[翻譯]韓國懸案/奇怪案件

1001 回覆
1383 Like 30 Dislike
傳聞北韓喺世界各地綁架左好多人返北韓
日本南韓好多失蹤人口都關北韓事
係活人獻祭 重要係學生
好似撳入嚟都好期待更新
期待樓主嘅高汁post 辛苦哂!!
高質 真係好睇 期待
記得有個炸飛機嘅北韓女特務識廣東話
果單係密陽高中性暴力案

17歲女高中生遭41人性侵未成年嫌犯做完「3日勞動服務」就沒事 南韓電影《青春勿語》(한공주)改編2004年密陽集體性侵事件(或稱密陽性暴力事件),描繪政府與社會對性侵受害者的孤立與不友善。
之前有套講韓國鄉下本土邪教嘅電影。

《哭聲》(韓語:곡성)The Wailing 是2016年5月12日上映的一部韓國神魔懸疑片,由《追擊者》羅宏鎮導演執導, 講述一個詭異的日本人來到小村莊後 引發了連續命案死亡事件,警察鐘久的女兒亦似中邪發病,找不出病因下只有找來道士一光作法驅魔,全村混亂事件中另有一無名神秘白衣女子貫穿整個事件!正邪善惡之間令人不安與猜疑!
可能因為韓戰後,太多人有心靈問題要依靠宗教。早期教會又會去周濟窮人(好似六十年代香港咁開學校,學校有免費飯食),所以教友形象好好,慢慢就多咗好多人信教,加上韓國本身係個壓力好大嘅社會,自殺率係世界上最高
都唔係傳聞嚟了
明明係事實
特別係韓國警察咁濕尻
呢度真係好好睇 仲要開放式結局
樓主今日呢
今晚出一個同宗教有關既case
用幾粒鐘追晒樓主個post,多謝樓主譯咁多韓國奇案,
而且文筆通順。有人話覺得人名寫做「X氏」唔多順,
不過我覺得咁寫法都清晰,除非單案入面有兩個人撞姓氏,
但暫時都冇。

樓主加油,最近對於韓國邪教都好有興趣 (因為睇完世越號D資料
呢套真係我睇過最心寒嘅戲
最後個神父
事緣係有一日自由活動同屋企人分開
咁果日去完建大之後想睇屍殺列車
(果陣香港仲未上畫)
附近間戲院場場爆滿
行緊去地鐵站果陣 有兩個女人走埋黎聊我
問我可唔可以幫佢參加個韓國文化體驗活動
佢地話唔夠人數參加會俾人罵
我見自己好多時間 又無野做就好心幫下佢地

點知呢個時候佢地帶我去巴士站
途中不斷同我講野分散我既注意力
過左5分鐘到架巴士到左佢地既基地
入到去見到好多鬼仔鬼妹著住韓服坐地下
之後其中一個女人就帶咗我入房 俾左套韓服我換
佢開始不斷念經文 枱面又有幾支香
跟住又拎左唔知咩紙出嚟燒 然後拋上天 話係幫我辟邪
最後個儀式完咗之後 叫我拎啲錢出嚟奉獻

諗返起都覺得自己on9 咁容易信人

之前去韓國旅行都冇留意咁多邪教
我一直都等緊
隧道又係正
有睇!都好正架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞