[翻譯]韓國懸案/奇怪案件

1001 回覆
1383 Like 30 Dislike
樓上自己開post講啦 ,打一大段唔關事左撚住曬
呢單好出名,有傳話係某高官幹部想轉運/改運而特登搵指定時辰八字嘅細路做嘅儀式祭典,嗰陣時睇心寒到仆街
哇,佢地公務員啲褔利咁差
但都咁多人考
題外話
想問下除左 Voice Signal Tunnel
仲有咩劇係關於呢啲韓國案件
就算肯做都應該過晒公訴時效
好多serial killer童年俾人虐待導致人格有問題
其實都係可憐人 當然佢地係仆街
最慘都係無辜嘅受害者
佢地都唔想做仆街
根本元兇就係果班父母虐待狂
亂咁打自己個仔
唔識教咪撚生啦
有睇 基本上都係穿越破案
地攤檔主巖氏身受20處刀傷而死,屍體被裝在汽油桶內再被帶到月尾島埋藏,而作案時用到的貨車亦被他焚毀,證據消失了。

巖氏平常因地攤管制問題常出入警局,所以一眼就認出柳永哲的警察證是假的,亦因此加劇柳永哲要殺他的想法。

巖氏為四兄弟中的長男,案發後家庭變得支離破碎。七個月後,巖氏的弟弟(排行第二)因受到太大打擊而自殺身亡。八個月後,家中最小的弟弟同樣以自殺方式結束生命。最後剩下排行第三的弟弟也曾試圖自殺,九死一生後一直接受精神科治療。

巖氏的妻子到現場參與案件重組時,看到一臉泰然自若的柳永哲,頓時哭得呼天搶地。結果她與孩子們一起過著銷聲匿跡的生活,亦與巖氏的弟弟們中斷聯絡。

警方調查多名受害者身份後,發現柳永哲主要針對打扮看起來像風塵女子的人,強姦後殺害,但實際上當中也有人並非從事色情事業。(我諗有d按摩師真係純按摩師嚟)

另外,受害者都是不太具反擊能力的弱者,包括女性、殘疾人士及老人等等。

柳永哲透過殺人來獲得快樂,而且專門選擇看起來好欺負的對像下手。加上柳永哲身高約170CM左右,無法輕易對付一般成年男性。(唔計肢體殘障既高某,殺巖氏係因為被佢踢爆而惱羞成怒)

初期殺人主要是潛入人家中再以鈍器動手,後期主要以電話聯絡按摩師等等的女性到自己家中,把她們殺害後再毀容。

因為之前犯案時曾被CCTV拍下他的身影,從帽到鞋子種類都羅列在通緝令上,也是為什麼後期他轉變為較消極的犯案手法。

他把妓女叫到自己住所,再搶去她們的金錢、用她們的電話發訊息給該色情場所老闆(龜公)“我已找到真愛,不會再做這行。",製造好不在場證據後,再用槌子等把她們殺死。

能成功逮捕柳永哲的功臣可說是一班皮條客,他們發現許多消失的小姐在失蹤前都是接到一個特定的電話號碼。幾個皮條客商討過後,特別注意該號碼。

柳永哲一般不會使用同一個電話號碼打去同一間色情場所,但他並不知道這些電話號碼最終都會被同一間場所收集。(以為係小店,原來係大集團)

2004年7月15日,柳永哲被捕。警察最初只以為他是一般犯人,直至問及“你用電話叫的按摩師現在是什麼情況?"。

那時他回答“西南部的連環殺人犯,正是我"

在警方未完全搞清楚發生什麼事時,他先主動提出告訴警方藏屍的地點,然後趁亂逃離警局,11個小時後在永登浦站再次被抓住。
能成功逮捕柳永哲的功臣可說是一班皮條客,他們發現許多消失的小姐在失蹤前都是接到一個特定的電話號碼。幾個皮條客商討過後,特別注意該號碼。

柳永哲一般不會使用同一個電話號碼打去同一間色情場所,但他並不知道這些電話號碼最終都會被同一間場所收集。(以為係小店,原來係大集團)

呢到唔明,唔用同一個號碼點比人認到?
定係用同一個號碼但打比唔同馬夫?
呢單被改編成電影"追擊者"
好撚好睇
只會用同一個號碼打去同一個地方一次
佢用同一個號碼打過去幾個色情場所,但原來呢d電話號碼會被一間大d既公司收集,所以佢地就知道有問題
河正宇
姐係類似幾間雞竇都係某間「公司」睇場,所以佢換電話但每一個電話打幾間雞竇都會比人發現?
除左電話,可能係認埋地址同把聲?
係呀,佢可能以為雞竇係獨立經營,所以自以為好小心咁冇重複打去同一個雞竇,但呢堆雞竇所收到既電話資料都會交俾一間公司

另外,三個月內有十一個小姐都係出去做完生意之後就冇返嚟,咁樣都好奇怪啦

唔排除幾個馬夫本身係有聯絡,大家傾開計覺得奇怪而再查
無人想知呀弱智仔
講錯樣野,十一個死者入面應該係有妓女同按摩師,唔淨係得妓女,自 唔好意思
樓主加油
好鍾意睇懸疑野
lm
睇黎好多國家d警察都好撚hea
有冇邊個國家係比較高效率
南韓「3母子性侵事件」可唔可以講下
好似上完節目之後又無左件事
反而呢單好想知多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞