[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
CHEANEY都有女裝
平過C&J
多謝巴打推薦
唔買cj主要係香港搵唔到佢女裝 咁貴唔敢網購 驚買左唔啱著
唔洗drop93掛,五六舊水一條tie大把選擇啦,再唔係加多兩舊mementomori或者vanda,3fold band roll都應該買到
其實女裝傳統皮鞋香港係無乜選擇,巴打們講果幾個牌子女裝香港都係無得試。想試真係等去倫敦順便行Jermyn street先比較多選擇,tricker’s、cj既女裝鋪都響果度,撞岩減價好多時三百鎊有找仲有得退稅
我都係上網盲買meermin carmina
我都係上網盲買meermin carmina
咁drop93都有NOS嘅
牛巴想請教你對hiro yanagimachi有咩睇法?
如果講入門級仲有冇其他選擇?
我係做左bespoke,佢果對我好鐘意呀個fit好好,last岩唔岩口味就見仁見智,要我形容的話,我會話佢個風格匠氣好重,未必個個鍾意,我自己都只鐘意佢既boots,其他麻麻

東京好多都唔錯,marquess、tye、clematis都幾好,如果鐘意工裝feel啲可以試takayama,有時間行遠少少去千葉eiji murata都好,佢啲工好靚
趁今日咁熱想問下

咩布整西裝可以做到唔薄(想襟著)
透氣唔焗 岩夏天潮濕天

我褲成日都濕晒
Hopsack
太易穿褲襠位
Suit fresco囉
牛兄點睇h&s crisparie
幾好呀,traveling cloth 黎講偏軟滑,我個人會更喜歡vbc4 ply多啲,不過呢啲個人喜好黎

自己之前造過DB, BT, 美麗都
而加想去其中一間試
有冇人造過可以下兩間
新手想買對靚啲嘅皮鞋入坑,暫時搵到呢對自己幾鐘意。 想問下類似呢個款會唔會有平啲嘅選擇? 筆直大約5000。始終新手唔識太多唔想買咁貴住,平平地踢花左都唔心痛

本身腳型比較扁,窄同無乜肉

另外 carmina 呢對各位巴打覺得抵唔抵?
最衰無得試,不過佢好似話同inca last 差唔多?
係咪比較適合 smart casual?
Sorry 啱啱開始接觸皮鞋比較多問題

5k買到c&j啦已經
其實我唔敢講應唔應該買,
但我自己只會選擇 Oxford款,而唔會考慮Derby
工黎講陳好啲,靈活性黎講GY好啲。

好多老玩家都係搵GY做,貪佢乜都肯做亦乜都識做。不過人地好清楚自己要乜,逐樣逐樣要求,我見過啲好唔錯既野。不過如果你由得佢omakase的話就⋯⋯我麻麻地囉

至於陳記,聽Arnold 同Patrick 意見一般唔會差得去邊,畢竟佢兩個自己都鐘意著西裝,style上同穿著上既意見比較靠譜
其實smart casual why not derby?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞