[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
Tricker’s本身個tree我記得好似唔係lasted trees。香港地個底你唔洗點理,個面噴防水就得,無咩可以做

不過最近boot black出左枝新野我響pitti見到,專門for suede好似幾好咁

香港幾時先有得賣就真係唔知
可以就咁搽上suede?
無所謂la 普通tree 就得 香港mtr 個d 修補鞋藝 永安個 d 都有
如果無咁貴
地鐵站個間好唔好?
唔識自己燙collar
你又知佢識燙?
仲有,係fresh grad 見工角度嚟講,如果因為budget有限/唔識揀,rtw/少少保守 點都會好過引人注目嘅MK 假bespoke (特點: 衫身短,contrasting thread, 膊頭/衫身/褲過窄, just to name a few)

利申:早兩三年grad有幾個 bank同FI 嘅 MT/GT programme 嘅offer
白洋舍算可以
雖然間中都會Fail
好似係噴噴黎
新手求意見
本身budget預咗4000-7000
諗住揀個peak lapel single breast款
去suitsupply睇咗下面呢套 6199
https://apac.suitsupply.com/en/suits/washington-blue-suit/P5556I.html?cgid=Suits&prefn1=lapelID&prefv1=peaklapel
試完之後整體都幾滿意,係有兩個concern
第一就係原來flannel嚟,想知會唔會難打理好多,同埋係咪對summer suit嘅需要大咗
本身就諗住買嚟for 見客/去人婚禮着(唔係經常着,可能加埋都只係一年三到四次)
第二就係本人係矮撚,去咗試regular size啲闊度全部都ok,係衫身同袖太長. 但係short size要訂。但件衫本身design係長身啲,如果冇得試嘅情況下訂會唔會風險大咗啲?

另外喺dream bespoke見過佢之前一件作品係single breast peak lapel fb問過假設用返佢作品嘅料就6500。如果2pcs就夠係咪去dream bespoke造比較穩陣/ 好?
衫身長比較難搞,你問返SuitSupply有無得唔岩退款,外國係預左你咁做,但香港無保障消費者

如果都搞唔到,DB係穩陣,個Pattern都靚的,我都有件
問過sales佢都話short size短一寸 最多改短多寸
自己想像中就覺得改高埋條腰線有用過淨改短個身
同埋suit supply條褲得belt loop
咁可能真係搵DB喺料同cutting上都適合啲
hi 小弟想整件 unstructured sport jacket,四季可以用,但我怕熱,應該用咩料好呢?
Linen 或 Mohair 或 Wool Silk Linen
好似係
mohair 感覺會唔會太 formal? tweed 會否太熱呢? thx
Tweed 你唔好諗香港夏天著到,呢幾日都著唔到
Mohair 唔會,反而Linen就易縐無咁Formal

我比較極端,60% Mohair夏天都著唔到,單Linen Shirt都唔掂,有塊260g Canvas Linen做Sport Coat應該都係秋冬先著

呢刻係Alumo Oxford Shirt + Dugdale Linen Safari + Fresco 褲
thx ching 解答。 如果適合香港秋冬天氣,而多數配搭 unwashed jeans or chino 的話,邊隻物料最好呢? mohair 的話,咩比例最適合 hk climate? thx again
呢個真係要留畀其他人答了,正如上面講我唔著的 純粹係研究過

Mohair 60%會比較閃同Crisp,一般用30-40%,我係極端痴線先拿來整褲,又透又閃
我主要用黎 casual 著,想有 d 慵懶既感覺
其實我諗你焦點錯左,平野唔等於會快爛,甚至有好多貴野如果你粗用爛得仲快。
冬天試下Sherrytweed
唔太重又幾好樣
thx chings suggestion. 不會太焗嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞