[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
三百咁平一條西褲?
香港有冇邊度有moleskin 散剪
未計料錢架
入門嗰啲真係不了

好想試 vbc 新出個 6ply
入門果啲不了+1
我都想睇下出黎會同woodhouse果隻有乜唔同
Vbc 4ply邊到有
我剛剪咗D平嘢,料都係三百左右咋!
Drapers本ascot入面有,仲有邊我就唔清楚,我果兩塊一塊係Osaku 直接拎塊布出黎,另一塊人送
又剪咗啲咩好嘢?蛋爺啲子彈真係源源不絕
三百蚊褲料,平嘢啦!
邊似牛肉鬆那些貴嘢
如果唔介意用佢d布, 都係3百幾蚊條, 新手當實驗下好抵玩
不過一分錢一分貨, 唔好預佢好順好drape
唉我都知,所以先上黎問下應該去suitsupply算。黎緊都唔會返香港
無記錯都真係得SuitSupply做到600-700 Quid而有合理手工、款同裁剪

記得有次行過Eton既街坊鋪,用Scabal都下下1200,果然學生階級不同
yes 英國價錢真係好貴
應該話香港真係太平,人工唔值錢
可以一戰 新手當玩下
香港西裝起步唔係好耐,如果價錢set到英國咁高真係好難入門
起步左成百年喇朋友⋯⋯
起步媽耐啦
係香港人唔識珍惜 搞到愈黎愈唔值錢
又冇人入行 過多廿年香港仲有冇師傅做衫
大家點打理d白恤衫 成日都幾個月就變黃
不要同其他顔色衫一齊洗,洗時加D oxyclean
邊度使廿年?
個個都貪平,邊會有人入行?
之後一定全部工場在大陸。
多D包頭王同北京路這些人,加速件事發生,不是說沒有他們就不發生,只是他們加速個行業的轉移。

好太陽
好好笑既一樣野係,啲人用萬幾蚊買套全機車ring jacket會覺得抵,拎一萬蚊做套陳做套AC就呻貴,真係唔知係咪本地人手工特別唔值錢

不過無人入行都唔止呢樣,其實普遍靠對手搵食既行頭都唔夠人,個個都想坐office un un腳,一係就想「追夢」唱歌拍戲整蛋糕

都真係無乜聽過年輕人話佢既夢想係做一個裁縫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞