[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
你都痴根
點解咁講呢?
西裝本身係唔會型,係要着上男人個身先會型。西裝同男人既關係如下:
-西裝唔型而人又唔型,東施效顰;
-西裝唔型而人型,又或西裝型而人唔型,孤掌難鳴;
-西裝型而人又型,相映成趣。
你都癡癡地
人地問件衫點改,你去叫人做gym
即係話人地問你邊間餐廳好食,你就叫人自己煮
溫莎公爵好大隻?查理斯王子大隻?唔講貴族講業界呢,Jake大隻?Ethan大隻?(大份就係) Markcho 大隻?班日本佬大隻?

鳩少陣啦
同埋大隻=型呢啲乜野邏輯黎
邊到話要好大隻???
型唔型同大唔大隻不掛勾
我係第一類
我唔知啦,淨係以佢幅相黎睇,的確係胸肌、三頭肌、同背肌唔夠,着外套時上胸唔夠挺,唔着外套時一黎件恤衫鬆,二黎手臂唔夠粗同胸位唔夠起伏。

同埋巴打應該要用military tuck,咁會令條腰修啲,胸至腰會V shape多啲
,咁會比較好睇 。
削足就履出現了⋯

我就真係想削骨著鞋
你都痴根,削足就履
權宜之計
增肌快啲定改衫快啲呀?權你個頭咩
有時候你改到套西裝fit你身材,只係好睇”左”,但未必好睇。

所以why not both?
唔否認身型好D對著西裝會有好處,但有規定著西裝一定要著到選港男咁型過晒全部人?
尊重件西裝仲on9,不如話做完gym要做埋facial,跟住要讀多幾個master PhD,再賺埋第一桶金先有資格著西裝
如果唔係得個樣無內涵無社會地位都好唔尊重件西裝
共勉之
所以又問番同一個問題,點解一定要大隻先型?

請教一下 GG 的 RTW 水準ok 嗎 ? 對st james ii 幾靚
溫沙公爵從軍出身,身型應該唔錯 ,巴打識揀。
溫莎出左名瘦
九唔搭八,我話佢有身型姐,你覆我佢瘦姐係點,瘦等於無身型

由頭到尾我都無話大隻等於型,中文唔好唔緊要,重睇幾次咪得囉。我只係指出個巴打點樣可以改善肌肉令身型好睇啲姐,上面都有巴打認同身型好着西裝會好睇,呢啲唔係公認既道理咩?

做乜搞到西裝好似聖物咁,無身型醜男着完都變型男,本身唔好睇着件好西裝只係無咁差姐,你唔講我仲以為你係賣西裝有佣分。

同埋我無否認好既西裝可以提升形象,只係有得型啲點解唔去做先?改善下身型好似踩親你條尾咁。
其實上面個巴打件衫唔岩身既原因純粹係件衫唔岩身,係衫既問題唔係人既問題 如果係RTW揀過第二個size/cutting或者改下已經可以解決,如果係度身造就更加荒謬因為度身造就係要件衫fit你身型
只可以講如果你有model身型你就會比較容易買到岩身既RTW,但係bespoke黎講一個好既tailor應該要造到一套岩你身型又著得好睇既衫而唔係造起套衫再叫你搞好身型先著(當然客人既要求同審美觀都好重要)所以某程度上你身型唔夠好既就越要去bespoke
你唔著衫都係身型好好睇過身型唔好添

有咩衫係身型柒著得好睇過身型好 所以其實你叫人操fit d係廢話嚟
如果係身型普普通通我都唔想特登提,但奈何.... ,所以先想提醒一下姐
兩樣問題啦,佢件衫oversize一眼就睇出啦,身型第二個問題啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞