[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
袋入面唔用lining用袋布係好正常做法黎wo朋友⋯⋯
LH 手工都差唔多

次次都話要兩個禮拜起碼, 但實際上就一個禮拜內搞掂 個頭盔笠得幾好
鞋底斜左可以點解決 個鞋尖位向上彎左
有無相?
我做2套,2套都加左錢換lining (a 同b) ,第一套全套包埋裝都用a lining, 第2套用a+b , 正常做法??打手走開啦唔該
做2套, 2套褲fit 唔一樣係咪又係正常做法
新手想問鞋頭鐵有咩用?
咁你不如俾張圖黎望下啦,我真係好少見有人用lining做袋布
同埋兩條褲鬆緊唔一樣,有時候可能係料既厚薄唔同問題或者係工場搞錯,當然db有責任搞番但其實呢啲問題係非常容易解決,拎番去執就得⋯⋯都唔明你咁惡做乜
附圖,我依家著緊件b& tailor,同我櫃入面果堆外國裁縫,無一個用lining黎做袋布的

攞返去改咪得囉,唔係咩大件事,佢唔肯改咩
b&t overall黎講同陳記比如何?
「鞋子在長久使用下來,皮底磨損最大的兩個地方,分別會是鞋跟還有鞋尖,也就是人在正常走路時最先觸地及最後離地的兩個位置。

鞋跟要是磨損了,不要緊,去換一塊皮跟就好,不貴,也不浪費。可是如果鞋尖磨損了呢?要磨到延條,要是依每星期穿三次的頻率來算,大概一年多左右就會磨到延條了,那時候就必需要更換大底,整個大底換掉。然而,在這時候,你鞋子的皮底可能都還沒磨到一半,更別說破洞了,這樣就整個換掉,的確是非常浪費。或者換Vibram大底的各位會比較沒感覺,因為費用實在不貴。但如果是更換皮底的話,做得工整好看,大概都是要推原廠或是寄到日本的修鞋店。Brass、Union work等都是好選擇價格都在2萬四千日幣左右,而原廠,大概都在二百英鎊左右。

而且,有時候鞋頭也會因為各種原因踢到、弄到。

而加鞋頭鐵片,就可以大幅提高鞋尖的耐磨程度,也就是可以讓鞋子的皮底磨到破洞,鞋尖都還沒磨進去,一方面保持雅觀,另一方面又變相延長了整個皮革大底的壽命。」

Quote 我自己四年半前講既野
Cutting 好主觀,不評論;fitting因人而異,唔評論;B& tailor手工位多啲,gimmick野多啲。當年我做一套二百萬韓圓都算抵做,依家加左好多。

不過講真,身在香港,陳記係方便好多。
你都幾得意,我係問8千range 有咩推介,我都寫到明dreams 係2年前做既,有人問有咩唔好我咪照答你係要加咁多見解意見,宜家我係post 投訴dream's 咩?要投2年前投左啦,唔明你一見就咁緊張跳出黎又post 相又盛,friend 底?
其實牛巴回得好客氣
答返你 講做工wwchan 係香港肯定係第一
不過你要預時間比一般香港鋪長
我12月頭 做條褲, 過左個半月都未有first fit
有次做件jacket 一共用左三個月
同埋我講緊係心口個袋位,唔係前面2個袋
Thanks Wwchan 8千至1萬應該唔夠?
Friend底就不嬲公開既野黎架啦 不過無任何利益關係,甚至曾經係同業競爭對手

你講有咩唔好,最後講左啲根本不著邊際既野,依家鬧番我轉頭做乜?

袋布同lining本身就係唔同既野黎,而兩條褲唔同fitting更加係正常都不能再正常;每塊布布性唔同,就算尺寸一樣,紙樣同一個,出黎既效果同fitting都有機會唔同,點處理就要睇經驗,同埋事後點執。

如果一樣紙樣著上身就一樣fit,咁唔洗下下試身啦,我地都唔洗山長水遠搵外國裁縫keep住做啦,訂一套外國野拎番黎拆左佢抄紙樣響香港平平地搵工場做咪得,洗鬼咁辛苦下下飛外國?

問題係現實不是這樣呀嘛

呢啲咁既小問題,拎番去執咪得,唔好唔識又要鬧人啦
同問 有邊間 8千樓下 2pcs suit , 好過dB。
講幾耐你先明?

袋因爲成日要袋野同拎出拎入,用lining 會好易爛同穿,所以一般都用「袋布」,通常係厚身少少既棉或人造纖維黎,會襟用好多,係實用性考量

一般除非好似Corcos咁,用啲勁厚既lining,否則袋一般會用另一種厚身啲既布做「袋布」,呢個係正常做法,不存在問題。

如果佢用左d silk lining之類幫你做左袋,你先應該要換番佢做袋布⋯⋯
Sorry 眼殘睇漏左budget , Chan 應該要萬5 起步。
你真係好野,我加左錢換lining, 第一套係心口袋用岩,第二套用唔岩,就話因為無關痛癢冇所謂,擺明係第一塊lining用哂又唔肯再入貨又唔講比個客聽,你咁講好多野都無關痛癢啦點解要比貴d 點解要加錢姐

至於褲,我2套係同一隻料唔同色,係咪染果陣又會令到d 布唔一樣呀?我post 出黎係問推介就唔係為左踩佢,我只係唔想有人推介佢比我先講明

緊張到咁,我都好想睇下Wwchan 比人踩既話會唔會有人衝唔切就出黎又貼相又盛護主
純講做工,無。同級就有幾間
咁唔好意思啦佢心口袋真係用左lining, 應該都係我錯啦乜都唔識冇叫佢換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞