[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
牛乾兄 想問一般外面裁縫黎Hk trunk show , 係香港度完身 然後fitting 點搞?要等佢下次黎香港 定係會寄毛樣黎試身
你都真係鳩得幾勻稱。我呢就係ricky ,即db舊客,老朋友黎;ww陳亦一樣。我之前開過鋪,原則上講佢地都是我同業競爭對手,但公歸公、私歸私,Ricky同Patrick 兩位都係我友人。

我話你係因為你講既野有不妥,就算你響度講browns 也好、b& tailor也好、prologue也好、anthology 也好邊間都好我都係會咁答你

因為你講既野有問題,is it clear?
咁你咪叫佢換囉⋯⋯
要等佢地再來港,所以一般交貨時間由最快半年到最耐三年不等⋯⋯(三年係我等過最耐果個,2015年11月落單,今年一月中拎左)
我都講左係2年前做,我亦都唔識,作為一個客我比錢做2套西裝,2套野做出黎inconsistent就係咁簡單,你無乜必要再格硬覆講真,明眼人自有分數
你係佢舊客定老豆都唔關我事啦低能,講左幾多次我係問recommendation, 你係人定咩呀?死咬唔放?
巴打唔洗咁嬲 唔滿意攞去叫佢改到滿意為止

可唔可以請牛巴或其他師兄評下條做成點? 係某師兄舊post
咁陳記算 驚bnt溝通得冇咁好同搵唔到時間飛過去fit
我雖然成日開玩笑話我係ricky 打手,不過我真係無諗過會有人當真
溝通問題反而無乜,Chang Jin英文好好。主要都係方便同時間問題
算係咁啦做得,唔算完美但個fit 唔算差。做工張圖睇唔到無得評
Fit算幾好啦,不過brother 咗瘦其實不用做雙摺,個坐位闊咗不修身,無咁好睇,不過著應該舒服

咁樣算唔算彎得好犀利
Ricky頭號打手不是我咩?

那位師兄不喜歡用db係無問題的,db啲出品inconsistence 都係佢哋唔啱。

不過我支持牛巴,胸袋內基本上都係用袋布做袋,而不是用裡的,當然你加錢時要求埋用裡做埋係得嘅,但這應是客戶特別的要求,而不是常規。

去番個根本問題,點解第一件有,第二件無,最大可能是工場師傅屎怱痕,本來根本唔應該有,他貪順手求其用埋裡做,第二件正常做就似不正常。

不過都係嗰句,呢個唔啱唔搵第二個嗰囉。
八千幾至一萬,可以去Prologue 或Suit Access(新名叫乜話)
因為我大髀比較粗,所以造左雙摺。
利申:次次造褲都俾師傅話腳粗
但係舒服嘅
褲浪好似幾低顯得腳短
咁你想做戚黛黛?
非黑即白?

高多少少都仲okay啦,邊個師傅黎架,等大家小心
再高就戚黛黛嫁啦
其實爸打最後果段
就係人地想問既野
不過大家address左佢另一段陳述
好正常,鞋本身就應該係咁。我所有鞋由成鞋到bespoke 都係咁。
Anthology呀無記性
咁姐係cutting差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞