【首試年宵嚐教訓,現向巴絲求教、求救】

690 回覆
83 Like 579 Dislike
有冇人咁蠢俾錢買垃圾
啲比較可愛既生肖年先易賺

兔羊狗豬 猴就一般般 有emoji之後受歡迎
蛇呢啲就出哂事
鼠同龍都要扮野整啲倉鼠同恐龍先好啲

恐龍
On9 Jai
成日用本土做藉口
由頭到尾主因都係你地既design好撚柒呀,明唔明呀?
仲懶乜撚野呀?
咁撚醜樣送都唔要啦
上淘寶用一半既價錢都買到隻靚過你既公仔啦
要88蚊? 不了
得罪講句,隻野好樣衰
其實係咪應該反省下個design本身已經有問題
得罪講句,隻野好樣衰
其實係咪應該反省下個design本身已經有問題

Anger

有學生會出1蚊1隻價錢想買70隻;亦有顧客拎住蛋黃哥同我哋講:「呢隻45蚊咋,你哋憑咩賣咁貴?」令到我哋寒都心埋:雖然唔係話超好,但全部由我哋一手一腳設計,再實體化出嚟,真係咁冇價值咩?請巴絲指教!

有興趣嘅巴絲可以telegram我: stillhill,傾傾詳情;儘量紅線交收(倉係葵涌)OR順豐(運費自付)都得。
救救我哋,救救本土創作。希望得到連登巴絲欣賞同支持啦!

關撚本土創作事咩

垃圾都想抱木土名大腿?

話你知啦根本唔關價錢同上面你一堆唔知up乜鳩既分析

唔怪得你失敗啦

係你d所謂本土原創太柒 由其是個紙袋同d字

睇到打冷震

俾你幾多成本都無用

衰d講句 派/送我都唔要 因為真係好柒

Agger
最撚盡50蚊幫你買隻
個紙袋簡直係災難

個紙袋真心覺得老套。風車又唔靚

不過雞仔係幾可愛嘅。希望你賣得曬
屌你一味賣弄自己原創乜乜柒柒
講原創講本土,香港大撚把原創畫家畫到好靚嘅公仔啦,我做乜要買你依隻咁撚柒嘅雞?我買人地d靚design啦
我心目中你隻雞最多值50蚊值得我買
其實唔差 樓主加油

我出旺角買呢條蕉攬枕都只係$80
樓主你比個理由我點解要用$88買你件產品
講作用,大家都只係毛公仔
但我旺角西洋菜街地攤買同等價錢公仔
都係$80-90,但大你隻雞三倍
你個風車已經過完年,仲想有人買?
就算風車$10,我一樣唔會考慮
樓主你仲揸住一半公仔存貨
想用呢個價係連登清貨?無可能
人地另外一檔大檸雞公仔
成本$40 1隻,年三十睌去到$30 2隻先清曬
我想講,你呢個公仔靚到就算日本工廠整
你用呢個價無可能令人接受
賣年宵d貨成本盡量壓縮得越低越好
當年中學搞年宵
淘左堆幾毫子一扎嘅光纖花返來
賣十蚊束都已經幾和味
行年宵嘅好多都係成家人有老有嫩
所以d貨老套幼稚都唔緊要

diy嘢你件產品真係要確保夠吸睛
嗰時其他淘寶垃圾年三十晚都清曬
唯獨個diy product都積左頗多蟹貨

嗰年學校第一次搞年宵
其實都洗左唔少冤枉錢
最後都袋左兩三萬
樓主真係自己反省吓發生乜事搞成咁
你係我對面個檔
我地附近依幾檔生意都麻麻 有時除咗經驗 運氣都好重要 加油!

我平日中午去明顯feel到唔同區人流有分別,你地果條街算逼喎以為人流有番咁上下?
如果公仔係5分,紙袋同風車係-5分 你話要用個咁既紙袋裝住個公仔黎行街我真係要諗諗
同埋我真係好想知紙袋成本點樣可以去到7蚊??
外型ok 而家就定價太貴
行年宵果時迫迫下想買啲野返屋企就可能會買一隻
而家要特登出黎交收 仲要成80蚊 不了
幫推一下

原創根本死路 高成本高風險 加上太理想化
講䁠 年宵食檔基本一定䁠

原創未必死硬,睇下設計+宣傳做成點,我friend中學有做,賣下啲濕鳩雞仔咁,成本控制得幾好,最尾有賺

不過最好賺都應該係食店,垃圾100毛間魚蛋檔應該賺幾十萬

識某大檔老闆 賺40都有

講起做年宵
班100毛撚就食腦啦
本身d濕鳩丸同d汁邊度值錢
一大批買返黎已經平過你平時買
當佢大大粒用靚料,個紙碗又細,邊會裝到多
凍飲餐又貴10蚊,明明賣既係2蚊紙包飲品
熱飲餐賣貴20蚊得支爛鬼維他奶...7蚊都買到啦

人地既對象係老中青,只要有口既都賣
改d爛鬼汁名做gimmick ,想試第二種汁就買兩碗

冷熱飲品黎個大包圍,根本就唔會輸,最壞情況都係和

無錯原創係好,但都要量力而為
怪就怪無預早準備無周長既考慮

產品應該要多target群做目標
如果做唔到既就應該做多一兩個種類既產品去cover risk
例如一個大眾化既產品,志在收返檔租同人力成本(相對較平)
再配搭一兩個利潤較高或者對象專一既產品

不過令你地最傷既其實係你地唔識搵廠,無plan b引致高成本

你地蝕既錢其實比香港代理賺左
初初應該要諗定如果咁貴既斬唔斬,轉賣其他
Plan b完都仲要諗埋如果賣唔哂應該點算
例如尾二果兩日大平賣,或者4隻一套咁賣
再賣唔哂就要plan c諗下點係年宵外散走尾貨

切忌
1.沒有後備計劃
2.高估貨品價值
3.為賺大錢而忽視風險
4.心存僥倖

宜家一人蝕千幾二千蚊咪算囉
自己出去打返幾日工好過咁樣賣啦
咁樣賣法要賣幾多隻每人先分到幾百蚊?
不過尾貨品好dum,捐比救世軍派比有需要既人啦
不過尾貨好dum,捐比救世軍派比有需要既人啦
去到散貨呢步都係咁傻
其實暖手枕真係有人用架咩

至少我平時極少機會用到,訓覺嗰時咁樣自綁雙手又係訓得唔舒服,與其買暖手枕,我買隻普通公仔好過
唔好話賺 蝕少的已經算好
最後個晚減價賣就差唔多
40蚊包運費就幫你買隻
蟹貨都賣咁貴
麥當奴依家換緊個套鬆馳熊238蚊一套
1隻暖手雞+4隻細嘅+5張十蚊coupon
細買嘢食加30蚊一隻=$120
5張十蚊coupon=$50
238-120-50=68
人地麥當奴呢隻先68蚊當加埋個豬柳蛋包
(因為要買嘢食先換得)先至79蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞