[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
CWB間H記?
我上過去看睇過兩次,我自己就唔會推薦比我的朋友囉
Caccioppoli 要幾錢一碼
自己問代理啦!
你要大概幾重?
去歐洲買即時平一半
我試過佢地舊果隻百三枝,手頭上仲有塊flannel and saxony,both 正
HFW有隻11oz其實幾好,我有套,又唔覺得好硬
唔好誤導人啦

圖入面係英國taylor最大拆家,做左35年 舊果啲唔敢講,finishing可能有啲分別,新果啲完全一鳩樣

我手頭上有兩套Lesser lgb 四套Taylor lgb,要唔要拍片放上黎比較下?
其中一套lesser同一塊taylor仲要同款同花同色同重量
唔記得附圖,色差係白平衡同光線導致

呢套係lesser,圖仲要係喵巴幫我影
同款同色同重量,就等於一樣?
你真係識唔識架?
就算用同一種紗線,布廠都可以用唔同規格織出兩種野啦
結果兩種布既每吋入面既ends and picks會唔同,密d疏d自然成本唔同,做出黎既效果都唔同

係Savile Row咁出名既Lesser,就係出名在ends and picks特別高,即係特別密,所以先有"Lesser Quality"呢個業內標準

講到尾,LGB都係代表一種紗線啫,就好似如果紗線同係150支,都可以織出唔同效果啦

不如你又叫The Cheers問下T&L澄清下,佢哋既LGB同Lesser既LGB係咪一樣?
g2000 black 明日開始有mtm 西裝

btw 巴打們會唔會自己買布去做西裝?
其實你自己都講左啦,The Cheers嗰隻係跟日本嗰隻Quality,冇咁dry同有d loose
講起flannel 手上有塊Schofield & Smith 100s

十足十小熊講野既方式⋯⋯避重就輕,人地唔講就當人地唔識 所謂Leaser quality係舊野黎架喇,所以我看講舊野我唔清楚。

Lesser當年係好好,真係好好,但相較之下銷量唔算好;自己唔做,賣左俾harrison之後,啲野已經係兩回事。就拎百五枝黎講,舊lesser出左名係挺、乾、爽,百五枝邊有咁油膩、腍身同易起毛粒起鏡?

唔好一路用啲舊野打飛機,係比較就比較現產貨啦。仲有咩出官方聲明你都痴根,lesser係T&L大客加老客,佢地會唔會咁傻去倒自己米?

要講技術性既野,我唔敢話我識好多,但最少有一樣野我知,就係如果要比較緊唔緊,兩塊大料拍埋扯一扯就好清楚。

Taylor果隻實淨到我拎黎做鞋呀
打字打到一半人地已經講左”same really”喇
乜LBD而家仲有布咩?我以為衹係得lining
我響Kotaro度都做左套Schofield,墨綠色,一月去拎
唔係 Guabello 咩?
Shit我記錯,咁應該係未做果套先係schofield,佢話第二套要我第一套起左先肯做,留左塊布
連造兩套 flannel?
我虛呀嘛,我睇過一啲朋友既衫,覺得佢處理輕料麻麻,重料就好靚

我落過一條fox 480g褲、一件680g舊Zegna大褸、仲有啲flannel suit,全部重野

但偏偏佢自己鐘意做輕料
Dark green flannel我都有

膜拜大王
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞