[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
型呀呢件
Brook brothers啲羊毛西裝褸好着?
矮撚想問成衣西褲邊間性格比最高
G2000真係狗也不屌
筆直大概3/400一條
唔係特別平,不過手痕都係忍唔住手

正呀喂!
你比咩價錢人地咪比咩你
哩對正呀
我由高登第一個post 入坑就係哩對
記住唔好錫住黎著,踢殘佢ok
我對水牛皮買左成年都未著
我都有呢對
Ac 我老豆訂過一兩次就冇訂
佢話有件佢地造嘅恤衫著過兩次個collar就爛
所以寧願係zegna mtm恤褲西裝
但我見zegna mtm都幾貴我又未出黎返工
Ac係咪值得訂
襟唔襟著係睇料需唔係睇邊個做,你做件兩百支棉就梗係唔襟!而且通常AC做衫都有留布俾客將來換袖換領,如果真係兩次就爛,拎番去免費幫你換都得啦。

AC雖然貴,但香港恤衫黎講佢地係第一,雖然機車無乜手工可言,但論做工香港無乜邊間及得上佢地。

如果你係緊張做工既,就要向外國搵,so far我見過手工最靚最痴線既係印度造既100 hands,kiton、marol之類既都可以話係top tier。Zegna成衣呢啲垃圾不了。
AC都有「手工」版的,不過要加錢之嘛.
領著爛可以拿去換,我換得最多那件換咗三次,著超過十年.
純粹想學野
如果鞋踭蝕到去 皮/木(?) 果部份
係咪都仲可以換返?

見到有朋友蝕去到咁樣 , 好想叫佢搞
但「手工」同100hands、kiton果啲無得比wo...
成塊換又得,補角又得,只是收費不同啫
之前係Viola Milano睇野
佢一件100hands制既Poplin個價錢可以貴到去brown整套入門suits....
咩個筆直有咩可以揀
sorry, 無乜好揀!
呢度巴打買塊布都唔只三四百
G2000又有咩唔好呢
仲諗住搵3000左右for夏天結婚用西裝...

睇黎可以出返去先
SuitSupply囉,效果比你整3000蚊應該為好
3000邊有一套呀?唔使改咩
當Uniqlo 都要299既時候
3 4百都係得果幾間架啦

唔G2000咪去M&S睇下囉
G2000幾好丫其實
2999 up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞