[冬日激賞] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (22)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
即係門市會有?
我見到marsell d 軟皮鞋好似好正,仲有無咩類似的鞋,襯下causal look 的
之前上左去白撞
我就覺得不相伯仲
打和啦super

點都好,響大陸依家啲鋪好少正正經經,一係超平賣垃圾,一係就正路香港六七千賣1.5-2萬人仔起標。

肥波佢地既出品同開價黎講我覺得按深圳情況睇算好有良心,另一間我覺得幾好既係Zing。

不過都係果句,香港做西裝咁抵,我諗唔到理由山長水遠番大陸⋯⋯
你係咪會著出街?
做左唔著攞黎做咩
你做廟祝?
對 專祭五臟廟
我農曆新年成日都係咁著
各位點睇carmina既 boots 如果同Crockett and Jones 比較邊個好啲?
中華英雄?
我揀CJ
鍾意睇風雲多啲 馬蛇後尾short左亂畫故仔
CJ兩票
可唔可以講埋原因?我自己都鍾意cj多啲但只係因為個外型 所以想了解下佢地既分別
用最簡單既語言講:用料同做工都靚過Carmina
想知會著咩鞋?
功夫鞋?
今日拆左幾塊靚皮,興奮得滯屎忽痕響微博寫左篇野,貼埋過黎大家有興趣就望下啦:

今天剛好拆封了幾塊好皮料,心血來潮來談談做皮鞋用的Box calf吧。

很多傳統的皮鞋品牌,都會標榜他們用的皮革是來自哪個皮廠,像:Alden、C&J的馬屁股是Horween的;John Lobb Paris的Museum calf是ilcea的咸水鱷皮是用Hermes家H.C.P.的等等,訂製的大師們也會這麼做。

單講Box calf,Annonay、Weinheimer、Freudenberg(老的)、De Puy、Zonta、ilcea這些名字,在訂製鞋界是很常見的。無可否認,這些廠出品的box calf非常有名,但是否使用的他們所出品的box calf就能跟高品質劃上等號呢?其實未必。

同個廠做出來就是同品質,這個迷思在哪都很常見⋯⋯

舉個例子,訂製一雙幾萬塊的鞋很多都會使用法國的D'Annonay,高級成鞋例如John Lobb的成鞋也用Annonay,便宜貨Carmina也用Annonay,可是摸上去、看上去,皮革質量是有明顯區別的。

其實,皮廠本身對皮革也有分級,他們的產品會按照瑕疵範圍和可利用率去分價格,再按尺寸算價格,之前有跟大家提過,愈好的鞋匠、鞋廠,他們對皮革選位的要求就愈嚴格,他們會選最高等級、可利用率最高的皮料去下料,同時也會因應不同的要求,去把要用的部分裁剪出來,一張小牛皮按最高標準去選位大概只能做到兩三雙的鞋子(整張有多大看圖),好點的成鞋一般也就做個五雙。

那兩三千像Carmina這種價位的,買的皮當然不會跟你買最好的等級,同時下料時選位沒那麼嚴格,一張皮做個七八雙很普遍的,於是那些不緊實的部分、有血管紋的部分也會被用上,用在邊邊角角、內側之類一般消費者穿上後不怎麼注意的地方。

不同的廠,能反映的更多是皮革的特質(像手感是爽脆還是油軟,我傾向後者)、皮革的finishing等,在鞋子上用的料子品質如何,還得看鞋廠所買的皮料的分級和選料的規格。

用同一個皮廠出來的東西做鞋面,不等於皮面品質就是一樣。而現產box calf我看過最好的料子,大概會是我今天開封的這幾塊DD級(Weinheimer廠最高等級)的黑色Weinheimr box calf。

放心,我並不是在寫軟文宣傳自己的鞋子計劃,這等級的料子「絕對不會」在我新弄的鞋子品牌上用的。

幾乎整張皮都是平整緊實、接近零瑕疵差不多八九成面積都能利用。要親身去Weinheimer的廠或是有相熟關係才能拿到,量又少,這麼好的料子怎麼可以浪費在做成鞋上面呢?

新牌子幾時出? 對kudu chukka 好正
話左有排
Cj方頭boot多數做348 如果你唔鐘意個last就
人仔一皮起跳?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞