【首試年宵嚐教訓,現向巴絲求教、求救】

690 回覆
83 Like 579 Dislike
行年宵既人既消費力已經高過行街鋪既人好多

你d公仔個樣我覺得ok
不過你擺街賣$78都唔會有人買
個size黎講比盡真係$38

你唔好講咩你成本幾多
我根本唔需要知
我作為消費者點解要係你成本角度諗?

我估大部人既反應都係覺得product ok
問完你價就轉身走
你d貨用成本價擺多一年都未必散得晒
設計系畢唔到業既廢柴路過
唔係話唔支持你原創,但原創有一個重要,係獨特性
雞年,個個出雞既產品,抱枕,大家都係出雞抱枕
講真我覺得你4隻野都係得意既,但真係無獨特性,你話你整隻妓女咁既雞就有獨特性啦
你地係原創呢點根本無諗得深入,以為自己整就叫原創係錯得好緊要,呢點係我覺得最需要反省,比起你成本成88蚊,呢點真係衰得無得再衰
價錢都係賣點之一黎,呢樣唔多講,我欣賞D人用真材實料整隻靚野好過整隻擺兩擺就dum得既野,你只係擺錯左係呢宵呢個年場姐

Agger 年宵似係散貨,要靚料自家靚設計既,應該去元創坊擺
想係度搵水魚,無野呀
唔好玩啦 中學識人有玩年宵
一隻公仔成本最多得20 蚊
散貨洗唔洗賣咁貴呀

一隻公仔成本最多得20蚊
係因為你中學啲人淘寶買現有果啲公仔

搵廠訂造一批公仔成本肯定唔止20蚊,仲未計運費加倉租

原創根本死路 高成本高風險 加上太理想化
講䁠 年宵食檔基本一定䁠

確實諗得太理想
唔好灰心,今日當買個教訓
不過我都覺得淨係得年宵果幾日應該賣唯去得快既貨,得咁少時間,冇人會理你係唔係自家設計 價錢最實際,岩就買唔岩就走
同埋公仔真係有啲窄洗

係啊,年宵所有嘢都要直接,真係唔應該整紙袋、卡片
已學到一課
你唔係衰在太原創
係衰在幾隻雞太醜樣
隔離大雞樂都係玩二次
咪仲仆街過你地

有檔賣奸笑狗都係原創野 但都多人買
講真我覺得你4隻野都係得意既,但真係無獨特性,你話你整隻妓女咁既雞就有獨特性啦
你地係原創呢點根本無諗得深入,以為自己整就叫原創係錯得好緊要,呢點係我覺得最需要反省,比起你成本成88蚊,呢點真係衰得無得再衰
價錢都係賣點之一黎,呢樣唔多講,我欣賞D人用真材實料整隻靚野好過整隻擺兩擺就dum得既野,你只係擺錯左係呢宵呢個年場姐

我都同意抱枕唔夠獨特
另外錯在用做shop嘅方法玩年宵,
受教受教
同埋你地啲料太高要求
紙袋又環保又防塵
咁不如唔好整咁高成本
人地個個都係鍾意攬住走
整紙袋同卡片坦白講係你地既自我滿足來
諗住整到好grand好formal一個品牌咁 出哂事
同埋你地啲料太高要求
紙袋又環保又防塵
咁不如唔好整咁高成本
人地個個都係鍾意攬住走
整紙袋同卡片坦白講係你地既自我滿足來
諗住整到好grand好formal一個品牌咁 出哂事

可能真係自我膨脹出事
係年宵真係多餘
唔係唔支持原創,而係你幾隻公仔完全唔吸引,唔靚唔得意+呢排又唔凍。零意慾去買。
辣殺
唔係唔支持原創,而係你幾隻公仔完全唔吸引,唔靚唔得意+呢排又唔凍。零意慾去買。

會努力,若再做
冇錯,呢排唔凍又係其中一個失敗因素
其實我前幾日行過見到想買隻 但我老母老豆家姐細妹都話太貴同柒,sor 係咁直接,咁你知唔知個問題係邊?唔好一味用本土名黎做擋箭牌
公平啲咁講 你地啲料睇相都覺得靚既
但年宵唔係追夢既地方

同埋我想問你地designer係咪男仔黎?

上兩年有間係賣原創雪糕攬枕 勁好賣(張圖係佢今年唔知做乜拎埋去影
但佢地本身有係ig做開其他設計生意
比你參考下

我都同意抱枕唔夠獨特
受教受教

其實我覺得d雞真係好得意(我係仔)但係你問我我真係負擔唔起
Marketing同design都唔掂
下次搞年宵就做足功夫先啦
根本唔關咩版權意識事
你件貨係柒既根本唔會有人同你買

依家明知自己輸到扒地仲夠膽咁貴擺上黎賣
巴打我真心信左你
但年宵唔係追夢既地方

上兩年有間係賣原創雪糕攬枕 勁好賣(張圖係佢今年唔知做乜拎埋去影
比你參考下

未試過想嘗試下;
公仔designer係女仔黎

我都同意抱枕唔夠獨特
受教受教

如果你真係鍾意,可以telegram傾下
[quote]Marketing同design都唔掂
下次搞年宵就做足功夫先啦
根本唔關咩版權意識事
你件貨係柒既根本唔會有人同你買

依家明知自己輸到扒地仲夠膽咁貴擺上黎賣
巴打我真心服左你

我都同意抱枕唔夠獨特
受教受教

如果你真係鍾意,可以telegram傾下

有心啦,負擔唔起唔係金錢問題,而係我唔捨得dum或者送比人,我屋企仲有d 23 24年前既公仔 無位再安置新歡
但年宵唔係追夢既地方

比你參考下

好大舊喎
一般女仔鍾意既公仔都係啲對眼又圓又大既多
你地隻雞對眼得粒黃豆咁大
唔係常見既可愛得意型
所以先問你係咪仔設計 因為唔係女會鍾意既風格

我逐隻雞同你講下
口水雞啲口水太大忽 流到似痴漢咁 又似生鬍
小學雞唔知做乜要整風紀帶同眼鏡 共鳴感不足 你整佢揹住個書包仔同戴小學帽會岩主題啲
弱雞呢個名改得唔太好 你改做BB雞會好啲 四隻來講呢隻算有特色 得佢有蛋殻 加返個奶咀比佢會可愛啲
最唔知做乜係隻大眼雞
你話佢大眼 明明就係白眼 同埋眼珠太細啦

你幾隻雞可能會有仔覺得幾頂癮趣緻
但絕對唔係可愛得意
但年宵唔係追夢既地方

比你參考下

好大舊喎

係好撚大舊
但佢全部野有得揀
有得揀雪糕色 啲字同個牌
啲女最鍾意與別不同
大大舊拎上手又覺得好威
弱雞幾得意
從冇買過侵權老翻公仔
之前買過上面貼果舊雪糕
大白兔糖攬枕、雞蛋仔攬枕、兔年嘅動物餅公仔、鉛筆擦膠攬枕、棉花糖攬枕
另一半諗住都係志在tum下我開心
玩下唔貴過四百蚊都會買
就算係我自己行年宵都會預左洗錢 唔過二百都唔會點諗
但上面果隻當日見到真心買唔落手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞