[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
筆值幾多先
唔會咁鳩掛?
Standeven 隻explorer 幾好
不過就一啲都唔滑
有冇mohair咁吉
咁又無,佢入面有隻百二枝travelling 幾好,算係好滑手。不過講travelling cloth,我始終都係最鐘意vbc隻4 ply同Woodhouse 6ply,不過兩隻都貴過Crispaire ,travelling cloth黎講算係非常貴。
應該分size吧
不過兩對同 size 但唔同鞋款都未必一定fit
上年Hoax 福袋閪撚到震
就係因為睇住d朋友買福袋中伏,
我先開始睇多左皮鞋野

睇得愈多愈覺得呢間野仆街
點閪法
D鞋係倉底到仆街

佢會分SIZE 袋
兩個朋友, Total 8對鞋
得一對係正常見得人既款
其他真係柒到唔識講

又會夾埋d波鞋, 就咁睇只值50蚊一對既波鞋
但pricetag $1500 果d , 用黎呃人好抵買咁囉
咁我諗leather healer唔會既...
另外想請教大家,件shirt 造溫莎領應該適合唔同style? 例如Formal Suit 打tie, safari casual 等。
Standeven explorer著左成日仲直到啪啪聲
Tks! 真係學到野
大華依家造褲幾錢
cmt好似三百
唔知有冇加
大概6-7k港幣都OK,savile row真系玩唔起
番香港先做啦
呢個價錢係英國真係唔好諗
dugdale 4-ply點睇 好似平過vbc 4-ply 一直唔明點解vbc嗰隻咁貴
Vbc用既紗比較好同埋用比較多merino yard,著上身舒服啲同埋drape得比較好,dugdale果隻都係偏硬左。

其實vbc係一間好勁既廠黎,雖然佢地自家牌子好多入門平野,但其實好多其他貴牌子貴野都係vbc織,vbc自己亦時不時出下貴野
Btw 想問下點解搵 crispaire 黎做標準, 咁佢算唔算係 travel cloth 既gold standard ?
因為Crispaire 算貴,仲貴過Crispaire 就姐係真係貴
你要諗Crispaire個價貴過fresco同explorer 接近一倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞