍檔都有追po
但做生意唔係從你地角永出發覺得好得意好靚料好有gimmick
而係從顧客角度睇 呢樣野值唔值
公道咁講 睇得出真係好擺心機去設計
都贏大雞樂幾條街既
設計美感我諗你唔方便回應架啦
我估你啲生意拍檔都有追po
但做生意唔係從你地角永出發覺得好得意好靚料好有gimmick
而係從顧客角度睇 呢樣野值唔值

角度
屌你老味

用下你個死人腦啦
送俾人人地都嫌阻掟呀

好撚識揀黎覆
典型濕鳩大學生心態
屌既當睇唔到

之前大雞樂個post個樓主俾人屌到化/瘋狂恥笑
起碼佢自己最後都知自己件貨好垃圾,真係有反省過點解會出事
蝕d錢當上一課學下野算
但係樓豬到依家都仲未醒

Between到底果4隻雞同區議員選舉有咩關係?到依家都唔明
樓豬,走甜少冰外賣仔 係你年宵partner定分身?
https://lihkg.na.cx/thread/92891/page/1

屌 我記得我睇過呢個post
原來又係樓主檔野d人黎

又係係度賴三賴四唔肯承認自己件貨係廢既柒頭
行年宵經過見過佢
但真係唔多吸引
88蚊2隻就差唔多

本土係好 繼續努力
但建議下次design個陣搵多啲人俾意見先
屋企人話新年流流整d咁既智障雞送都唔要
邊個幫襯垃圾樓主死全家
Desgin咁鳩樣仲想賺連登仔錢
講真 咁嘅樣你送俾我都唔係幾想要 你仲要賣成88蚊 仲要話係止蝕價 咪玩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞