【華為孟晚舟案】加拿大法庭公開3本特區護照相片 其中一本姓名為「劉孟晚舟」

648 回覆
266 Like 1 Dislike
由頭到尾報錯料個個人就係張達明, 班傳媒根本冇查証過就出報導去炒作
https://www.facebook.com/Tmcheungeric/posts/2139838629392632
張相有乜問題
要求同佢既passport一Q樣
唔知仲有咩花生
又 loop 剪角問題
佢去入境處攞第3本護照果時,要帶埋第2本去註消 (因為係改名而唔係報失),剪角只係形式,系統會顯示第2本失效。香港海關無即時更新比免簽聯網國家都幾令人擔憂。
《蘋果》記者發現,根據法庭文件指出,孟晚舟持第二本特區護照(KJ040XXX2)從香港過境加拿大溫哥華,前往墨西哥,目前該護照被加國法庭扣留作為證物。港大法律學院首席講師張達明昨日在社交網站指,從美國司法部文件得悉,孟是用第二本護照(KJ040XXX2)入境加拿大,而並非用最新簽發的第三本護照(KJ047XXX8),這表示她在未註銷第二本護照情況下,獲簽發第三本護照。
https://hk.news.appledaily.com/china/realtime/article/20181209/59009795
所以應該要問點解不論係普通人定慢慢周
入境處點解選擇剪成本野個角
而唔淨係剪cover既角
你閱讀理解有問題

她自從拿了香港永久居民身份後,多次申請過香港特別行政區的護照,每一次申請理由都屬於我們可以接受的特定理由,如損壞或個人資料改變
明白了
其實真係好智障 我以前個本無任何簽證都係剪到咁細 咁好難怪人地唔覺
第二本護照入境 可以加多條罪比佢
你炒車喇
我就冇見過剪角係咁剪喇
同時持有有效中國護照同特衰唔去拗

走去拗剪唔剪角本身已經覺得搞笑
你同班child登仔講有撚用咩
如果immi個ACO剪得隻角大D、明顯D
連機場地勤都察覺到唔會畀佢check in啦

三本剪左嘅護照,睇吓香港果本剪得幾撚求尻其
加拿大過境需唔需要出示護照? 呢個真係唔清楚, 不過我猜測去登機係用第二本護照, 航空公司alert左加方或者係加方主動見到航空公司資料有, highlighted護照持有人要過境, 於是出擊

當然, 佢係咪有心用無效護照或有無用無效護照唔係重點, 重點係佢欺詐銀行華為同Skycom既關係, 違反禁運令
同意。

但極端啲咁諗,如果一個人佢欺騙入境處佢唔見左本護照,入境處又比本新既佢,而世界各國都冇同香港exchange information既情況下,係咪可以用舊嗰本去入境?(我相信係嗰護照持有人犯法,唔係入境處)

所以暫時香港政府真係自圓其說到,暫時
係美國司法部文件,唔係加拿大官方文件,而且佢係寫""will be",即係未知己發生。所以未必準確。

請問資料係咪共用?
特區唔知
BNO同美帝就好明顯個底成忽無左,見到內頁
佢解釋緊咩係可接受既特定理由,冇指明係呢單case
依家問題只係用邊本護照咩 賣野俾伊朗點計?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞