【首試年宵嚐教訓,現向巴絲求教、求救】

690 回覆
83 Like 579 Dislike
「開設以立法會選舉為主題的攤檔,並將不同的政治元素⋯⋯」
1 超區?幾時架?
2 我match唔倒個幾隻野落去D議員身上
3 fb 最尾口水雞又硬入葡萄
4 上面太多comment 都啱
5 俾人屌左咁多版都覺得懷材不遇,仲要同人private傾
6 祝大家幫幫忙俾樓主送到慈善團體

樓主睇落真係好硬頸
唔岩聽既留言就扮睇唔到唔覆
似足某啲港女
到今時今日仲係覺得自己idea係掂
只係時勢搞鳩佢 唔好彩
真係掂就唔會搞到咁啦
市場決定一切啊 細路

樓主應該就黎design果個港女
好啦,有巴絲覺得柒唔緊要
起碼我可以話係自己一手一腳設計
唔係係淘寶訂先啦
希望下年多啲原創產品,唔好再係pkm,同淘寶雞
早抖啦各位巴絲
晨起一聲早,願你事事都美好

死都唔係減少少
想買既人見到個價錢根本冇得傾
好啦,有巴絲覺得柒唔緊要
起碼我可以話係自己一手一腳設計
唔係係淘寶訂先啦
希望下年多啲原創產品,唔好再係pkm,同淘寶雞
早抖啦各位巴絲
晨起一聲早,願你事事都美好

死都唔係減少少
想買既人見到個價錢根本冇得傾

佢繼續精神勝利法啦
攬住d雞呀風車呀同d紙袋等到下年雞年就發架喇
咁撚核突 狗也不屌 成本價作到咁撚高 攬撚住啲雞過年啦
咁撚核突 狗也不屌 成本價作到咁撚高 攬撚住啲雞過年啦

唔好咁認真個成本價
始終都是單方面講
臨訓都要覆你
你根本就唔撚明
眾巴打叫你蝕讓 係叫你起碼蝕一半成本離場
個成本係淨講做隻雞出來個價
你樣樣野都計埋落去
又話出來交收曬車錢又盛
屌你咩 講咁多頁仲on99
仲有邊個叫你用順豐
你無設計頭腦都算
你生意都唔識做
講真,你隻雞真係好柒 問題係入千二隻,你計算到一年既人流,入千二隻,平均每十幾個人就有一個買你隻雞? 太貪心
同埋千二隻,成本都70蚊隻就擺明比廠家當水魚,
我今年都有做年宵,DIY雞講緊300隻成本都只係30-40左右,可接受價係50以內,你講緊係千二隻,咁既size,就算工序幾細,連運費都唔會70蚊一隻掛?

風車最少要整3000個...成本講緊11蚊,咁梗係唔入,直接搵風車廠要普通風車就算啦

10分評價:
設計:3分
財政預算:2分
創意:5分(六合彩個idea)

識得傾價

總之,俾人覺得你一次斷尾,
你個價想好都難。

講真,我今年兜過維園幾次,印象記得最柒個隻雞真係個隻小學雞,本身以為係淘寶貨,原來係自家設計,唔好話我知個designer本身係讀緊VA,我真係會

如果自家本土設計又高質,我會肯買,例如係MacBook case

其實設計好多時要講美觀,審美觀同大眾唔同呢下已經出左事,
如果唔講美觀,就要sell實用性

另外我打聽過兩檔賣Pokemon公仔既檔都蝕到hi hi,佢地最後都係10蚊20蚊要錢唔要貨,最後先回到本
傻閪 打大篇文又巴絲又盛
原來想咁鳩人笨柒
8蚊都唔撚買啦柒頭
傻閪 打大篇文又巴絲又盛
原來想搵鳩人笨柒
8蚊都唔撚買啦柒頭
[size=5]你要一意孤行
就攬撚住啲雞過世啦[/size=6]
你要一意孤行

就攬撚住啲雞過世啦
你要一意孤行

就攬撚住啲雞過世啦

你要一意孤行

就攬撚住啲雞過世啦

樓主你真係有心想放既出去開過個新post
一隻賣30蚊,買雞送風車
一套四隻賣100蚊,送風車送紙袋

搵個人逢星期六日長駐係個倉,有人買就叫佢上黎倉拎

仲有情人節呢個機會,你d雞平平地應該可以呃到d初中學雞買黎tum女仔既
大人就唔好諗啦

拿拿林放撚晒佢冇眼屎乾淨盲啦
真係攬住d雞過年咩

醒下啦樓主

仲有情人節呢個機會,你d雞平平地應該可以呃到d初中學雞買黎tum女仔既
大人就唔好諗啦

真係攬住d雞過年咩

醒下啦樓主

呢排新年,情人節就到
樓主試下搵D人流多既地方賣左隻雞 睇下有無人幫襯
想問下關architecture咩事

大人就唔好諗啦

真係攬住d雞過年咩

醒下啦樓主

呢個提議真係已經係最好

但重點係要樓主肯去認輸
認左自己失敗左先有得救
講真,你隻雞真係好柒 問題係入千二隻,你計算到一年既人流,入千二隻,平均每十幾個人就有一個買你隻雞? 太貪心
同埋千二隻,成本都70蚊隻就擺明比廠家當水魚,
我今年都有做年宵,DIY雞講緊300隻成本都只係30-40左右,可接受價係50以內,你講緊係千二隻,咁既size,就算工序幾細,連運費都唔會70蚊一隻掛?

風車最少要整3000個...成本講緊11蚊,咁梗係唔入,直接搵風車廠要普通風車就算啦

10分評價:
設計:3分
財政預算:2分
創意:5分(六合彩個idea)

識得傾價

總之,俾人覺得你一次斷尾,
你個價想好都難。

講真,我今年兜過維園幾次,印象記得最柒個隻雞真係個隻小學雞,本身以為係淘寶貨,原來係自家設計,唔好話我知個designer本身係讀緊VA,我真係會

如果自家本土設計又高質,我會肯買,例如係MacBook case

其實設計好多時要講美觀,審美觀同大眾唔同呢下已經出左事,
如果唔講美觀,就要sell實用性

另外我打聽過兩檔賣Pokemon公仔既檔都蝕到hi hi,佢地最後都係10蚊20蚊要錢唔要貨,最後先回到本

係。始終做緊零售,賣到大眾的審美觀認為好既先得。樓主比較主觀,除非眼光有如steve jobs,否則太主觀唔係好事。

marketing亦係樓主比較弱既一環。
就算係百無禁忌,“弱雞“這個名真係好弱雞,我寧願佢冇名好過。
難得遇到香格拉,出fb post似介紹香格拉多過隻雞。
我就咁睇相,吸引唔到我再慢慢睇產品,我認係睇完香格拉就算數。

上得連登開post“求救“,其實亦係marketing。宜家咁局面,想唔死都難。

大人就唔好諗啦

真係攬住d雞過年咩

醒下啦樓主

呢個提議真係已經係最好

但重點係要樓主肯去認輸
認左自己失敗左先有得救

呢個時候20-30先係合理價
佢仲on99話自己交收車錢都蝕埋
你連車錢都唔肯比就只會全部蝕哂
樓主你話本土野唔易做
你睇返舊登阿陳綺貞先生設計既石膏手
一樣係自己野自己搵廠傾炸

雖然近排佢柒柒地
但佢之前做既經驗
你去舊登搵搵啦

同樓主你真係兩回事!

利申:我冇買非打手
樓主留返下年 捲土重來啦

等12年後 下一個雞年再賣咪得 洗鬼蝕賣

大人就唔好諗啦

真係攬住d雞過年咩

醒下啦樓主

呢個提議真係已經係最好

但重點係要樓主肯去認輸
認左自己失敗左先有得救

同佢講都哂氣又話鐘意可以慢慢傾錢唔係問題
大佬呀!家陣有人欣賞你隻咁既野 你仲要同人計埋車錢,你話冇興趣送都唔要,有興趣想幫你又同人計到足,你想點樣姐到底

呢個提議真係已經係最好

但重點係要樓主肯去認輸
認左自己失敗左先有得救

同佢講都哂氣又話鐘意可以慢慢傾錢唔係問題
大佬呀!家陣有人欣賞你隻咁既野 你仲要同人計埋車錢,你話冇興趣送都唔要,有興趣想幫你又同人計到足,你想點樣姐到底

諷刺既係個topic

首試年宵嚐教訓

真係知係教訓既就唔係咁計數啦
支持樓主strong hold
唔好理上面巴打亂講
最緊要有得賺喔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞