【首試年宵嚐教訓,現向巴絲求教、求救】

690 回覆
83 Like 579 Dislike
炒撚左個designer你地就會成功
老實講你地賣乜撚野唔重要,風車又好,紙袋又好,明信片又好
靚就大把人要,係垃圾都唔緊要,最大問題係你地啲野唔靚仲要係柒
我好希望你可以正視設計柒呢個問題
因為我見你好似係咁迴避呢一點……

我自己覺得唔係設計問題既
因為都有唔少女仔鍾意
反而係入貨太多,同埋成本太高累事
當然人手都唔係好夠

巴打 你幾時認清事實
你講個D係原因但唔係主因
設計先係你既死因 D雞真係唔會睇到第一眼就話Q想買
有冇諗過你問個D係朋友所以大家都俾面話鍾意話Q話靚
你見放上黎大家都話個design唔掂你就知現實係點
唔係造哂勢搵咁多人讚就得 你件貨本身係唔得就唔得
公仔呢D野一定要本身gimmick
你D Design太普通 好似中學雞畫出黎咁
覺得你已經好慘 唔哈薯你 希望仲有人肯幫你買
特登login留言 希望你早日認清事實啦
有巴絲以為紙做就屌貴
講左係防水膠就有巴絲話唔環保,眾口難調

都係個句 你個design唔掂講咩都假
之前賣過風車138都搶住買 你個個有咩gimmick先
事實係你個design吸引唔到人俾錢
已檢舉呢個不知所謂既post

咁比面

係啊,好撚比面架
不如講下散成點啊商業奇才
樓主你真係有心想放既出去開過個新post
一隻賣30蚊,買雞送風車
一套四隻賣100蚊,送風車送紙袋

搵個人逢星期六日長駐係個倉,有人買就叫佢上黎倉拎

仲有情人節呢個機會,你d雞平平地應該可以呃到d初中學雞買黎tum女仔既
大人就唔好諗啦

拿拿林放撚晒佢冇眼屎乾淨盲啦
真係攬住d雞過年咩

醒下啦樓主

有見地呀 真係攬足12年咩 收得返1蚊得1蚊啦
仲想平手 唔好發夢啦
咁樣衰8蚊都唔會買喇 哂位
唔撚好拎住本土設計打飛機 靚就靚 唔靚就唔靚

擺上Facebook 賣都可能有人買既 咪搵巴絲做水魚
捐撚哂佢好過啦
其實唔關原創事,你隻野又真心柒喎係
大把design好過你呢隻,樣又似啲大陸貨,衰啲講句,送都唔要啦
我行年宵個時好想搵隻第一次見既原創雞,係去緊年宵個時見人揸住既,點知行晒都搵唔到,搵到既佢賣80我都買
其實每一樣成功嘅產品一開始果時都係原創嫁啦
係年宵多侵權 但唔代表你原創就一定好

啲雞都還可以啦
但紙袋真係好柒
呢個年代唔係乜柒都撈少少政治野就代表好囉
咁搞到好似九唔搭八咁

不過最柒都係想用成本價去散貨

會唔會係扮自己係貨主借刀呢?

利申柒up
依家你賣20蚊隻你都要賣啦
你倉租唔洗錢咩?內鋪輸撚左未輸囉
輸既係錢 唔係條命 下次醒小小就得
你依家擺明唔撚認輸 係到懶個market 唔尊重本土創意
屌你啦 有年有檔拎正授權(好似係)賣Tempo 攬枕(可以真係擺盒tempo 入去當紙巾盒)賣撚到斷哂市 擺檔第二日就加價 年三十九點未夠就賣哂執野去慶祝
你做生意就係諗點樣迎合market 唔係market 去迎合你丫嘛 懵撚
年宵賣168...去左一半都收返10皮啦

完全夠COVER個成本有突啦

利申覺得好撚7...送都唔撚要
先唔講你D產品靚唔靚
你講到每隻公仔ge成本要成70蚊咁高
再計埋你租檔口成本
我諗要平手走都已經冇咩可能
到底要幾有自信先會決定生產?
公仔依味野,本身就同垃圾冇分別
係場入面果一刻想要先會想買
出左場係網上同你買ge機會會更低
而家同你買ge人,真係好好心
難聽D講,同俾錢乞兒冇咩分別
派大街捐左佢把啦
無謂搵地方放
祝你下年賺返啦
今年當交學費

冇可能平手啊
公仔始終太大舊,唔係個個會買

唔知樓主仲會唔智睇post
又好可能睇完潛水
好多巴打都講過
你唔係傻,就係當我地傻
你講過你地入貨開初係計啱數入600隻
而入1200隻geunit price 會低好多
講到咁抵,會令你地由計到出600左右變成入1200
我諗冇平10蚊以上都冇咩可能考慮
如果你一開始600隻係可以回本計
你輸ge頂多只有後面600隻
即係輸4萬2左右
你肯接受現實,40蚊隻走左貨
都係輸2萬左右
咁都輸唔起就唔好搞生意啦

我明白身為designer,對自己product有信心係好
但係你扮到好理性分析又點?
我地淨係睇到你係度消費本土依個名
又話人地侵權
老實講,我覺得冇晒其他檔
得返年花同你,你都冇咩可能走得晒
想係年宵檔口成功,你幾靚都未必有用
更何況你其實冇咩靚?
特式冇,樣冇,意頭冇,意義冇
你覺得本土design就有用咩?
做雞都要靚先有用ga
唔係話係陀地就大晒

如果你係真心輸左,想輸少D就聽下其他人講
如果係想扮死,我都祝你搵到好心人
但係以後就唔好再咁做
踏踏實實咁做個好人啦
新會員問:點檢舉?
擺到下次雞年啦
宜家連登變左蟹貨散貨場?

我有幾隻股票蟹緊,樓主可唔可以用我的成本價幫我接貨
唔係有人覺得
係大部份人覺得你件野好撚柒呀
樓豬仲唔肯接受佢d貨到底有幾咁垃圾
你係咪太遲搵廠
整1200 隻 都要$70 真係覺得貴幾倍
情願質地差d
$7 個紙袋仲離譜

唯一可以講既鼓勵說話係你做得好過大檸雞

係大雞樂ok?
樓豬仲唔肯接受佢d貨到底有幾咁垃圾

可能係佢design
宜家連登變左蟹貨散貨場?

我有幾隻股票蟹緊,樓主可唔可以用我的成本價幫我接貨

得三幾個會然落叠唔算散貨場既

樓主散到幾多隻?
最好笑係自己設計隻柒野出黎又話本土

屌你啦我自己煮既野食唔通叫本土食物? 😂打J就叫本土精? on79
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞