[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
咁去官網買都係大概400歐一件,VM啲野不嬲都偏貴
Kiton 貴得好誇張$7000起一件
靚係靚但fresh grad買唔起
好奇一問成衣其實除左kiton仲有咩牌子手工靚
Ac其實等於zegna ready to wear 恤衫半價而且ac 佢地made to measure 吸引啲
點著先可以著十年
恤衫價錢主要睇料同手工(牌子野另計),硬成本黎,度唔度身對價錢影響好細,你預大概只有20%左右差距。始終恤衫呢樣野對「合身」要求比較低,只要領、膊、袖岩就得,無乜必要話一定要「訂造」。

但你要靚「手工」,就唔係度度有或度度做到。手工含量、製程、精細度、產地、牌子名氣基本上就係最影響價錢既部分。舉個例一件手工含量高既成衣恤衫,唔洗做得幾「精細」千零兩千已經走唔甩,手工靚既起標都最少三四千。

拎100hands做例子,抄番100hands自己講,如果佢地響歐洲做,分分鐘要賣八九百歐,每個製程都熨一次,上鈕、鈕門、大縫線全部手工,鈕門過二百針SPI⋯⋯係真係好撚痴線,就算話地表最癲都應該無乜人有異議,都真係只有響印度或者東南亞、南美先有可能做到呢種手工但賣400歐咁平。

至於Kiton,恤衫黎計雖然單睇「手工」不及100hands,但已經係好頂級,價錢因名氣同產地而加既水位一定有,但佢地其實成日有野落outlet,折完一般千零二千,雖然無乜選擇,但係係幾抵買。
你有廿幾三十件輪住著,唔好買太高支數,咁著兩三年應該無乜大問題。咁三四年就換領同袖,之後重覆一次,咪可以著十年囉。
當然你唔可以一路肥/瘦,雖然換領時係可以加減個尺寸少少。
邊度有Kiton outlet
Rich 二三十件
但係支數唔高唔怕唔滑咩
淨係去過意大利果啲⋯⋯香港好似無
唔係個個都鐘意滑架,同埋高支因爲紗幼同織得密好多時會焗啲
隻 DJA millennium star ii 330/2 都幾實下....著起上嚟可能焗過 Carlo Riva
我都係買黎玩下,焗咪冬天先著囉
百二支已經好滑架啦!
一次做四五件,之後唔覺唔覺又造四五件,好快就二三十件
真係要成日著恤衫嘅話,最少都要十幾件先夠啦,廿幾三十件好正常
打寫字樓工,真係唔少得。
我公司櫃桶長時間有兩件後備,倒瀉奶茶都有得換吖
我香港冬天著Oxford都出汗,我估去英國冬天先著到
我上星期在台灣著cotton linen 剛剛好 不太熱 件cash cotton 喺香港我估一年應該只可以著一兩次
清都係怕熱人士?
係 但未到極怕果d位
有對Berwick Belgian loafers 唔太啱著有無巴打有興趣?

EU42.5 Dark Brown Suede Tassel loafers
$800 連shoetree (著過唔夠5次,非常新淨)
有意留tg thanks!
牛肉哥請問香港最近邊度有100 hands 現貨睇
香港無,最近應該要搵韓仔
已經拎左去造了
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞