[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
其實見牛巴d衫有d都係出自佢自己舊鋪係整得幾靚 心思思想去個度整套suit 其實想知p記a記個d點解唔放係個list度 佢地同db bt個d個分別係邊 純粹係house style有分別定係唔值得推介
以下係小部分商譽比較好嘅裁縫店 / 西裝舖嘅起錶價,供大家參考,並不代表市場上所有好嘅舖頭。

P記可能有少少利益衝突,A記可能冇巴打試過講過?
但P記價位上係介乎db同ac個d中間? 有興趣想整套h&s但諗緊db定P
House Cut都差幾遠,價錢就打去或者email問啦
https://www.tailor-m.com/ch
上面個website推薦嗰啲鋪頭大家有冇乜意見?

其實我想搵啲budget $4000樓下既鋪頭訂造,巴打有冇好介紹?
睇#1
Thx 巴打
$4k得Suitsupply,但自問唔係model身型,咁如果改衫係Suitsupply定去天倫改?
我就覺得Suitsupply改埋比較好啦一次搞掂晒
請問有無巴打知道佐敦名將既出品如何?

(唔係李克勤cd cover 果間仆街龍將)
話說meermin d loafer同普通Oxford shoes比係咪比較窄?
咁我去研究下先
我其實好多衫都係舊鋪,開鋪有自己工場做衫方便咁多梗係係咁做啦

如果我幾十套都無套p記的話都幾得人驚
Tailor M都信?
piscini 間野d質素得唔得
佢好d定g2000?
我呢啲入世未深既小蛋散 唔入呢個post都唔知世途險惡
純粹係覺得p記個house style幾靚 但呢度無人講咁 資訊好少
有冇巴打玩sea island 恤衫料
從著過zegna 嘅100 fili 就好鐘意滑嘅恤衫料
有次行過zegna 個sales 介紹sea island恤衫好滑好舒服
好想買件玩
Btw Kiton 原來貴過zegna 同brioni 好多但我摸落佢地啲恤衫同另外兩隻牌子都差唔多
點解kiton咁貴
Kiton啲手工多咁多⋯⋯
淨計個 finishing 同縫鈕個雞爪都靚過zegna九條街啦
我剛剛也買了DJA同CR 的sea island料,不過未造
梗係朱儒村好D啦
我見ascot Chang 訂造一件sea island 料恤衫平過啲大牌子
佢哋手功好唔好
就快grad 想買多幾件恤衫
如果你說的「大牌子」是成衣的大牌子,那麼AC平D絕不出奇。
那天我剛看完一件愛馬仕的恤衫,望完我都唔知點解可以收咁貴
AC質素當然不會比成衣牌子差啦!
摸的只是布的質地,手工是另一回事,品牌本身的「名聲」也是「價格」的一部份。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞