【首試年宵嚐教訓,現向巴絲求教、求救】

690 回覆
83 Like 579 Dislike
今日先追post 一開始都冇咩野
見其他巴打都建議蝕少d離場 我都本來想幫你一把
但追到後面少少
我屌你老母
垃圾樓主 只係覆支持自己果d
根本接受唔到自己失敗 俾人屌又扮睇唔撚到
我決定就一定唔撚買咖喇
因為你態度太撚衰 幫你都廢撚事
自己等下次雞年啦 垃圾

真係揀黎回
30蚊隻都未必有人買
個紙袋我諗3蚊就ok 風車就可以收皮
屌 送都唔要啦
你原價賣$168一隻,來貨價$70,你話賣左一半,唔計租金個d你都平手離場。
你而家仲賣成80蚊一隻,你似想上嚟搵水魚多過要錢唔要貨wo
講真,剩係覺得喊緊個隻稍為接受倒
另外樓主都係降價到五十蚊把啦,我諗都有人肯幫下你買既
贈你一句 輸小當贏

仲用乜鳩成本價同人sale 你都on99

3拾零蚊大把人可憐你同你清貨 又要約交收又成 唔撚洗時間車錢

咁撚煩都有人幫你清 你含撚講多謝啦

要人地用成本價同你地on9行為賣單 你都on99

樓主既理由就係70蚊已經係輸緊
其實你$40蚊好多人肯幫你買
可惜你地strong hold
贈你一句 輸小當贏

3拾零蚊大把人可憐你同你清貨 又要約交收又成 唔撚洗時間車錢

咁無辦法啦,樓主唯有捐俾慈善機構啦

過往年宵到4,5點啲檔已經開始劈價

1蚊1隻公仔,或者行過送隻俾你都試過

而家年宵過晒賣88蚊一隻仲話止蝕價都on99

唔好扮慘搏同情啦
贈你一句 輸小當贏

到而家仲妄想正係輸少少真係太大貪
又幾撚好笑,屌佢個d又唔覆
話支持佢個d就扮晒野覆話受教
不如你條柒皮直接開個post話年宵失敗要圍爐取暖啦
自我中心到一個極限,到呢一刻唔覺得自己有問題
抵撚死

認同 賣唔曬就識做賤賣啦
仲想原價賣 食撚咗忽得 ?
其實你所有的死因只是皮毛,最大問題係你d貨無特色,比唔到原因要買你
弱雞同小學雞幾QQ嘅
雖然自家設計係好事,但講真,又未靚到愛不釋手嘅地步
同埋貴左d
再分覆NN年前年宵技巧
你之前講的原因係我個年代完全唔成死因,你應該get錯方向。

貨先係靈魂,年宵貨要有三大技巧,一係新鮮新奇,二係食字過引同好意頭,三係要夠大要人人都見到你買左。sorry呢3個賣點你件貨身上搵唔到先,所以先輸

我地果期賣輕汽球,成本好貴因為氣貴,不過我地入左一款香港人比較少見的,就係入半氣的寵物貓貓狗狗氣球,佢唔升唔跌咁,有幾隻腳仔係下面。

一開舖反應一般,但比隔離舖位算好好多,個FD覺得唔係幾對路,因為去貨速度唔夠快,之後忽發奇想,賣 1 蚊比小朋友,然後派左成千蚊貨出街後,成個場的小朋友都拿住我地個波,新入黎行花巿的小朋友見到又搶住要買,雪球效應就黎料,即刻加價都搶住買。

之後果幾晚都係咁,接近多人時間前一兩個鐘蝕賣做promo,然後人潮黎料加價大回本。埋單大執,我地無靚女或乜鬼二創,主要真係比心機搵貨,原創唔係唔夠,最緊要件貨有 point 令到人想要
再分覆NN年前年宵技巧

貨先係靈魂,年宵貨要有三大技巧,一係新鮮新奇,二係食字過引同好意頭,三係要夠大要人人都見到你買左。sorry呢3個賣點你件貨身上搵唔到先,所以先輸

我地果期賣輕汽球,成本好貴因為氣貴,不過我地入左一款香港人比較少見的,就係入半氣的寵物貓貓狗狗氣球,佢唔升唔跌咁,有幾隻腳仔係下面。

一開舖反應一般,但比隔離舖位算好好多,個FD覺得唔係幾對路,因為去貨速度唔夠快,之後忽發奇想,賣 1 蚊比小朋友,然後派左成千蚊貨出街後,成個場的小朋友都拿住我地個波,新入黎行花巿的小朋友見到又搶住要買,雪球效應就黎料,即刻加價都搶住買。

之後果幾晚都係咁,接近多人時間前一兩個鐘蝕賣做promo,然後人潮黎料加價大回本。埋單大執,我地無靚女或乜鬼二創,主要真係比心機搵貨,原創唔係唔夠,最緊要件貨有 point 令到人想要

勁!!
再簡單d講,除左件貨得之外,你搵到方法令到全場人都拿住你件貨係心口,就係最好的宣傳,好過你放十條祼女派傳單
再分覆NN年前年宵技巧

勁!!

呢下需要勇氣同互信
炒撚左個designer你地就會成功
老實講你地賣乜撚野唔重要,風車又好,紙袋又好,明信片又好
靚就大把人要,係垃圾都唔緊要,最大問題係你地啲野唔靚仲要係柒
我好希望你可以正視設計柒呢個問題
因為我見你好似係咁迴避呢一點……
求咩救,根本就係揾人老襯
講一大堆point話會點改善,根本呢到好多巴打都叫你止蝕賣你地又唔聽
賣得600但入左1200隻既貪心仲未學識教訓?
家陣黎散貨止蝕又要貪心
你當我好小人咁諗,見你地咁既態度,我好懷疑清唔晒捐俾慈善機構係咪吹水博人同情

本身原創係好事,係值得支持值得幫,呢到我覺得係抵讚
但唔係咁樣利用人地食晒你d風險,要散貨仲驚死人地係揾你著數咁
愈追post愈覺得唔抵幫
你做生意賺唔到錢就搵連登仔埋單,咁如果你賺到錢係咪會分返俾連登仔
認真答你
點解你會失敗收場

1 垃圾設計
完全係中學生作品質素
一啲都唔吸引
無論紙袋定風車
全部都唔合格
你哋無問過人意見咩?
另外
新年流流
隻雞喊苦喊忽
又智障咁樣
我唔知點解你哋有成team 人都可以 approved 嗰設計

2 無planning
咩都冇計過數就決定
做生意做緊要計掂數
訂三千隻風車?
你有冇諗過每個鐘要賣幾多隻?
你有冇計過幾多人想買?

3 自我中心
呢個先係死罪
係咁sell 自家設計
好似賣唔出係香港人問題
唔識貨咁
你係做生意呀
唔係乞食
唔係話本土設計就要幫趁
垃圾設計就係垃圾設計
你同我講無錢開飯
我畀一舊水你又點話
但係你拎啲垃圾出嚟
就唔好諗住我同你包底
做生意蝕錢無人會同情你

唔好怪我語氣差
做生意就係咁險惡
唔好諗住一分耕云一分收穫

個風車有意念 但美觀度係零
又想用本土設計做擋箭牌
下個雞年拎返出黎賣啦
又想用本土設計做擋箭牌

神駒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞