【華為孟晚舟案】加拿大法庭公開3本特區護照相片 其中一本姓名為「劉孟晚舟」

648 回覆
266 Like 1 Dislike
根本冇國際法規定本護照要點剪先岩
你可以話香港入境弱智無sense
但全世界唔係得香港係咁
比起剪角
我覺得封面打void印仲難睇(因為唔係頁頁有)
打VOID其實仲好
因為唔會令本野個結構受損

不過有技術整走個VOID印
所以安全問題唔主張
其實Information Page打洞會唔會好啲
細角對留舊護照太重要
有人post左中國護照剪大大隻角之外
仲響個人資料頁對上一頁
蓋註銷印
香港有無做我就唔知
只能講 剪到隻角咁細真係睇死海關
但香港入境「程序上」無做錯

佢而家係可以大大聲講「我係有剪呀 吹咩」
個個國家做法唔同
有國家剪到本野冇左一半封面
亦有國家打個窿就算
但冇犯法架啵
我答你冇
剪完細角就冇

利申:住入境處office附近成日陪唔同ge fd去拎證件
咁先叫剪角呀嘛
香港塊膠會裂開
咁加拿大一樣可以大大聲講「想睇死我?以後點信你,考慮取消免簽以後每本check清楚先發簽證畀你入,吹咩」

反正唔計隻角同多本有效護照,呢單野本身已經令特衰信用大減,剪到睇唔到只係bonus
正常sense係應該咁既
不過香港人做野拿啵
有指引都未必剪到足
何況根本冇指引
第一頁個報導唔係話第二本同第三本分別係2014年11月同12月發出架咩?網上話ETA效期至多五年,或護照失效日期爲止,佢會唔喺11月申請ETA落第二本度呢?
多本有效護照 係唔成立
人地係void左、盡左責任

剪角細而取消免簽就睇下加拿大會唔會咁玩
但剪角細法理上入境處冇犯錯(亦無協議)

不過不嬲免唔免簽係雙方國家外交決定黎
就算冇呢件事加拿大想取消免簽要搵個理由有幾難

但我個人覺得 冇咩可能取消免簽
最大機會係入境處以後會盡量剪大d避免爭議
如果14年簽發第三本咁仲死得

佢16年5月用過第二本入境美國
最後香港人受害
完…
依家其中一個問題係特衰個護照號碼係咪順序落?
其實加拿大法庭source既文件有冇遮到護照號碼?
中國或成最大贏家

香港係今次事上係柒、但柒點唔係入境處
係柒在skycom果到
共業
其實就算剪角細,誌正面睇都好易睇得出。
所以我根本唔信加拿大唔知第1/2本已經void左 人地都冇講 係毒果之前亂報(而家改返...)
總之炒車就梗架喇 個焦點根本唔係拎3本護照上
佢拎100本都冇問題 只要前99本係void左剪左角
香港入境程序上都冇做錯
你正常人護照滿左/改名/報失後搵返拎返封剪角、一樣做到同樣效果、只不過正常人好少會咁姐

剪得好明顯....
根據美國司法部文件,孟晚舟曾經持有最少4本中國護照及3本香港特區護照,加拿大法庭公開孟多本護照的圖片,另亦公開孟的美國簽證等。據孟晚舟丈夫劉曉棕的供詞以及向法庭提供的香港結婚文件,指孟的3本香港特區護照簽發日期分別為2011年10月18日、2014年11月7日,及2014年12月18日。三本護照的到期日期都是同一日,即2021年10月18日。

這些紀錄來自孟晚舟出入境美國時,所填寫的I-94表格,而其三本香港特區護照的I-94紀錄不同,或顯示出她分別持三本護照出入境美國的時間。例如孟的第一本特區護照KJ020XXX3,顯示最近一次入境為2014年11月22日,而入境許可截至2015年5月21日,顯示她於該段時間使用此護照出入境美國。
她的第二本護照KJ040XXX2,最近一次入境為2016年2月5日,而入境許可截至2016年4月8日;第三本護照KJ047XXX8的最近一次入境,則為2017年2月25日,而入境許可截至2017年8月24日,反映她可能於2014年至2017年,先後使用這三本特區護照出入境美國。

第三本簽發日期係2014年12月18日,咁呢一刻第二本應該已經廢左,但2016年2月5日有用第二本入境美國紀錄 好似已經有問題啦喎唔使討論今次
唔係喎,第一本個最近入境日期理論上本野都應該報廢左架啦喎 兩份文件直情有矛盾位喎 I-94可以填註銷左既護照落去?

劉曉棕解釋,2011年10月18日簽發的那本是孟的第一本特區護照後的補發護照,兩人結婚後,孟跟隨香港習俗,把名字冠了夫姓,於是申請了一本「劉孟晚舟」的護照,簽發日期為2014年11月7日。但華為的法律部門指「劉孟」與華為員工紀錄的名字不符,所以她才另外再申請一本只有「孟」姓的護照,這本護照的簽發日期是2014年12月18日,即是孟現在使用的特區護照,已被加拿大邊境服務局在12月1日拘留孟時扣留。

on撚鳩
邊有公司因為單單因為員工記錄名字不符而要人特登去申請新護照
員工記錄名字不符? 喺公司記錄入面改咪得囉?洗乜大費周張去攞新護照
咁都想過骨, 班弱智
仲有
點解上庭慢慢周個律師會話願意surrender第二本而唔係最新果本特衰呢
那咩西
而家咪捉左佢囉, 真係那西既話慢慢周晨早走撚左啦
冠丈夫姓,只有太太才可以咁做!
唔計第二本

到期日不變
換言之,電腦其實有sort到佢記錄出黎!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞