[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
我收山啦 唔做衫著 一來著唔哂二來無位
就係有個裁縫教我俾d力扯黎睇,the Cheers嗰隻Flannel扯完鬆左,Lesser嗰隻回復原狀

其實佢未教我之前,就咁肉眼睇到都唔同,the Cheers嗰隻Flannel d毛係毛臣臣到睇唔到斜紋,Lesser嗰隻斜紋明顯好多

咁不如你又問下The Cheers佢哋訂貨時係咪跟日本quality,定係指明Lesser quality? 話唔埋佢哋都可能俾T&L昆左?
真係都應該係得我先會響屋企著住條底褲同你癲

https://youtu.be/WFicVAccpco
你應該仲有衫未攞到手嘛?
有無人鍾意paraboot chambord
係日本買返來
未著過

少有Graphite 色
2700khd
tg https://t.me/chris9505
仲有咩睇唔到斜紋我都唔知你係咪弱視
費事你又賴我用相機乜乜柒柒

手機都影到
當初我有幸插隊Kotaro都係多得大王帶我上路
嗰日裁縫係show隻灰色Swatch
同埋你d所謂testing一d都唔scientific,你用幾多力冇人知,而且又冇control compare

都唔明點解你係要話Cheers LGB係identical to Lesser LGB,唯一解釋就係你真係好憎萬年
我依家覺得著西裝太祟洋 決定要振興華服
哎,算啦,樣樣野你都要拖私人恩怨黎講,總之點prove 你都一定有藉口,料板度度都有,巴打們真係想知上裁縫鋪拉下就已經知啦。

講事實講證據你就一路響度嘈嘈嘈,只有萬年賣既野係最好最獨特。

與其話我憎佢地,不如話你係打手好過啦

仲有,話我無用力?睇片要開聲呀朋友
我有諗過搞套古裝嚟收藏,不過好似完全脫離現實
古裝闊袍大袖就算啦 上電梯攝到pk
出次街都可能俾人踩親十次
其實好簡單,如果The Cheers唔肯定,T&L又唔肯答,咁不如你叫The Cheers拎兩款LGB去獨立第三方laboratory做個Testing, 比較ends and picks,出個Certificate of Conformance,睇下fibre strength, tensile strength, abrasion resistance等指數,好過你著住條底褲,做埋d山寨測試
大王永遠走在最前##ladore#lm2xm
That’s why 我話你講野似隻小熊維尼,一樣咁唔現實。永遠都係提出啲無人會做,就算做左都要等一大輪既所謂「可靠消息」

曾經有人用你呢種方式做過實驗去比對精紡西裝布,得出黎既結果係「大家都差唔多」,你又信唔信?

我就寧願信自己對手同對眼。

我其實唔洗同你咁多嗲架朋友,同一個廠織、同一個原料,用咩finishing咩織法都好,只要廠想做客想要,佢就做到出黎,明白未呀?

如果真係咁大分別,當初做熊就唔洗千方百計阻人開團、反面阻肥平找agent啦,人地大大話話都響萬年團左十碌八碌布架(可能唔止)

換句說話講,本野入面有塊LGB大褸料實到飛起添,只要Taylor想做,任何所謂Lesser standard佢地都做到,因為幾時都好Lesser啲布都係taylor織架,明白未呀聰明人?

所有Lesser賣緊既野,Taylor入面都有,話事既係Taylor,唔係Lesser,更加唔係萬年,而係山東如意。

至於Cheers,佢地入面有無結實、同Lesser LGB一模一樣既worsted?我好肯定咁同你講有,因為佢地就係由一班萬年既舊客組成,當初大陸團購好多都係佢地搞,佢地叫貨亦有叫你所謂既lesser standard。

佢地依家料既選擇你唔多,但我個人好支持佢地,一係佢地賣價合理,二係佢地老實,唔似得有啲人咁。
更正,係「所有Lesser賣緊用LGB織既野」
咁簡單點解你唔拎去搵獨立第三方
佢自己隻手就係權威
照你既logic,T&L明知Lesser 係大客舊客,order量大過The Cheers咁多,而Lesser係中國有Agent 賣得好地地,又點會做d相同Quality ,倒自己米?
不得不說
呢對loafer 真係痴撚線地靚
所以咪話好野,仲可以目測睇到塊布有冇body
因為俾山東如意收購左,多左資金,想自己做brand番起個brand唔想俾harrison揸住個春袋囉聰明人 下年有多三本新料板出添呀
哎呢D無鬼謂,要買布嘅自己去找個辦來看來摸來扯啦!
但LGB作為T&L最殺食的brand我又唔多信佢會有幾流,呢個直接影響廠的聲譽,而且就算如果質量上真的是差少少,咁香港零售價折讓成倍,咁都無話係不合理吧?
Flannel作為最common的布料,間間廠都有,唔一定要用呢兩間嘅,大把選擇!
話緊你喎清
你自己講比啲力扯就睇到
人地做埋出黎就質疑人

雙重標準喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞