【首試年宵嚐教訓,現向巴絲求教、求救】

690 回覆
83 Like 579 Dislike
on9 冇藥醫,我玩兩次年宵都未蝕過
你依家蟹貨就係市場話你聽你地錯判mkt
一蚊隻散左佢都可能有d 機既,想連登仔接貨一定不了

唔會一蚊隻啦,留比有需要既好啲
要人硬要冇意思啦

如果一蚊隻我幫你買齊四隻又點話
$20隻啦 想買
學其他人咁講啦
本土野唔等於賣得
個客就係諗件貨靚唔靚 抵唔抵
利申:今年維園原創野 賺得都幾多

本土係:
好多年輕顧客會望咗先
但如果成舊野係唔靚(普遍眼光)
或者價錢根本唔值得買
一樣冇得諗

喺零售角度,本土唔係大哂。我覺得。

唔係大哂,但係如果係本土,講下都得掛
叫人唔好支持淘寶抄襲侵權貨都應該啫

你完全聽唔明我同你講乜咁喎

我只係講生意炸喎。
其實幾得意 但你打咁大段野跟住賣咁貴
好啦,有巴絲覺得柒唔緊要
起碼我可以話係自己一手一腳設計
唔係係淘寶訂先啦
希望下年多啲原創產品,唔好再係pkm,同淘寶雞
早抖啦各位巴絲
晨起一聲早,願你事事都美好

本土係:
好多年輕顧客會望咗先
或者價錢根本唔值得買
一樣冇得諗

我只係講生意炸喎。

佢真係唔知你講乜
我睇返前面巴打回覆:

似乎樓主係好相信自己眼光
相當有主意

但當有相反意見就有些少聽唔入耳

睇你講到design果度就好覺得了

你真係想清貨的話,
睇返前面巴打所言,
再思考下,
你應該可以諗到方法。

btw我冇留意到你志唔志在回返錢同埋“責“緊幾多貨。

本土係:
好多年輕顧客會望咗先
或者價錢根本唔值得買
一樣冇得諗

我只係講生意炸喎。

佢真係唔知你講乜

睇得出
行年宵不嬲只買政黨個幾檔野
Btw長毛個袋幾靚
學其他人咁講啦
本土野唔等於賣得

本土係:
好多年輕顧客會望咗先
或者價錢根本唔值得買
一樣冇得諗

屌,同佢講都晒氣
而家就係呢個post大把人話唔靚
唔靚者係唔會買啦
樓豬仲可以話唔關事
然後搬一大堆其他理由自欺欺人
睇埋樓主啲回覆就覺得你地連pr都廢

我係絲,我覺得個設計一啲都唔可愛

佢又會覺得係香港人唔識欣賞佢地啲小眾創作架啦

個fb page學人玩政治梗、四格圖、潮文,但係同件貨完全無關又完全笑唔出,都唔知叫離地定貼地

我覺得呢件事話到俾大家聽,件貨唔掂既話做幾多marketing同brand exposure 都無用,話知你搵kol 報紙 雜誌 訪問,巿場同消費者會淘汰你地。

老老豆豆,睇得出你地唔係做生意個味,及早放棄比較好

樓主仲未答到我果4隻雞同區議員選舉有咩關係
炒撚左個designer你地就會成功
老實講你地賣乜撚野唔重要,風車又好,紙袋又好,明信片又好
靚就大把人要,係垃圾都唔緊要,最大問題係你地啲野唔靚仲要係柒
我好希望你可以正視設計柒呢個問題
因為我見你好似係咁迴避呢一點……

我自己覺得唔係設計問題既
因為都有唔少女仔鍾意
反而係入貨太多,同埋成本太高累事
當然人手都唔係好夠

笑左

應該少巴打鍾意呢類

唔係設計問題
但你又明知道少巴打鍾意
你就知道入貨唔可以多
既然冇合適moq工廠
你就只可以放棄果一個product

一係你就預果樣野要賣幾年
如果係長時間營運一個生意
咁我覺得公司咁多野入面
有三幾樣咁產品係可以接受

但你要年宵快走貨
應該少巴打鍾意呢類貨品就唔應該落單啦,係咪?
「開設以立法會選舉為主題的攤檔,並將不同的政治元素⋯⋯」
1 超區?幾時架?
2 我match唔倒個幾隻野落去D議員身上
3 fb 最尾口水雞又硬入葡萄
4 上面太多comment 都啱
5 俾人屌左咁多版都覺得懷材不遇,仲要同人private傾
6 祝大家幫幫忙俾樓主送到慈善團體
學其他人咁講啦
本土野唔等於賣得

本土係:
好多年輕顧客會望咗先
或者價錢根本唔值得買
一樣冇得諗

屌,同佢講都晒氣
而家就係呢個post大把人話唔靚
唔靚者係唔會買啦
樓豬仲可以話唔關事
然後搬一大堆其他理由自欺欺人

拿,如果欺到人的話,
我係mkt/pur我一定請佢。

樓主第一件事係嘗試係一堆巴打提議/批評/屌之中,揀下有咩係可以實行,再改為幫到佢自己甩身既方法。

利申:我只是鳩up樓主考慮前面巴打就得了
$88 散貨降低價錢先會有人想買 仲賣咁貴只會係咁比人屌 唔好奢望成本價會有好多人買啦 真心左

佢而家set $30急急散貨都冇咁嬲。
$88
唔係覺得啲野唔掂或者唔同情你地既努力
但年都就黎過埋 $88
1 超區?幾時架?

樓主睇落真係好硬頸
唔岩聽既留言就扮睇唔到唔覆
似足某啲港女
到今時今日仲係覺得自己idea係掂
只係時勢搞鳩佢 唔好彩
真係掂就唔會搞到咁啦
市場決定一切啊 細路
1 超區?幾時架?

樓主睇落真係好硬頸
唔岩聽既留言就扮睇唔到唔覆
似足某啲港女
到今時今日仲係覺得自己idea係掂
只係時勢搞鳩佢 唔好彩
真係掂就唔會搞到咁啦
市場決定一切啊 細路

其實消化下前面巴打講既野
就算難聽些少都好
我都睇到三四個可行辦法

marketing差唔緊要
識得分析意見就冇問題
就會知道點做

唔係又要pm
感謝巴絲認真回覆
我哋都知唔易架啦,搵緊唔同途徑
所以我哋都係target有興趣嘅朋友,睇下有冇人真係鍾意
可以telegram傾下先

亦都多謝教路,more more
真係第一搞冇經驗,沉痛教訓

垃圾
又話求救 又話求教
叫你減價唔係想呃鳩你隻雞呀
你減到40蚊左右當救下你買隻返屋企放2個星期掉左佢囉
你咁撚巴閉企到硬一硬咁你求乜撚野教呀

又話要散價輸少d 依家又改口希望d真係有興趣嘅人搵你價
不如你放上拍賣定88萬一隻啦 講緊本土創作wo 只此一家
真係有興趣8888萬都要搵你買架啦係咪?

你都係留返下次雞年當古董賣啦

唔好講你打d野,淨係散貨個價都擺咁高,散到先奇
行年宵既人既消費力已經高過行街鋪既人好多

你d公仔個樣我覺得ok
不過你擺街賣$78都唔會有人買
個size黎講比盡真係$38

你唔好講咩你成本幾多
我根本唔需要知
我作為消費者點解要係你成本角度諗?

我估大部人既反應都係覺得product ok
問完你價就轉身走
你d貨用成本價擺多一年都未必散得晒

啱呀ching 佢根本冇諗過消費者。
呢啲公仔頭幾日賣80可能得,尾幾日減下70,50, 散貨40
講真,你隻雞真係好柒 問題係入千二隻,你計算到一年既人流,入千二隻,平均每十幾個人就有一個買你隻雞? 太貪心
同埋千二隻,成本都70蚊隻就擺明比廠家當水魚,
我今年都有做年宵,DIY雞講緊300隻成本都只係30-40左右,可接受價係50以內,你講緊係千二隻,咁既size,就算工序幾細,連運費都唔會70蚊一隻掛?

風車最少要整3000個...成本講緊11蚊,咁梗係唔入,直接搵風車廠要普通風車就算啦

10分評價:
設計:3分
財政預算:2分
創意:5分(六合彩個idea)
行年宵既人既消費力已經高過行街鋪既人好多

你d公仔個樣我覺得ok
不過你擺街賣$78都唔會有人買
個size黎講比盡真係$38

你唔好講咩你成本幾多
我根本唔需要知
我作為消費者點解要係你成本角度諗?

我估大部人既反應都係覺得product ok
問完你價就轉身走
你d貨用成本價擺多一年都未必散得晒

啱呀ching 佢根本冇諗過消費者。
呢啲公仔頭幾日賣80可能得,尾幾日減下70,50, 散貨40

樓主太主觀
可惜佢唔係sj

有d野天生
但有些後天技能係可以補救到
視乎樓主曉唔曉

你d雞既設計係吸引既話 價錢從來都唔係重點啦 行得年宵 會唔會因為你太貴唔買你呀?
只係去其他鋪頭買到樣靚過你既野 咁點解仲要比咁貴買你呀
你果d都叫反省
係反省都反省自己年廿九唔開始減價促銷啦 諗住年三十就真係會好多人買你隻柒雞咩
人地學生會問得你1$1隻 係佢仆街 但睇尼你應該係去到年三十最尾都大把貨 先有人夠膽咁問姐

講真 唔好成日開口埋口原創啦 原創大哂咩 你原創吸引唔到人, 就唔好賴成本高 賴錯判市場
一尼成本高低 唔關消費者事 二尼成本高低係你自己衡量 (馬後砲講句 70$成本一隻 一開始都知賺唔撚到錢啦,你都繼續搏賺到錢 咁蝕大錢都與人無尤)

年宵最後果日都錯判形勢 唔識割價賣尼止蝕
到今日年宵都過埋 上尼求救 都仲開平手價比巴打 你究竟有冇腦架 過左年都仲係唔識咩叫止蝕
你賣到一隻3-40$比人 (如果真係有人買) 當蝕少d好過total loss 啦 on9仔

其實即使你送比我 我都唔會要
要錢?不了

講得唔錯 不過尼你老母
見到88蚊 買都買唔落手
講真,你隻雞真係好柒 問題係入千二隻,你計算到一年既人流,入千二隻,平均每十幾個人就有一個買你隻雞? 太貪心
同埋千二隻,成本都70蚊隻就擺明比廠家當水魚,
我今年都有做年宵,DIY雞講緊300隻成本都只係30-40左右,可接受價係50以內,你講緊係千二隻,咁既size,就算工序幾細,連運費都唔會70蚊一隻掛?

風車最少要整3000個...成本講緊11蚊,咁梗係唔入,直接搵風車廠要普通風車就算啦

10分評價:
設計:3分
財政預算:2分
創意:5分(六合彩個idea)

識得傾價

總之,俾人覺得你一次斷尾,
你個價想好都難。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞