[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
新手啱啱接觸呢類style,想問各位可以有咩途徑學多啲?我自己偏向想買書睇
有subscribe 開gentleman gazette,想再學多啲深入啲
諗住入呢個post學,我睇到一頭霧水
今日我睇頭Post個兩個大陸Link
都有唔少知識野
當中有篇係講入門睇咩書
Amedas columbus對suede effect會唔會好大?
想買書可以去誠品時裝書嗰區,有幾本 Thames & Hudson 出版講關於西裝嘅書擺埋一齊,用嚟入門都算幾好。

不過書就始終唔係定時更新內容,如果想了解呢個圈子發生緊咩事,睇blog同 ig 會係一個較好嘅選擇(雖然都唔會好深入)。Page 1嗰幾個英文嘅blog都更新得幾快,而且資料都幾齊。
Xinyun Jiang 寫 「平衡」、fitting 同身形點樣難處理嗰啲問題都寫得幾淺白易明,不過千祈唔好亂咁學佢去挑刺 同 學佢著衫

西裝客嗰個我無乜點睇,不過牛巴推薦就梗係要擺上去

我就係諗緊呢兩本
學下嘢先,謝
西裝客大部地區內容唔係自己寫而係轉載一啲微博、知乎上比較出名既acc既野,自己再響入面做點評,有少部分內容係伏(阿狸小棧果批真係⋯⋯唔睇好過)

但有好多都係好既文,例如蔣生(xinyun Jiang)寫fitting、解決問題同平衡;仲有趙生講鞋(之前響Bemer學造鞋及工作,Vass果本Handmade shoes for men中文版譯者)都值得一讀
其實除左岩岩我講果兩隻其他我都覺得麻麻
想問下皮鞋around2000蚊性價比最高係咪berwick? 有無其他同級嘅牌子介紹下
終於對鞋整好曬著得
我覺得扣片嗰對角太長
如果短d會更加正
LM
繼續Breakin
收到指示,亦再親自嘗試比較,The Cheers既LGB冇之前所謂扯完鬆左情況,亦都知到佢哋既LGB雖然同H Lesser LGB唔同,但都係高品質貨,所以在此想收回之前既言論,並衷心向T&L 致歉。

自膠,希望各位巴打原諒
之前就屈TL同Lesser唔同在TL無咁密扯完鬆,依加試完又話唔係都仲要加句「亦都知到佢哋既LGB雖然同H Lesser LGB唔同」? 到底仲有乜唔同?
我比較想知收到邊個既指示
收到指示
你搬夠龍門未啊
收到某太子爺指示
老細落order 出番個聲明!
巴打心水清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞