[翻譯]韓國懸案/奇怪案件

1001 回覆
1383 Like 30 Dislike
最慘既係佢爸爸仲要間接因為咁而死 果時睇超人回來了見tablo帶haru去掃墓喊到我一面眼淚
有冇你話搵到黑色大理花真凶既新聞link呀
趙振雄講左唔再拍
就算拍都唔會有佢啦
Lm支持一下
入面有無圖?好驚唔敢禁入去睇
得證據圖,可放心食用
究竟係D差佬懶定係咩
點解幾單失蹤都屈人離家出走
支持樓主

期待華城連環殺人案, 岩岩係wiki睇青蛙少年見到

Thanks.
有無機會係鈍物撞擊或者槍柄造成?
係咪有條撚樣逐個留言負皮?

想講韓國有啲戲都真係幾好睇
就係依類犯罪 兇殺 破案既戲
第一次睇係追擊者
真心睇到呆撚哂
啱啱突登google左.. 見到十幾年後先搵到突破 話因為受害人有用背囊 所以令個美國佬係體形上輸左一截都令佢制服到受害人... 但如果係事實 當時另一個疑犯口供應該會有提到佢點制服個犯吧?無理由過左十幾年先話因為個backpack所以blablabla
其實我個人感覺係兩個犯重有好多野保留
就算搵到真兇殺 另一個都係幫兇 唔會咁簡單得個望字
我覺得唔算真相大白
到依家真正邊個落手都無咩有力證據顯示到
死左五個小朋友個單真係睇到眼濕濕

啲細路望住自己同伴俾人殺一定好驚好驚
有得睇未呀書生 好期待呀
雖然搵到骸骨,但都仲未解釋到嗰日被人目擊嘅時間矛盾
Pish
槍托都有可能
연쇄살인마 - 유영철 韓國最有名的連環殺人狂魔 – 柳永哲

柳永哲於2003年9月至2004年7月,接近一年時間內奪去了二十人的生命。(聲稱係二十一人,但後來證實是二十人)

檢測一個人是否psychopath,需要透過一個叫PCL-R的測試,柳永哲在測試中獲38分(滿分40分,25分或以上就會被判定為psychopath)。

補充一點,即使在PCL-R試獲得超過25分,並不等於就是殺人犯或是罪犯。

柳永哲於1970年4月18日於全羅北道高敞郡出生,有兩個哥哥及一個孖生妹妹(異卵雙胞胎),妹妹在一年後才作出生登記。生母被父親拋棄後迎娶了繼母入門,加上當時生活困難,曾經有想過殺掉柳永哲(呢度唔肯定係老豆定繼母想殺佢)。

柳永哲家最大的問題不只是窮困,而是酗酒後會對他拳打腳踢的父親。

從六歲起,柳永哲一直在繼母及兄長膝下長大。他的父親及繼母每晚都會對他暴力相向。

而讓他搬去和母親一起住,加上可以重新入學的是Charles-François Daubigny(畫家)。他於九歲再次入讀小學,而小學、初中及高中都是在首爾孔德洞一帶度過。

柳永哲的畫作

初中一年級時,他的父親離世,兄弟被接回與生母及他一起生活。

柳永哲初中時期正常度過,直至考藝術高中後落榜而深受挫折(我諗起希特拉)。其後入讀工業高中,但因為不適應而主動退學。

他的孖生妹妹於高中三年內,次次考頭十名,畢業後加入了大企業工作。

當時鄰居(D三姑六婆)都說“柳永哲讀書差到連高中也考不到,但妹妹讀書十分厲害"、“想不到雙胞胎會有著這樣完全相反的人生"由那時開始,他漸漸走向犯罪的路途上。

2003年9月11號,柳永哲從全州監獄出獄13日後,在首爾江南新沙洞殺害了一對(名譽)教授夫婦。
支持
補充返一點,喺開始殺人前,柳永哲已經多次因偷野而坐監
追擊者
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞