[翻譯]韓國懸案/奇怪案件

1001 回覆
1383 Like 30 Dislike
上google搵「紅衣小男孩 ptt」會有轉貼
我睇下搵唔搵到料講下
3個月殺左11個先有人覺得有唔妥反應都好慢下
有套火星生活 又係穿越劇
辛苦哂樓主
河正宇真係演得好好
睇追擊者嗰時 勁想老闆救到個女仔
然後最諷刺係班警賊就喺間小賣部隔離
留名慢慢睇
我初初睇以為會救到個女仔
點知都係死
勁撚 sad
不過河正宇真係好撚勁
勁寒
柳永哲在調查中屢屢行使緘默權,直至警務長親自負責調查後,這時他才承認與四宗殺人案有關。

案件調查初期他說自己殺害了26人,但後來他本人又否認,而且亦沒有找到其他證據,警方認為他說話的可信性不高,最後判斷受害者為20人。

另外,搜查現場後發現當中有幾具遺體缺少了一部分內臟,追問後他才坦白道有食過人。

及後在8月13號,被拘留中的柳永哲對於殺害20人的指控認罪(除了里門洞殺人案外)。

2005年6月9號,柳永哲被判處死刑,現在仍然處於囚禁階段。

2014年11月,柳永哲被發現於獄中偷偷給監獄看守人員錢,讓他偷運日本漫畫、成人寫真及黃色小說等。

柳永哲有一個兒子,與大家想像PSYCHOPATH會有暴力傾向之類的印象不同,他非常疼愛兒子。

調查里門洞女性殺人案件時,他為了討好、籠絡警察,甚至作虛假陳述,只為了讓警察在兒子大學入學時可多加幫忙。

在獄中與記者通信時,他也常稱讚自己的兒子。被殺的受害者中,沒有10-19歲這個年齡層的人,很有可能是受到兒子的影響。

但2000年(成為連環殺人犯前),他曾因強姦未成年少女而被判三年徒刑。

以下為柳永哲與記者的其中一部分通信內容:

“對我而言,最可怕的瞬間並非被切割的頭顱在毛巾架上掉下來,也不是沒有頭顱的軀幹向我撲上來,而是接到兒子打來問我感冒康復了沒有的電話,那是對我來說最可怕的。"

柳永哲的前妻黃某曾在訪問中談及“以柳永哲妻子身份生活的那段期間可說是無比可怕。"

但讓人意外的是柳永哲從來沒有對她施加過暴力。

補充多少少:

柳永哲於1991年結婚,前妻(職業為按摩師)於2002年提出離婚。及後雖然有遇到新的對象,但對方介意他案底纍纍兼且離過婚。(解釋返點解佢殺咗咁多女人)
有關柳永哲既部分暫時係咁多,我攰啦
好好睇
係警務官唔係警務長
Proofread完都成日錯
樓主 有無興趣搵人幫手翻譯 我識韓文可以幫手譯下
Thanks
Lm
樓主 有無興趣搵人幫手翻譯 我識韓文可以幫手譯下

好多謝你呀 不過唔洗,開個post都係為興趣,唔洗咁多人一齊做既,搞到好似好pro咁
你有興趣翻譯其他野/case既話可以開個post交流下
我都系對懸案 懸疑野好有興趣 所以先想幫手
如果自己開post就會懶鳩嫁啦 幫人手會有動力啲
竟然冇打過老婆
又順攤離婚?
咁個老婆話好可怕係因為咩?
係囉 呢part好有興趣想知
可唔可以講多啲
系你老母 係字都唔識仲想幫人手 ?
可能係佢成長背景無咩家庭溫暖 所以先想對老婆同個仔好啲
但前妻做按摩師 佢又殺咁多按摩師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞