《我渴望既愛情最後卻換來性》

707 回覆
129 Like 52 Dislike
去exchange姐,又唔係永遠唔翻黎
好難keep呀
我同我男朋友係長期longd,一年見得2,3次
有信心咩都得
比Sam仔飲多幾次奶先好比佢走呀
文呢?
我地依家連男女朋友都唔係
點解呀 你鐘意呀琛多啲?
文?
其實我係鍾意睇你比人飲奶
「Today dinner?」過幾日佢問我。
「好呀,食咩呀?」
「You want?」
「Um..打邊爐?」我提議。
「Canker sore, other la」我發覺同佢whatsapp係要查字典,”口瘡”..即係生飛滋啦係咪,洗唔洗講英文呀頂。
「咁壽司食唔食得呀?」我再問。
「Ok ah, 7pm mk?」
「好😙」我見佢好似冷淡左,又唔知用咩emoji好,就揀左個唔係真錫既emoji, 希望令我地既對話增添少少色彩。但係增添完色彩個對話就結束左,直至6:45pm佢話要遲啲。成個感覺我已經覺得唔同晒,好似為食而出去,而唔係為左想見面。

我係mk mtr等到7:15pm, 佢話下站到,我諗緊佢係咪預備左啲咩surprise比我所以先咁遲,定係出現既時候會係後面攬住我。哈哈..我諗多左,佢兩手空空行到我面前,話:「行啦,食邊間?」我問爭鮮定元氣,佢話爭鮮。佢冇拖住我行,冇搭住我膊頭行,只係平排咁行,好似朋友咁。行去途中我地冇乜點傾計,淨係講「邊間爭鮮近啲」、「過馬路啦」、「轉左呀」呢啲冇野講搵野講既說話。
坐左低,大家都係各自食自己,冇share黎食。我拎左碟”如意”,一舊用腐皮包住中華沙律,另一舊係包住粟米呑拿魚沙律醬,呢碟壽司打開左我地既對話。
「你食唔食中華沙律個舊?」我問。
「食呀,你唔食咩?」
「我麻麻地」
「乜你咁嫌占架!」佢既語氣帶點認真,帶點嫌棄,唔再係以前既互串互窒。
「哈哈..係呀」見佢講得咁認真,我都假笑左一下,免得尷尬。
「咁你鐘意食咩呀?」我轉移話題。
「我咩都食,款款都鐘意」我覺得佢揶揄緊我。
「如果一定要講最鐘意,我諗係軍艦類。」佢補充。
「哦..我鐘意食三文魚呀」講完我就拎左碟三文魚壽司落黎食。
「三文魚好多蟲架」佢一盤冷水撥落黎。
「唔緊要啦,大菌食細菌,細菌當補品嘛」我講完,佢冇答,大家繼續食野。

唉點解今次冇曖昧既行為,係咪佢想劃清界線,唔想藕斷絲連?我應唔應該主動拖佢,或者q住佢隻手呢..我地係咪唔可以再好似之前咁..點解佢今次啲tone咁認真,一啲講笑既成份都冇。依家既情況令我好緊張,唔知應該繼續咁僵硬定主動講下笑。

「哎呀好熱呀」我故意比杯茶淥親,試探佢會唔會關心我。
「你做咩?」佢望一望我。
「淥親囉,你睇唔到架?」
「咁你有冇事?」佢一臉無奈既樣子,一路食一路問我。
「少少啦,好熱呀」我講完,佢面向我,好似想起身咁,我以為佢想幫我吹下杯茶,又或者係錫下我條俐。點知,佢只係想睇下條迴轉帶有冇岩既野食。我個心即係碎L左,超無奈....我條俐犧牲得好唔值,我又自作多情了,成餐飯都食得好唔安落。我拿拿聲食完,好想快啲離開,食得好唔自在,好想走。佢見我停晒手,就問我係咪飽,我話係,之後我地就起身出去比錢。我唔知有冇下場,總之就想快啲走,好尷尬呀,唔知問唔問佢跟住去邊好,好尷尬呀!
我地行出舖頭,佢指住右邊話:「我行呢邊呀」
「你去邊?」我問。
「我約左fd飲野,唔記得話你知」聽到佢咁講,我好失望,同時亦鬆一口氣。
「哦..去邊飲?」
「應該附近,我...」佢電話突然響起,中斷左佢要講既野。佢邊講電話邊向我揮揮手,口型講住「拜拜」,我都向佢揮手,好勉強咁笑住講再見,之後我就行入mtr返歸。

其實佢今日咩事,好似變左第二個人咁,佢係咪我認識既呀琛,成個feel唔同晒,好奇怪,我係咪做錯左啲咩...定係佢真係要同我劃清界線?自從上次既真心話環節,佢就開始對我冷淡,唔通係因為大家對「拍拖」既睇法都唔同,佢覺得我地唔夾,所以就開始想同我斬纜?究竟點解...
好sad ar ! 好想知呀琛發生咩事
下一篇就知!
唔係
曖昧係有期限
距離呀琛exchange仲有兩星期,唔知係咪因為趕住睇當地既資料同confirm住宿,佢少左覆我,亦更加冷淡左,冇乜點用錫既emoji同講曖昧說話,唔知點解會變得咁快...佢點對我我就點對返佢,睇下佢會唔會話我隔咁耐覆同冷淡。結果,係唔會,佢依然冇乜emoji同隔幾個鐘先覆。

佢主動約我食晚飯,我問:「打邊爐?呢幾日好凍,想打邊爐」
「我唔鐘意打邊爐」佢話。
「咁第一次見面我話打邊爐你又應承既?」我內心好驚訝,就問佢。
「因為係第一次見面嘛,咪就你」
唔怪得佢個日係咁夾野比我,自己又冇乜點食野,原來佢根本就唔鐘意打邊爐。我個腦空白晒,不停loop緊「我唔鐘意打邊爐..我唔鐘意打邊爐」呢句說話,做咩佢冇啦啦講出黎,佢依家唔想再就我?定想比對方了解自己多啲?我諗唔會係後者喇。佢啲態度變成咁,我都冇咩mood同佢出黎食飯,唔知應該用咩方式同佢相處好,照曖曖昧昧?定已經變為普通朋友?好想知點解佢會有咁大轉變,好似變左另一個人咁,會唔會同Jason一樣,寂寞先搵我,只係搵我過冷河?呢個問題纏繞左我幾日。
呢幾日我地都冇聯絡,再唔聯絡就連farewell飯都食唔到。正當我想whatsapp佢既時候,就收到佢既訊息。
「When farewell dinner ah?」
「你想呢?」我都唔知出唔出好,怕一見到會繼續投放感情,所以就推返個波比佢。
「Find a day lor, when are you free?」
「唔知呀,到時話你知啦」
之後佢覆左句ok我就冇再覆落去。我唔敢出,唔知佢到時係用咩身份同我相處,照舊曖昧?定回到最初既起點—普通朋友。。。網友?
好想問佢點解語氣同之前唔同晒,應該whatsapp定當面問好...怕聽到既答案會令自己好hurt, 會忍唔住喊。我睇連登感情台,睇下有冇類似既話題比我參考下,有啲人話男仔貪新鮮感,玩完就走人,有啲就話搵到其他女,應酬唔到咁多個。我睇唔透呢個bi想點,係咪佢都係覺得男仔適合佢多啲,就想同我畫清界線,免得我仲纏住佢,令佢識唔到男仔。諗完呢啲,我都笑左,講到自己好似鐘意左條女,纏住佢會令佢溝唔到仔。個問題纏繞左我幾日,我決定約佢食farewell飯順便問埋條問題。
「hey星期四食飯?」我提議。
「Can’t ah, need basketball」佢隔左兩三個鐘先覆。
「咁星期五?」我再問。
「約左中學同學」
「咁遲啲再約啦」
「好😂」
我頂,初四佢就要走,都冇時間出啦,我星期六日返工,之後就已經年三十,睇黎都食唔到farewell飯。
「我覺得你同之前唔同左」我已經準備好接收唔想知道既答案。
「係咩?邊度唔同?」
「個tone唔同左囉😂同埋少左emoji」希望佢唔好扮get唔到。
「有咩唔同?」
「依家好似認真過之前囉...」
「其實依家先係真正既我,之前好似啪著左粒掣咁」見到佢咁講,我對住部電話呆左,即係講個啲野唔係真心?
「即係貪新鮮?🤔」我問。
「Maybe la」佢咁都講得出,真係犀利。
「哦😂😂😂」我好無奈,我係咪比佢玩緊,原來只係啪著左粒掣同貪新鮮感,而唔係真係對我有野。我又比仔玩,佩服佩服,乜我真係咁差咩,唔值得男人鐘意?
之後我同呀琛都冇聯絡,只係係初四send左句”safe flight”比佢,佢覆左句”thank you”就完。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞