[翻譯]韓國懸案/奇怪案件

1001 回覆
1383 Like 30 Dislike
我都係係咁睇 愈睇發覺韓國愈痴線
成個國家都比邪教操縱住
所以有個講法係成個節目只係base on真實事件改編
啫係我地睇緊嘅都係劇本 真實件事係點冇人知
同埋有人提出過疑點就係個妹明明俾人捉咗去嘅時候應該就已經知個細路係下任教主 但節目到就話因爲見佢俾人打得多所以帶埋佢 但佢咩都冇講
總統都係信邪教已經好痴線
仲要成個社會好撚多都係耶撚 淨係耶教都分咗好多個異端教派
鄉下又好似ss501入面個case一樣信埋啲活顯帝國教
真係唔知d異端教派對韓國影響咁大
d人好似好易被影響咁
好奇佢地個社會有咩睇法
我都覺得佢地全生同尹光小姐係咪有特別背景 ...南北泡咁多特工 ..
繼續追緊 高汁 推~
睇完樓上推介個網, 成班真係班民智未開野人
以前去過一次韓國
(講緊2000年前後)
其中一樣好深刻印象係
宗教喺韓國有好重要位置
當時去係跟團交通坐旅遊巴
沿途去到邊都有十字架喺屋頂
可能我見識少未見過有一個國家十字架常見到咁
(我唔知而家重係咪因為十幾年無去韓國)
點解PSYCHOPATH唔譯返做「心理變態」?

統一教個教主其實係幾勁
而家都仲係咁樣 而且仲要好多
我問過韓國朋友
佢地話屋頂個十字架夜晚著紅色燈
好大機會係邪教

利申: 試過早兩年去旅行 俾邪教既人呃左去做奇怪野
好似熔爐入面個變態校長
當一個地方嘅人民對前境冇晒希望,自自然然會令到邪教組織更易發展。當然,一個邪教可唔可以壯大到,係需要拉到一啲受過高等教育嘅知識份子或者權威人士入教,呢一方面,韓國嘅邪教組識多數都會用西方基督教作糖衣包裝,吸引啲叫做受過西方教育嘅群眾接受(全世界都係類似咁做,唔一定係基督教,但都大同小異),然後再積極同政商人士打好關係,一方面搵大金主,另一方面令到政府包庇佢地(統一教最著名),加上韓國係一個集體主義同階級觀念好重嘅國家(傳統儒家思想)重難月日令到邪教組織結構更加緊密,更難打擊
個細路係朴志訓演
個角色名米係叫做勝宇
用咗好多關鍵字search,完全搵唔到
發生咩事? 簡略講講
想知
上咗去仲走得返出嚟
睇到最後覺得好痴線...
相比之下原來北韓可愛得多
全氏、崔氏同尹氏 會不會係北韓特工
我覺得個故仔似真人真事改編,但個細路有部份同個結尾可能係作。一、如樓上講,個妹冇可能唔知個細路背景。二、隔咗咁耐個別墅管理人做乜聯想到同呢件事有關。三、到今日嗰幾個人都重喺度⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞