【華為孟晚舟案】加拿大法庭公開3本特區護照相片 其中一本姓名為「劉孟晚舟」

648 回覆
266 Like 1 Dislike
利用失效特區護照就唔止加拿大事啦
關係到整個護照報銷程序有冇漏洞
點解你要不斷提出陰謀論?反而唔根據事實去推測?

1. 邊個話你知美方個情報好準確?

2. 邊個話你知佢最後用第2邊護照嘗試入境?

3. 有使用過或冇使用過第2本護照又對今次呢單案有咩影響?

4. 既然你講到咁似層層話用第2本護照入境,咁帶第3本做乜鳩?
所美帝一早就質疑過佢唔止一本護照

引渡左過美國後會唔會再加使用虛假文書,你點知?
冇人提陰謀論
我係想搞清件事

我舉例
如果孟由頭到尾都係用第三本入境,冇show過冇使用過第二本護照
咁加拿大拉唔拉得人都成疑,因為passport no不符。

我再問一個問題,孟去加拿大及麥西哥根本免簽,點解要帶晒三本?唔可能第一二本內有加拿大visa掛
你既舉例第一點:

佢第二,三護照都有第一本護照既號碼,原則上可以追查返係同一人

仲有既然你咗確信美方情報係正確無誤,無理由份文年提供名字同第二本護照唔相同

第二點:
經空路抵達加拿大係必須有ETA, 而加國ETA 同 VISA係兩樣野黎

邊個話你知佢帶晒三本? 第一,二本既資料係由佢丈夫後期補交俾法庭架
邊個話你知佢帶晒三本? 第一,二本既資料係由佢丈夫後期補交俾法庭架

如果你有此法庭sources請告知,咁起碼解左第一個問題
有新聞你又唔睇,雖然新聞唔係100% 準確,但點都好過係度鳩估然後又要人拎法庭source去解釋

香港法律係疑點利益歸於被告,既然你提出既質疑係冇証據去支持,你不斷提出去質疑入境處,加國美國搞大龍鳳都係無意思架喎
佢過境如果係用第二本護照
點解出黎份文件冇夫姓呀???
點解你會覺得我質緊入境處呢
而家都係講緊個case
起碼大家都唔敢死100%排除用註銷第二本護照資料。
就算質疑都係孟用虛假文書可能性
入境處呢件事,最大個炸彈係三張身份證三個護照問題,加拿大法庭已經還左佢公道
剩低問題只係註銷程序有冇漏洞,同埋搞清美國資料顯示孟用註銷護照入境問題。
如果你冇偏見去袒護任何一定
搞清呢d問題根本正常不過
唔清唔楚日後反而會繼續俾人質疑特區護照可信性,咁又好咩
我知你柒咗都重係咁兜
因為佢而家個名冇夫姓囉
你就當我兜啦,咁你用理據ko我美國用註銷護照入境呢個fact啦
你都戇鳩鳩
份文件聲稱用緊第二個PASSPORT
即係佢入境係用第二個PASSPORT既資料
咁佢個夫姓呢?又點會QUOTE番個冇夫姓既現名呀?
咁美國入境做野拿西關香港咩事呢?
你講邊份文件?
美帝個份?
美帝有佢第三本護照入境美國既資料
所以會知佢real name囉
講左n次,用緊報銷香港特區護照呀盲毛
搞臭左香港護照個朵全香港人硬食呀
https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search
佢3本護照Travel History係完全一樣
唉 真係講到口水都乾

我已經唔想同你解釋落去
你真係好廢
咁係美國做野拿西,關香港咩事呀?
即係人地美國老屈你,你香港就要硬食呀?
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181212/59019813?fbclid=IwAR3iggSoOjmjiwymwWWxTyyxNjnO1nG7gooGZBuj0c5g7X6gdwDpwcKISvo
發現護照名字先由「孟晚舟」改為「劉孟晚舟」,再改回「孟晚舟」,孟用第三本護照入境,並非第二本護照入境,第三本護照的「備註」部份已列明第三本護照是第二本護照的補發,故理論上孟的護照並無問題。
連蘋果都認埋炒車啦
醒下啦,小朋友
邊份文件講用咗報銷嘅特區護照啊?

有冇睇清楚前文後理呀
CHILD 登啲人都唔講邏輯,人哋講佢又唔聽
都係討論返呢個問題

諗黎諗去,有幾個可能性

1.美帝亂q黎老屈孟,其實孟2014年後都係用第三本護照

2.美帝亂q黎,容許孟passport與visa名字唔對及用過期護照

3.美帝明知孟用過期護照,故意放佢入去儲料陰佢

4.香港入境處冇通報美國第一,二本護照註銷,美國唔知護照已註銷,冇留意剪左既細角下俾孟偷到雞用無效護照入境

5.美國有未知程序,會顯示舊passport no入境

6.林鄭9up,香港註銷護照程序有漏洞,根本換passport,不等於舊passport即時失效,可以同時有超過一本護照有效。

一打唔洗找

同佢解釋完後,點知原來又係問返同樣既問題,點解你地咁好氣?
咁你覺得點解呢?
用已註銷護照入美國喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞