[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
Shoe cream 一問
話說小弟想用Shoe cream 幫一對鞋轉深色
我個做法係 Renovateur > 幾分鐘乾 > 刷走 > Shoe cream > 幾分鐘乾 > 刷走 / 刷走+布抹 > Shoe cream > 幾分鐘乾 > 刷走 / 刷走+布抹

但turn out 出黎變到一撻撻咁

實際做法要點先可以均勻咁令對鞋加深...?
而家一撻撻好肉酸
另外搞左一輪先知係羊皮....(女裝鞋)
轉深色用cream有鬼用,要染架
本身諗住深少少咋, 平時calfskin 上完cream 就深少少嘛
琴晚搞到勁多野
見到奶左野就用Columbus 果支cleaner
又clean 唔哂 , 真係一撻撻...
睇到有d皮又乾到裂左

我真係成碌撚咁...
無論幾小都係要靠染,cream d色落唔到幾入的
收到
而家要清走做過既錯事, 係咪要用Renomat?
因為係羊皮, 唔想再行錯, 我已經覺得自己整死左對鞋...
我見最多都只是有人學裁,真正學造的,無幾個人捱得住。
幾十年經驗 朝八晚x 得兩皮人工
cream應該用無色的蠟都已經可以清走。
勻循咁查cream唔應該會一撻撻,你應該過程中出咗D問題。
平的女裝鞋有可能不是頭層皮,攪來都哂氣
羊仔皮好軟,個刷硬D同擦大力D都死。
所以搵鬼入行
咁講,我覺得係好多人唔識appreciate d 手工野
所以tailor呢行難搵食, 咪冇人做囉

聽過好多人話幾千蚊造套suit, 點解唔去買啲牌子野, 但其實用料手工都好過果啲所謂牌子野多多聲

咁其實我都係跟呢個post 同果時香討小熊哥嘅post 先學識分呢啲野嘅

所以真係要靠呢到嘅高手share 多啲野
成個行業先有得發展落去
有時啲皮革唔同位置對 shoe cream 嘅 colour pigments 吸收率會有唔同,唔知係咪關 finishing 事
Fresco 同explorer 係咪差不多價?

Explorer 係咪滑過fresco,但drape相對差少少?
差不多價,explorer其實自己都有三隻唔同spec響本野度,好難咁比較
又未必
其實佢地值得更好既待遇
調轉有d師父想畀多都唔肯收…
咁講,好多香港人都比較急功近利,你叫佢地好似kotaro、yuki果班人咁,有幾多人肯制,又有幾多人夠膽?

人工都未必係最大問題,唔洗幾十年經驗,造手人工要過兩萬其實唔難,就算再hea,政府出offer搵改衫師傅,五年經驗都出到兩萬二。我識得內地啲褲maker,接香港單,仲要俾包頭食多層水,勤力啲都搵到三萬人仔個月,一日做幾條在家工作,勝在人工唔差又可以睇住自己小朋友。

依家其實,好多人寧願食屋企豆一皮野人工,都唔願意用對手搵食,廚、三行、裁縫你有本事夠勤力其實收入唔低。

同埋就算收入好又點?個社會睇唔起勞動性職業,做醫生律師banker就俾人捧上天,現實黎。
我指係社會待遇,好似德國咁尊重手藝同藍領階級既風氣,都唔知幾時香港先有
有啲等退休嘅師傅 你塞錢俾佢都唔接你單添呀
邊有大王你咁多門路
絕版Taylor & Lodge 200s + 劉師傅收官之作

大王果然係大王
我叫你上去做,但到師傅退休自己都未做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞