【首試年宵嚐教訓,現向巴絲求教、求救】

690 回覆
83 Like 579 Dislike
紙袋成本$7 笑鳩死人
睇左上面咁多人回覆,好多都話公仔成本好低

真心係年宵賣自己design,自己搵廠既公仔,成本真係好撚高,唔該唔好再話20-30就有交易

申利: 年宵失敗者之已轉行賣比卡超

成本都唔係最重要問題 而係隻雞真係設計得好樣衰
本身啲人買時已經會考慮係自家設計願意俾多少少,但而家根本個樣完全唔值呢個價
但佢地仲諗住話自己係本地創作就過到骨

利申:我自己唔會買翻版公仔,覺得買嘅好戇鳩,但真係好頂唔順設計啲咁柒嘅公仔賣唔出之後就暗示香港人唔支持本地創作
你係我對面個檔
我地附近依幾檔生意都麻麻 有時除咗經驗 運氣都好重要 加油!
好柒
送都唔要
好啦咁我要一隻啦

才不呢
唔好玩啦 中學識人有玩年宵
一隻公仔成本最多得20 蚊
散貨洗唔洗賣咁貴呀

一隻公仔成本最多得20蚊
係因為你中學啲人淘寶買現有果啲公仔

搵廠訂造一批公仔成本肯定唔止20蚊,仲未計運費加倉租
老實說,公仔真係狗都唔屌
幾似中學家政堂做過既cushion
40蚊啦,應該仲有巴絲同你買,80幾真係等扔or下年啦

你依家蝕啲賣出去好過
成本$5usd都俾多
毛公仔本身就高風險,市場細,多人賣,又大件,自家製要同翻版二創打已經夠難,你仲要訂多一倍,鬼唔知訂多d平咩,有無平一半?有都要諗下其他開支,你如果訂6百應該可以賺少少,你玩生宵,賣唔出實變蟹貨
認真 蝕3成總比蝕5成好
呢個時候仲想止曬蝕真係算啦
個日有經過 覺得好柒
如果平左 就幫手收
樓主未劏人,已經比廠劏到一頸血。
當比錢上一課 加油
唔駛錢我都唔想黎拎,仲要我俾$77
散貨洗唔洗賣咁貴呀

原創根本死路 高成本高風險 加上太理想化
講䁠 年宵食檔基本一定䁠
88$買件垃圾做咩
大熱天時買隻保暖野做咩
你要散貨仲叫人慢慢tg你傾價錢
不如你打個最低價等人幫你接貨好過
不過我係你就唔好要個紙袋 好樣衰
留名
非落井下石
年宵都回唔到本呢啲真心要檢討下
唔係話原創就大曬 話人打壓你咁
跟本個市埸係咁 同埋可以講個成本真係高到嚇死人
點可能賺到

Can't agree more 唔係唔支持本土創作
仆完街上連登喊 1蚊1隻送人咪算
憑咩係度吊高成本叫人幫你接手
Sosad 生意難做 年輕人
搵水魚接蟹貨
散貨洗唔洗賣咁貴呀

原創未必死硬,睇下設計+宣傳做成點,我friend中學有做,賣下啲濕鳩雞仔咁,成本控制得幾好,最尾有賺

不過最好賺都應該係食店,垃圾100毛間魚蛋檔應該賺幾十萬

原創未必死硬,睇下設計+宣傳做成點,我friend中學有做,賣下啲濕鳩雞仔咁,成本控制得幾好,最尾有賺

不過最好賺都應該係食店,垃圾100毛間魚蛋檔應該賺幾十萬

識某大檔老闆 賺40都有
唔好灰心,今日當買個教訓
不過我都覺得淨係得年宵果幾日應該賣唯去得快既貨,得咁少時間,冇人會理你係唔係自家設計 價錢最實際,岩就買唔岩就走
同埋公仔真係有啲窄洗
樓主錯在太大諗頭
個名都未做起就整啲產品想賺錢
錢唔是咁易搵的(除非抄)
設計系畢唔到業既廢柴路過
唔係話唔支持你原創,但原創有一個重要,係獨特性
雞年,個個出雞既產品,抱枕,大家都係出雞抱枕
講真我覺得你4隻野都係得意既,但真係無獨特性,你話你整隻妓女咁既雞就有獨特性啦
你地係原創呢點根本無諗得深入,以為自己整就叫原創係錯得好緊要,呢點係我覺得最需要反省,比起你成本成88蚊,呢點真係衰得無得再衰
價錢都係賣點之一黎,呢樣唔多講,我欣賞D人用真材實料整隻靚野好過整隻擺兩擺就dum得既野,你只係擺錯左係呢宵呢個年場姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞