[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
不過講真其實都無話邊間好啲,主要都係人夾人,搵裁縫呢家野唔同砌電腦,好多野要自己夾自己試,如果工藝上價格上區別不大,就無話邊個絕對好啲。
有無巴打識Marsell 可以講解下?
利申 貪平買左對derby
我都係諗住本身返工唔需要太 formal 同埋有時可以 dress down 所以揀 Derby
我個人對Oxford有嚴重偏好
覺得即使Smart casual我都會選擇oxford Brogues...

但的確係我自己偏好
Thank you 牛巴
正是如此要問下大家唔同既feedback黎估下邊間可能較啱自己,畢竟budget有限
呢啲野真係好personal,人地既feedback未必幫到你,真心
想跟原本件VBC西裝嬲既色造條褲
有無好似 page 1咁有個list介紹?
De
皮鞋有呢隻漬點好 用過酒精擦都唔得

我岩岩先訂左對derby 用豬皮
似水漬,試下leather soup
*soap
+1
Dover 除外
做工來說確是陳記好D,這是毫無疑問的,但我有幾個朋友試過後都不約而同走了去GY。
我會說服務態度上GY是好過陳記的,但我絕對不是說陳記服務態度差,只是GY可以說是更好。
利申:我自己無記過陳記,因為他們不做CMT。
但但我陪朋友上去試身好多次
等我遲下又去GY八下 試下先 我新年前拿了第一套陳記但未試過GY
係charles tywhitt買左對goodyear welted鞋 佢斷碼減到HKD900 粗著都抵
之前買左對florsheim成$1100啲皮又差 底又薄 好似著緊拖鞋咁 唔建議大家買
莫因便宜買垃圾

手痕買埋對tanker boots
tricker's 高筒定低筒好 本人高瘦
Thank you 牛肉同魚蛋
年後去兩間探下路先
Alden San Francisco
2千筆直 想訂做西裝 遲下返銀行。有邊間可以。
睇第一頁啦,兩千蚊一套似樣啲既成衣都買唔到,仲要訂造 去啲垃圾鋪訂垃圾應該都夠既⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞