[翻譯]韓國懸案/奇怪案件

1001 回覆
1383 Like 30 Dislike
係,詳細要等樓主釋
希望樓主揾到個post
係個仔唔小心放左隻狗
btw
嗰陣南韓民智應該未開
人民水平低加上係鄉下地方
真係有可能做得出
支那都發生好多變態野
宋氏同金智賢係咩關係?
點解金智賢咁聽個男人話?
係情侶?但又相差十幾廿歲
定關邪教事?
多謝樓主精彩嘅懸案/奇案翻譯摘要!

夫婦失蹤嗰單,個老公好可疑喎…預先講明要離開一排,又主動打畀老婆同事,話老婆返唔到工…

好有可能當時佢老婆已經遇害。嗰個前初戀情人唔一定有關嘅…個老公失埋蹤,可能只係行兇之後着咗草(可能偷渡離境,或者仲喺韓國)。呢個可能性,正解釋咗點解男方父母唔太在意去搵返個男失蹤者。

至於屋裏面唔見咗部分衣物,有可能係行兇時染有兇手或者死者血漬,所以要帶走毀滅咗佢,避免暴露兇手身分,或者等警方難以證明死者已死(好似第一單case咁)…
呢個Channel有講唔少奇案, 最新出左華城連續殺人案
https://youtu.be/zbkYu4oXtOo
輕輕一推
我都想張赫做返
係醫院訓唔著追post追左好耐 結果睇完更加訓唔著
辛苦曬樓主翻譯啦 live住等
韓國人全是狗
啱啱先發現我眼殘 個疑犯係孫氏,唔係宋氏 屌,我自食一打
呢度開始改返,對唔住各位

疑犯孫氏

孫氏常與周邊的人吹虛自己從柏克萊大學畢業後,替CCM(Korean Contemporary Christian music)作曲,所以收入很不錯。他又常和朋友及神職人員提及自己與教會關係很好,周遭的人以為他是個靠著寫歌維生的普通人。

但奇案節目在打聽過孫氏的消息後,發現他根本沒有正式從音樂大學註冊過的紀錄,亦沒有任何專業資格,只參與過12星期左右的聲樂課程。

針對他與教會關係親近的主張,節目亦同樣調查過,發現他沒有得到所謂神職人員的認可(我諗“認可"係指教會認為佢有傳道資格)

他的口才厲害得能迷惑地方的牧師,讓他成為副牧師。他透露過晉升為副牧師後好不容易才買到房子,可見他本來收入就不高。

而他的妻子和他一樣都是沒有收入的人,所以他的收入主要來自受害者(陣間會再講除咗金智賢外,仲有其他受害者)。他靠命令受害者打工,再搾取她們的收入用以補貼自己的生活費。

他常常與身邊的人說自己將來一定會到日本西目海水浴場開酒店。從他慣常地用著這類方式來自吹自擂,他很有可能患上孟喬森症候群(一種通過描述、幻想疾病症狀,假裝有病乃至主動傷殘自己或他人,以取得同情的心理疾病。)

他控制受害者的時候,會強硬地截斷她們和家人、朋友等聯絡,或引導她們只與親人作短時間通話。而且通話內容都會被錄音,孫氏會從通話內容中找出細節,再巧妙地以此挑撥受害人和親人的關係,讓他們變得疏離。

長久下去,受害人能夠依靠的人只剩下他。

未完,今日去到呢度先

喺醫院睇會唔會心寒d
我有時凌晨譯譯下聽到聲都會嚇一嚇
巴打保重身體呀
初戀情人嗰part真係好奇怪,回國時間同淨係用cash呢兩點,分明係特登避免人查到佢行蹤

都有可能係老公冇喺間屋入面殺老婆(間屋冇奇怪痕跡)而係用安眠藥之類,等佢瞓咗再帶走佢

但要避過哂所有cctv,如果完全冇人幫手既情況下,應該都好困難
真心多謝樓主
好高質
我個同學成日上堂係我隔離睇呢個post
寒啊 但好正 忍唔住繼續不斷睇
似係用耶教做藉口(條友有教會背景)趁受害者心情處於低谷既時候接近佢地,再洗d受害者腦,同埋斷佢地六親,久而久之佢地變得冇獨立思力能力咁,淨係得返佢可以依靠

其實同邪教手法差唔多
長期著長袖衣褲係咪因爲想遮住比人虐打嘅痕跡?

根本覺得死者係比人精神控制住左咁 搞到比人打都唔曉走 又過咁大筆錢比人

係呀,太陽眼鏡、口罩同長袖衫褲全部都係用嚟遮住身上既傷痕 (你可以就咁google個韓文標題,有佢身上既瘀傷既圖)

個疑犯好識得利用人心理,次次都揀d經歷緊人生低谷既受害者,加上佢口才好,咪成功洗到佢地腦,同埋佢地會覺得逃走既話,被佢捉到會死

佢打到班受害者潛意識就驚咗佢,連走都唔敢走
有冇同你同學相認
多謝支持
瞓啦 聽日再繼續
濟州女教師單案令我諗起日本尼崎事件
所以話養狗嘅唔少都有問題
北九州呢單又係極痴線
好似龍心
由而家開始 我會負皮你每一個留言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞